Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ege Denizi’nde Karayel Fırtınası

vestel_globaltechmagazineVestel Savunma Sanayii A.Ş., Karayel İnsansız Hava Aracı (İHA) Sistemi  ile Deniz Kurdu tatbikatı esnasında Çanakkale Havalimanından havalanarak gerçekleştirdiği uçuşta, Dz.K.K tarafından verilen görevleri başarıyla yerine getirdi. Karayel, 10 saat 50 dakika havada kalarak tatbikat kapsamında en uzun uçuşu gerçekleştirdi. Karayel böylece, Türkiye’de sivil bir havalimanından havalanan ve askeri bir tatbikatta görev icra eden ilk Taktik İHA Sistemi olarak bir başarıya daha imza attı.

14-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen geleneksel Deniz Kurdu Tatbikatı esnasında Vestel Savunma Sanayii A.Ş. Taktik İHA Sistemi Karayel, Dz.K.K.lığı tarafından belirlenen harekat senaryoları kapsamında kendisine verilen görevleri başarıyla gerçekleştirdi. Karayel tatbikat esnasında taşıdığı faydalı yük ile kesintisiz olarak havadan görüntü aktarımı sağlayarak Ege Bölgesi’nde rüzgar gibi esti.

Söz konusu uçuşlarda Karayel, operasyonel uçuş becerisi ve kabiliyetlerini TSK üst düzey yetkililerine bir kez daha kanıtlayarak, tam not aldı. Vestel Savunma Sanayii A.Ş. tarafından tamamen özgün olarak milli kaynaklarla geliştirilen yerli Taktik İHA Karayel, esas amacı olan keşif ve gözetleme kabiliyetini yerine getirmesini sağlayan yüksek teknolojiye sahip elektro optik kameralı faydalı yükü ilesıyla Deniz Kurdu Tatbikatı esnasında uçuşlarını gerçekleştirdi.

 

Karayel 4671 Nato Uçuşa Elverişlilik Standardına uyumlu ilk ve tek taktik İHA olmasının yanı sıra taşıdığı faydalı yük ile de fark yaratıyor. 1080p, 50X optik zoom kabiliyetine sahip, ileri teknoloji ürünü olan bu sınıftaki bir kamera ilk defa Taktik İHA Karayel sistemine Vestel Savunma A.Ş. tarafından entegre edildi. Söz konusu kameranın en büyük özelliği, gökyüzünde yüksek irtifada çok hassas bir şekilde lazer ile hedef işaretleme yaparak hedeflenen cismi çok iyi bir netlikle kullanıcıya iletebilme kabiliyetine sahip olmasıdır. Vestel Savunma A.Ş., Karayel ile dünya İHA liginde Türkiye’nin üst sıralara çıkmasına katkıda bulunuyor.

Teknoloji Makaleleri