Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Sony NMI kullanan İlk 4K’ya Hazır IP Tabanlı Prodüksiyon Resim Masasını NAB 2015’te Tanıttı

PWS-100NM1_3Sony, NAB 2015 Fuarı’nda, canlı prodüksiyon için gelişmiş bir IP üzerinden 4K canlı yayın teknolojisinin tanıtımını gerçekleştirdi. Bu çözüm, dünyanın ilk 4K’ya hazır, IP ağlı canlı prodüksiyon anahtarlayıcısına odaklanıyor. Fuarda, eksiksiz canlı prodüksiyon çözümleri için gerekli olacak, geliştirme aşamasındaki bir 4K/HD Video sunucusunun ve bir 4K/HD baseband işlemcisinin modelleri sergilendi.

4K prodüksiyon yaygınlaşmaya başladıkça, yayın sektörü 4K prodüksiyonlar için yeterli altyapıyı inşa etme zorluğuyla karşılaştı. Geleneksel SDI (Seri Dijital Arabirim) uygulamaları yüksek maliyetli olabiliyor, çünkü gerekli kablolama ve yönlendirme donanımı, HD için gerekli olanın dört katı; yani ortaya çıkan kurulumlar ciddi ölçüde daha maliyetli ve ağır olup çok yer işgal ediyor.

Sony, bu soruna Networked Media Interface’i geliştirerek yanıt verdi. Networked Media Interface, SD’den 4K’ya ve ötesine tek bir Ethernet kablosuyla tüm cihazların bağlanmasını ve tüm sinyal türlerinin iletilmesini sağlıyor.

Sony, birlikte çalışabilirlik ve uyumluluk sağlamak için lisans kapsamındaki teknik bilgileri paylaşıyor ve sektördeki Networked Media Interface’i destekleyen öncü şirketlere gelişimsel destek sağlıyor. Nisan 2015 itibariyle 30 üretici IP Canlı Prodüksiyon Sistemi’ni destekliyor.

Sony Europe Stratejik Pazarlama Müdürü Norbert Paquet, “Konu IP tabanlı canlı prodüksiyon ise, Sony son 18 aydır bu alanda liderlik yapıyor. Burada ilk kez tanıttığımız farklı cihazlar, standardizasyon kuruluşlarıyla işbirliği içinde ve sektördeki destekçi üreticilerle birlikte geliştirdiğimiz uçtan uca IP çözümlerinin ürünleridir. Böylece bugünün ve yarının ihtiyaçları için üreticilerin beklentilerini karşılamamız mümkün olacak. Aynı şekilde, IP bugün yayın prodüksiyonunun diğer tüm alanlarının odak noktası. Bu teknolojiyi, canlı prodüksiyonun yeni standardı haline getirmeye kendimizi adadık.” diyor.

Dünyanın ilk 4K’ya hazır, IP Ağlı canlı prodüksiyon resim masası

Geliştirilmesi devam eden yeni 4K IP tabanlı resim masası, kullanıcıların her birimin I/O yuvalarına yerleştirdikleri terminali – IP veya SDI – seçmelerini sağlıyor. Bu esneklik, müşterilerin ekipmanlarını sadece IP, sadece SDI veya IP-SDI hibrit şekilde yapılandırmasını sağlıyor. Ayrıca, müşterilerin yavaş yavaş IP’ye geçerken mevcut SDI varlıklarını kullanmaya devam etmelerine izin veriyor.

Sony, aynı zamanda I/O sinyal formatı dönüştürücüler ve büyük sayıda fotoğraf ve video klipleri yerleşik bellekte depolayabilecek klip depolama özelliği dahil olmak üzere, canlı prodüksiyonu daha da kolaylaştırmak için resim masasına eklenecek çeşitli ek işlevlerin dahil edilmesi için araştırmalarını sürdürüyor.

NAB 2015’te teknoloji tanıtımı: IP ağı üzerinden çeşitli cihazların bağlanması

Tek bir 40 GbE fiber optik Ethernet kablosu, Sony standındaki bir kamera bölgesinden çoklu 4K ve HD video akışlarını iletebiliyor. Kameranın ilettiği video akışları, NXLK-IP40T SDI-IP Dönüştürücü Kart ile donatılmış bir NXL-FR318 Sinyal İşleme Birimi tarafından SDI’den IP’ye dönüştürülüyor. 4K resim masası, IP ve SDI hibrit anahtarlamasını gerçekleştiriyor. Sistem, IP switch arızası durumunda sinyal kesintisinin engellenmesini sağlayan bir darbesiz devir özelliğine sahip.

Bir PWS-100NM1 IP Live Sistem Yöneticisi İstasyonu, teknoloji sergisindeki cihazları çalıştırıyor. Sony’nin Sistem Yöneticisi SDN yaklaşımıyla Gerçek Zamanlı trafik için önceliklendirmeleri ve optimum ağ bant genişliklerini koruyarak güvenilir ve istikrarlı 4K aktarımları sağlıyor. Tanıtım, destekçi üreticilerden gelen uyumlu cihazları kapsama özelliğiyle IP üzerinden 4K canlı yayın için ileri düzey iş akışını sergiliyor.

Sony ve Evertz’in işbirliğiyle gerçekleştirilen tanıtım, NAB 2015 boyunca her bir kuruluşun kendi stantlarında sergilendi. Sony’nin Networked Media Interface sisteminin tanıtımı, NAB’deki LSB standında da sergilendi.

NXL-FR318 Sinyal İşleme Birimi, NXLK-IP40T SDI-IP Dönüştürücü Kart ve PWS-100NM1 IP Live Sistem Yöneticisi İstasyonu, 2015 sonbaharında piyasaya sunulacak. 4K özellikli, IP ağlı anahtarlayıcının 2015’in sonlarına doğru piyasaya çıkması bekleniyor.

Teknoloji Makaleleri