Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Barselona’dan İstanbul’a 1 Saniyede “Alo”

avea_globaltechmagazineAvea ve Nokia Networks, 2015 Dünya Mobil Kongresi’nde (GSMA) LTE Üzerinden Ses Taşıma (VoLTE) teknolojisiyle HD kalitesinde telefon görüşmesi yapıp yine bir ilke imza attı. VoLTE teknolojisi sayesinde Nokia Networks standından Avea Teknoloji Merkezi’ne yapılan aramada tarafların birbirine “Alo” demesi 1 saniyeden kısa sürdü.

Avea ve Nokia Networks, Barselona’da düzenlenen 2015 Dünya Mobil Kongresi (GSMA) kapsamında ses iletiminde gelinen son nokta olarak tanımlanan VoLTE (Voice Over LTE – LTE Üzerinden Ses Taşıma) teknolojisiyle dikkat çekici bir test gerçekleştirdi. Nokia Networks’ün teknolojik altyapısı kullanılarak gerçekleştirilen testte, GSMA’deki Nokia Networks standıyla İstanbul’daki Avea Teknoloji Merkezi arasındaki görüşmede telefon çağrısının bağlanması ve ilk “Alo” sesinin duyulması 1 saniyeden daha kısa sürdü.

VoLTE, 4G’de sesi de değiştirecek

Mobil operatörlerin müşterilerine sadece veri değil, ses iletiminde de 4G kalitesinde hizmet sunmasını sağlayan VoLTE teknolojisi, HD ses olarak da isimlendirilen yüksek netlikte sesli çağrıları mümkün hale getiriyor. VoLTE ayrıca cep telefonuna bağlı görüntülü sohbetlerin çok daha kaliteli ve hızlı olmasını sağlıyor.

Düşük gecikme süresiyle yapılan çağrıların neredeyse anında çağrı yapılan kişiye bağlanmasına olanak sağlayan VoLTE, devam eden bir görüşmenin tablet ve PC gibi VoIP (IP üzerinden ses taşıma) teknolojisine uyumlu cihazlara aktarılmasına da izin veriyor. Türkiye’deki ilk VoLTE teknolojisiyle görüşme denemesi 2013 yılının Aralık ayında yine Avea tarafından gerçekleştirilmişti.

“Yepyeni bir deneyimin kapılarını aralayacak”

2015 Dünya Mobil Kongresi’nde (GSMA) yaptığı açıklamada LTE teknolojisiyle temel GSM mimarisinin tamamen değişeceğini söyleyen TT Teknoloji Grubu Ürün ve Servisleri Direktörü Cemal Baki, VoLTE ile müşterilerinin 4G hizmetleri sayesinde sadece veriyi değil, sesi de 4G kalitesinde kullanabileceğini söyledi. Baki, “LTE ve VoLTE teknolojileri yepyeni bir deneyimin kapılarını aralayacak. Saniyenin yüzde birinden daha kısa sürede gerçekleşen bağlantılar ve yükselen veri indirme hızları sayesinde, sevdiklerimizle iletişim kurmaktan en değer verdiğimiz anlarımızı paylaşmaya kadar pek çok şey daha hızlı ve keyifli hale gelecek” diye konuştu.

2015 Dünya Mobil Kongresi (GSMA) kapsamında yapılan denemeyle Barselona ve İstanbul arasında 1 saniyenin altında kurulan ses bağlantısının 4G’nin hayatımıza getireceklerine dair çarpıcı bir örnek olduğunu söyleyen Baki, Avea’nın 4G ve beraberinde getireceği teknolojileri Türkiye ile buluşturmaya hazır olduğunu söyledi.

Görüntülü görüşmede de fark yaratıyor

Dünya Mobil Kongresi (GSMA) sırasında Barselona – İstanbul arasında gerçekleştirilen denemede katılımcılara VoLTE’nin görüntülü görüşmede ortaya koyduğu fark da gösterildi. Yüksek hızlı 4G teknolojisini temel alan VoLTE, görüntülü görüşmelerde de neredeyse gerçek zamanlı ve yüksek kalitede bağlantı olanağı sağlıyor.

VoLTE görüşmesi Bulut Teknolojisi kullanılarak yapıldı

Avea ile geçtiğimiz ay AveaLabs’te yapılan 4G hız testinde saniyede 3,6 Gigabit hıza ulaşarak yeni bir rekora imza atıldığını belirten Nokia Networks Türkiye Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova, gerçekleştirilen VoLTE HD ses ve görüntü testinin de bu güç birliğinin devamı olduğunu dile getirdi. Sağlıkova sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya Mobil Kongresi (GSMA) sırasında Barselona’dan İstanbul’a yapılan VoLTE görüşmesinde Nokia Networks’ün en yeni Bulut Teknolojisi kullanıldı. Nokia Networks dünyada şu anda ticari olmuş 12 VoLTE şebekesinden 8’ine telekomünikasyon çözümleri sağlamaktadır. Türkiye’ye LTE’nin gelmesi ile son kullanıcılar bu hızlı ve yüksek kaliteli ses görüşmelerini yapabilme imkanına sahip olacaklardır.”

Türkiye’nin 4G tarihindeki ilkler Avea’dan

Avea, gerçekleştirdiği testlerle Türkiye’de 4G teknolojilerinin öncülüğünü yapmaya devam ediyor. Rakiplerinden 4,5 ay önce Türkiye’nin ilk 4G hız testlerini 2013 Ağustos ayında gerçekleştiren Avea, aynı yılın Aralık ayında da VoLTE ile ilk denemesini gerçekleştirmişti. Avea, Eylül 2014’te gerçekleştirdiği 300 Mbps hız testiyle ilk kez ticari bir terminal üzerinden, tek bir kullanıcıya sunulabilecek maksimum hız rekorunun da sahibi oldu. Avea ayrıca 2015 Ocak ayında 4G teknolojisiyle tek bir iletişim noktasından saniyede 3,6 Gigabit hıza ulaşarak Türkiye’de 4G hız rekorunu kırmış ve dünyada bu hıza ulaşabilen sayılı operatörler arasında yerini almıştı.

VoLTE abonelere neler sağlayacak?

–     Abone telefon görüşmelerini istediği zaman, daha eski bir teknolojiye yönlendirme gereği duymadan 4G teknolojisi kullanarak yapabilecek

–  Operatör tarafından kalite garantisi sağlanabilen gerçek zamanlı servislerle ses ve video görüşmesi yapılabilecek.

–        Genişbant sesli çağrı sistemi sayesinde ses kalitesinde artış sağlanacak.

–         5 kat daha hızlı bağlantı süresi sayesinde aramanın bağlanması 1-2 saniye sürecek.

–        Kaliteli görüntü ve ses eşliğinde gerçek zamanlı görüntülü konuşma gibi olanaklar mümkün olacak.

Teknoloji Makaleleri