Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

14 TL Olan Tebligat Gönderim Maliyeti e-Tebligat ile 1 TL’ye İniyor

turkkep globaltechmagazineE-dönüşüm sürecinde önemli bir yeri olan e-tebligat uygulaması, 29 Haziran 2015 tarihi itibariyle başladı. Eskiden kâğıt ortamında gönderilen tebliğler, artık Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile gönderilip alınabiliyor ve tebligatın durumu anlık sorgulanabiliyor. E-tebligat uygulaması ile birlikte yargı süreçlerinin hızlanması ve davaların daha kısa sürmesi bekleniyor. Kurumlara ve bireylere tek tıkla tebligat gönderimini mümkün kılan e-tebligat sisteminin yıllık 500 milyon TL tasarruf sağlaması öngörülüyor.

Türkiye’de, UYAP sistemi üzerinden yılda ortalama 9 milyonu tüzel ve 27,5 milyonu gerçek kişiler olmak üzere toplamda 36,5 milyon adet tebligat gönderimi gerçekleştiriliyor. En önemli e-dönüşüm süreçlerinden birini oluşturan e-tebligat sayesinde günler veya haftalar süren tebligat gönderim süreleri saniyelere iniyor. Kâğıt kullanılmadan yapılan e-tebligat uygulaması ile yılda ortalama 50 bin ağaç kesilmekten kurtulacak. Klasik yöntemlerle gönderimi gerçekleştirilen tebligatların maliyeti 14 TL’yi bulurken, e-tebligat ile bu rakam 1 TL’ye düşüyor.

Kâğıt israfını engelleyen e-tebligat ile saniyeler içinde tebligat yapılabilecek

Eski sistemde haftaları bulan tebligat süreleri geride kalıyor. E-tebligat ile saniyeler içinde tebligat yapılabilecek, ilgili yere ulaştığına dair delil okunabilecek. Dolayısıyla e-tebligat ile çok daha hızlı bir sisteme geçilmiş olacak. E-tebligat, kâğıt israfını engelleyeceği için aynı zamanda doğayla dost bir çözüm. Yükümlülerin e-tebligat alabilmeleri ve gönderebilmeleri için KEP adresi edinmeleri gerekiyor. KEP sistemi; resmi, hukuki ve ticari yazışmaların ve e-belge paylaşımlarının yasal geçerli, güvenli şekilde mekândan bağımsız olarak her an ve her yerden yapılabilmesini mümkün kılıyor.

UYAP sistemi üzerinden 36,5 milyon adet tebligat gönderimi gerçekleştiriliyor

Türkiye’de toplamda 36,5 milyon adet tebligat gönderimi gerçekleştirildiğini belirten TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, “Ülkemizde, UYAP sistemi üzerinden yılda ortalama 9 milyonu tüzel ve 27,5 milyonu gerçek kişiler olmak üzere toplamda 36,5 milyon adet tebligat gönderimi gerçekleştiriliyor. E-tebligat uygulaması, garantili, kesin teslim olanağı sunuyor. Bu sayede, hak kayıplarının önemli oranda azaltılması mümkün olacak. E-tebligat sistemi, tebligat gönderen merciiler için ve çok fazla sayıda tebligat alan kurumlar için kâğıt, postalama, işçilik, saklama gibi maliyetlerde yüksek oranda tasarruf sağlayacak.” dedi.

Tek tıkla tebligat dönemi başladı

E-tebligat sistemi ile 14 TL olan tebligat gönderim ücretlerinin 1 TL’ye düşeceğine dikkat çeken Samast, e-tebligat sisteminin kurumlar ve bireyler açısından zaman, maliyet, insan gücü gibi birçok açıdan ekonomik fayda sunduğunu ifade etti. Günler süren tebligat sürelerinin büyük iş kayıplarına yol açtığını söyleyen Samast, saniyeler içerisinde gönderimi gerçekleştirilecek tebligatlar ile kurumların ve bireylerinin işlemlerini daha hızlı, sorunsuz ve kolay yapabileceğini sözlerine ekledi. Ülkemizin e-dönüşüm sürecinde çok önemli bir adım attığının altını çizen Samast, Türkiye’nin önde gelen güven kurumu TÜRKKEP olarak KEP, E-Fatura, E-Defter, E-İmza, E-Tebligat ve E-Arşiv Fatura hizmetleri ile e-dönüşüme öncülük etmeye devam edeceklerini aktardı.

Alıcı ve gönderici kimliği için e-imza şart

KEP sisteminde kullanıcı olan özel veya tüzel kişilerin gönderi yapabilmeleri, gelen tebligatlara aynı yolla cevap yazabilmeleri için e-imza kullanmaları gerekiyor. KEP sisteminde hiçbir KEP iletisi e-imza olmaksızın gönderilemiyor. Alıcı ve gönderici kimliğinin tanımlanabilmesi için KEP sisteminde e-imza kullanılması gerekiyor.

Teknoloji Makaleleri