Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Red Hat Yeni Uygulama Plaformu ile Kapsamlı ve Modüler Çözümler Sunuyor

red hat linux globaltechmagazineRed Hat OpenShift Enterprise 3.1 ve Red Hat Atomic Enterprise Platform sayesinde, açık hibrit bulut ortamının her noktasında konteyner-tabanlı uygulamaların geliştirilmesi, dağıtımı ve yönetiminde kapsamlı ve modüler çözümler sağlanıyor.

Dünyanın lider açık kaynak çözümleri sağlayıcısı Red Hat;  Linux Konteyner bazlı, kapsamlı kurumsal uygulama geliştirme ve yaygınlaştırma platformu OpenShift ve Atomic portföyüne dahil ettiği yenilikleri duyurdu. Her geçen gün daha fazla şirketin uygulama iş yükleri için konteyner tabanlı mimarileri tercih ettiği bir dönemde, Red Hat’in müşterilerine sunduğu ileri çözümler, mikro-servis tabanlı uygulamalar geliştirmek ve geleneksel iş yüklerini modernize etmek için Red Hat Enterprise Linux’un istikrarlı temelleri üzerindeki güvenlik özelliklerinden faydalanan, Docker formatlı Linux konteynerlerinin kullanımına olanak sağlıyor.

Red Hat’in güncellemeleri şöyle sıralanıyor:

  • OpenShift Enterprise 3.1: Red Hat uygulama platformunun bu son sürümü, özel ve genel bulut altyapılarında durum bilgisiz(stateless) ve durum bilgili(statefull)  uygulamalar geliştirmek, yaygınlaştırmak ve yönetmek için tasarlandı.     
  • Red Hat Atomic Enterprise Platform Genel Önsürümü, kurumsal çaplı konteyner uygulamalarının yaygınlaştırılması, çalıştırılması ve yönetilmesi için optimize edilmiş konteyner altyapısı

Bu iki çözüm, bir arada hem geleneksel hem de konteyner tabanlı uygulamalar kullanan kapsamlı bir platform sağlıyor. Bunun anlamı, kurumların mevcut uygulamalarını Red Hat teknolojilerine yeniden tasarlamalarına gerek olmadan taşıyabilmeleri ve aynı zamanda çeşitli uygulamalarını konteyner teknolojilerine göre optimize edilmiş istikrarlı bir altyapıda geliştirebilmeleri, entegre edebilmeleri, kurabilmeleri ve yönetebilmeleridir.

Yeni çözümlerle ilgili görüşlerini aktaran Red Hat Başkan Yardımcısı ve OpenShift Genel Müdürü Ashesh Badani, “Linux taşıyıcılarının kullanıcılarına sunduğu yeni olanaklar, uygulama geliştirme ve kullanma tarzımızdan kaynak ve hizmetlerimizin dağılımını nasıl yapıp nasıl sonuçlandırdığımıza kadar tüm kurumsal BT’nin genel tablosunu kökten değiştirme potansiyeline sahip. OpenShift Enterprise 3.1 ve Red Hat Atomic Enterprise Platform,  daha güvenli, istikrarlı ve esnek altyapılarla bu inovasyonların işletmelere ulaşmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda kurumlarda konteynere alınmış uygulamalardan oluşan yeni bir dalganın da güçlü bir hizmet katmanında geliştirilmesini, kurulmasını ve kullanılmasını sağlayacak” diyor.

OpenShift Enterprise 3.1

Red Hat’in müşterilerine sunduğu OpenShift; Docker formatlı Linux konteynerler, Kubernetes orkestrasyon ve Red Hat Enterprise Linux 7 tabanlı ve sektördeki tek kurumsal kullanıma hazır, web ölçeğinde konteyner uygulama platformudur. Bu son sürüm, geliştiriciler için güncel bir Docker ve Kubernetes deneyimi sunarken, aynı zamanda OpenShift’e arakatman (middleware) yazılım hizmetleri de ekliyor ve OpenStack entegrasyonunu genişletiyor. Yeni nesil bir platformun temelini oluşturan bu geliştirmeler ve yeni özellikler, geliştiricilerin aradığı esnekliği ve zengin çeşitliliği sunarken, hem geleneksel durum bilgili (statefull) uygulamaları hem de yeni bulut tabanlı durum bilgisiz (stateless) uygulamaları destekleyerek, BT operasyon ekiplerine derinlemesine kontrol edilebilir ortam  ve daha sorunsuz bir yönetim fırsatı sağlıyor.

