Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Virüsler Korsan Sever

eset_globaltechmagazineESET ve TEB işbirliğiyle düzenlenen Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın üçüncüsü Eskişehir’de yapıldı. Toplantıda konuşan ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, korsan ürünlerin yoğun kullanımı nedeniyle Türkiye’de zararlı yazılımların hem çok hızlı hem de çok fazla yayıldığını söyledi. “Virüsler korsan sever“ diyen Akkoyunlu, korsan yazılımların siber suçlulara, zararlı yazılımları bulaştırmak için eşsiz bir imkan tanıdığını dile getirdi. TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahir Gör ise Türklerin mobilleşme sürecine hızlı adapte olduğunu belirtti ve iş dünyası açısından mobilleşmenin artık bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Dünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET ve ‘teknolojiyi hizmete dönüştüren öncü banka‘ anlayışıyla geliştirdiği yenilikçi fikirlerle dijital bankacılık sektörüne değer katmaya devam eden Türk Ekonomi Bankası‘nın (TEB) düzenlediği ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları’nın Eskişehir ayağı Divan Express Otel’inde yapıldı. Dijital dünyadaki güvenlik riskleri ve çözümleri konusunda kurumları ve kullanıcıları bilgilendirmeyi amaçlayan toplantıya Eskişehir’den pek çok kurumun temsilcileri ve IT yöneticileri katıldı.

“Zararlı yazılım, korsan ile gelebilir“

ESET Türkiye Satış Müdürü Barbaros Akkoyunlu, toplantıda yaptığı konuşmada lisanssız olarak internetten indirilen korsan ürünlerin tehlikelerine dikkat çekti. Akkoyunlu’ya göre Türkiye’de lisanssız ürün kullanma oranı bazı kategorilerde yüzde 50’yi geçiyor. Güvenlik yazılımları konusunda da durum farklı değil. Bu nedenle Türkiye, zararlı yazılımların en çok yayıldığı ülkelerin başında geliyor. “Virüsler korsan sever“ diyen Akkoyunlu, bilgisayardan indirilen lisanssız programların siber suçlulara, zararlı yazılımları bulaştırmak için eşsiz bir imkan tanıdığını belirtti. “Siz farketmezsiniz ama korsan yazılımlar virüs içerebilir. Bilgisayarı yavaşlatır, veri kaybı veya kimlik, parola, kredi kartı bilgileri hırsızlığı gibi maddi ve manevi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Ayrıca indirilen ürünün performansı da genellikle düşük olur. Özellikle korsan antivirüs programları koruma sağlamadığı gibi büyük zararlar da verebilir“ dedi.

“Türkiye’de 40 milyon kişi sosyal medyada“

TEB İnternet ve Mobil Bankacılık Yöneticisi Şahin Gör ise 76 milyonluk nüfusa sahip ülkemizde son verilere göre 40 milyon sosyal medya hesabı, 69 milyon da cep telefonunun kullanıldığını belirterek, Türklerin dijital ve mobil hayata hızla entegre olduğunu söyledi. Finansal dünyanın da bundan etkilendiğine dikkat çeken Şahin Gör, ülkemizde banka müşterilerinin artık bankacılık işlemlerini internet bankacılığını atlayarak doğrudan cep telefonu üzerinden gerçekleştirmeyi tercih etmeye başladıklarını söyledi. Gör, “Geldiğimiz noktada mobil bankacılık uygulamamız CEPTETEB’i kullanan müşterilerimizin %55’i, sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştiriyor“ dedi. Müşterilerinin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayan Şahin Gör, dijitalleşme ile oluşabilecek güvenlik risklerinden korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

“Klasik suçların modası geçiyor, suç artık masa başında işleniyor“

Toplantıya katılan Suç Bilimleri Uzmanı İsa Altun ise Türklerin internete çok hızlı giriş yaptığını ve kullanıcıların yeterince bilgilenmeden internetin sunduğu bilgi okyanusunda yüzmeye çalıştığını söyledi. Bu okyanusta gerçek okyanuslardakine benzer pek çok yırtıcı canlı bulunduğuna dikkat çeken Altun, “Hem bireyleri hem de kurumları istismar etmeye odaklanan pek çok siber suçlu var. Bunlar suçlarını, bulundukları yerden masalarından kalkmadan, olay mahalline kapıdan değil ekrandan girerek gerçekleştiriyorlar. Maalesef bu yöndeki eğilim giderek artıyor. Klasik suçların modası geçiyor. Ekran başında gerçekleştirilen nitelikli siber dolandırıcılık, suçlulara daha kolay geliyor. Bu durumdan ancak teknoloji desteğiyle bilgisayarın bağışıklık sistemi güçlendirilerek ve tehlikeler konusunda bilinçlenerek korunmak mümkün“ diye konuştu.

10 ilde bilgilendirme toplantıları

ESET-TEB Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantıları, İzmir ve Antalya’dan sonra Eskişehir’de gerçekleştirildi. Toplantılar 2015 yılı boyunca Bursa, Konya, Samsun, Denizli, Kayseri, Gaziantep ve Adana’da da yapılacak.

Teknoloji Makaleleri