OpenShift Enterprise 3.1’in öne çıkan yeni ve geliştirilmiş kabiliyetleri şunlar:

  • Konteynerler için uygulama yaşam döngüsü yönetimi: Web, komut satırı ya da IDE arayüzlerinden uygulama geliştirmek için gereken yeni ve self-servis araçları;   uygulama yapılandırma otomasyonu iyileştirmelerini,  Jenkins CI entegrasyonunu  ve  geliştirmeden  ürüne kadar olan süreçte uygulamaları yönetmek için gereken otomatik kurulum ve yaygınlaştırma yeteneklerini içerir.
  • Kurumsal sınıf konteyner altyapısı: (Aynı zamanda Atomic Enterprise Platform’un Genel Önsürümü üzerindede de ayrıca kullanılabilir), konteyner tabanlı uygulamalar geliştirmek için güvenilir bir ortam sunarak, son çıkan, istikrarlı Docker taşıyıcı formatı ile Kubernetes orkestrasyon motorunu kullanıyor.
  • Red Hat’in yeni JBoss Ortakatman Yazılım hizmetlerine erişim: Red Hat JBoss Fuse, Red Hat JBoss BRMS ve Red Hat JBoss Data Grid gibi ortakatman yazılımları konteyner mimarilerine kolaylıkla entegre edilebiliyor. Bu çözümler geliştiricilerin, hibrit mimarilerde tümleşik bir deneyimin yanı sıra “geliştirmeden kullanılmaya geçiş süresi”ni azaltmalarını ve bilip tanıdıkları açık kaynak araçları ile daha hızlı ve uyarlanabilir uygulamalar kurmalarını sağlıyor
  • Gelişmiş yönetim kabiliyetleri: Red Hat CloudForms tarafından konteynerlar için sunulan bu yetenekler , projelerin ve kullanıcıların, geleneksel VM tabanlı altyapılar, özel ve genel bulut ortamlarının ötesine geçmelerini sağlıyor.
  • Zenginleştirilmiş kullanıcı deneyimi ve web konsolu: Uygulama kontrolleri ve işlem görselleştirmelerinin iyileştirildiği konsolda, günlük tutma ve ölçüm kabiliyetleri de artırıldı.

Atomic Enterprise Platform Genel Önsürümü

Red Hat, müşterilerini erken kullanıma teşvik etmek, konteyner teknolojisinde iş ortaklıkları kurmak ve topluluğun katılımını artırmak için ayrıca, Atomic Enterprise Platform aracılığıyla konteyner altyapı yeteneklerini ücretsiz erişilebilen bir genel önsürüm halinde sunuyor.Platform, ölçeklenebilir kümeleme teknolojisi, minimum ayak izi için tasarlanmış, konteynerlar için optimize işletim sistemi olan Red Hat Enterprise Linux Atomic Host ya da Red Hat Enterprise Linux  örnekleriyle, buluta özel ya da geleneksel uygulamaların konteynerlarla birlikte  dağıtımı için kurumsal sınıf bir altyapı oluşturmakta.

Red Hat Atomic Enterprise Platform’un öne çıkan yeni ve geliştirilmiş yetenekleri şunlar:

  • Çalışma zamanı ve paketleme formatı: Docker ve Open Container Initiative (OCI) formatıyla destekleniyor.
  • Orkestrasyon ve kümeleme hizmetleri: Karmaşık ve birden fazla konteynerı birarada çalıştıran hizmetler ve bu hizmetlerin sunucu kümesi (host cluster) üzerinde çalıştırılması için Kubernetes ile geliştirildi.
  • Ağ ve depolama eklentileri: Open vSwitch ile  birden fazla ana makineye bağlı, ölçeklenebilir ağ eklentisi ve durum denetimli (statefull) konteynerlerda hizmetlerin çalışmasını sağlayan daimi depolama eklentisi
  • Kayıtçı (Registry) hizmetleri: Paylaşılan konteyner dağıtımlarının (image) daha güvenli depolanması ve yönetilmesi için geliştirildi.
  • Konteyner standartları ve güvenlik: Red Hat’in genişletilmiş sertifikalı konteyner ekosisteminde öne çıkan standartlar ve güvenlik unsurları, konteyner uygulamaları sunarken daha güvenli bir model geliştirmek adına devreye alındı.

Tüm bunlara ek olarak Red Hat; Red Hat Gluster Storage ve Red Hat Ceph Storage’ın OpenShift Enterprise 3.1 ve Red Hat Atomic Enterprise Platform Genel Önsürümü ile entegrasyonunu tamamen destekliyor; Red Hat’in hedefi konteynerler üzerinde çalışan mikro-servisler ve uygulamalar için sorunsuz çalışan esnek bir depolama olanağı vermek. Red Hat, bir dizi Kubernetes depolama eklentisiyle, BT kurumlarının, durum denetimli(statefull) konteyner tabanlı uygulamalarda en iyi depolama protokol seçimini yapmalarını ve daha deha detaylı bir kontrol yeteneği ve esneklik elde etmelerini sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri