Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Çevrimiçi Haberleşme Yöntemlerini Güvensiz Buluyoruz Ama Vazgeçemiyoruz

kaspersky globaltechmagazineİnternet kullanıcılarının çoğu çevrimiçi haberleşme kanallarının güvenilir olmadığını düşünüyor ancak özel konuları konuşmak dahil düzenli olarak kullanmaya devam ediyorlar. Bu bulgu, Kaspersky Lab ve B2B International’in birlikte düzenlediği bir anketin sonucunda ortaya çıktı.

Ankete göre kullanıcılar fotoğraf paylaşım uygulamalarının en güvenilir olmayan haberleşme aracı olduğunu düşünüyor. Türkiye’de katılımcıların %58’i bunları güvenli olarak görmüyor, %46’si mobil (sosyal ağlar dahil) anlık mesajlaşma uygulamalarına güvenmiyor, %51’i çevrimiçi VoIP çağrılarına güvenmiyor ve %46’ı video sohbet hizmetlerine güvenmiyor.

Aynı zamanda katılımcılar, sosyal medya mesajlaşma uygulamaları (%39), mobil mesajlaşma uygulamaları (%53) ve e-postalar (%8) ilk 3 en sık kullanılan çevrimiçi haberleşme aracı olduğunu belirtmiş. Erkekler, İnternet üzerinden sesli çağrıları kadınlara göre daha sık kullanırken (%17 – %14), kadınlar sosyal ağları daha sık kullanıyor (%41% – %35). Katılımcılara göre bu haberleşme araçları sadece evlerde değil, aynı zamanda halka açık alanlarda, yani iş yerinde ve hareket halindeyken de kullanılıyor.

Dahası, anket katılımcılarının %17’si en az bir kez elektronik haberleşme yoluyla özel fotoğraflarını veya video kliplerini paylaştıklarını söylemiş. Bu, erkeklerde (%21) kadınlara (%13) göre daha sık rastlanan bir durum. Kullanıcı ne kadar gençse, kişisel bir dosyayı web üzerinden paylaşması o kadar sık oluyor – bunu yaptığını bildiren katılımcıların en büyük bölümü (%23%) 24 ve altı yaş grubundan kullanıcılar.

Bu bulgular, katılımcılarının %35’inin kullandıkları uygulamalar üzerinden özel bilgilerini paylaştığını belirttiği bir İnternet farkındalığı anketinin sonuçlarıyla da onaylanmış. %13’ü daha da ileriye giderek kullanabilecekleri her cihazı kullanmaya hazır olduğunu söylemiş (kadınların %11’i, erkeklerin %15’i ve genç kullanıcıların yaklaşık %18’i). Sadece %28’i kişisel meselelerini çevrimiçinde tartışmadığını söylemiş (kadınların %31′, erkeklerin %26’sı ve 24 yaş ve altı grubun sadece %17’si).

Kaspersky Lab Gelişmekte Olan Pazarlar Tüketici Pazarlama Başkanı Peter Aleshkin şu yorumlarda bulunuyor:“Doğal olarak insanların çevrimiçi haberleşme uygulamalarını kullanmayı bırakmalarını savunmuyoruz. Ancak İnternet üzerinden bilgi gönderirken dikkatli olmak gerekiyor. Örneğin çok özel konuları web sayfalarında tartışmamalısınız çünkü İnternet her şeyi hatırlar. Ayrıca, güvensiz olduğu bilinen Wi-Fi ağları gibi haberleşme kanallarına bağlanmamalısınız çünkü bilgileriniz ele geçirilebilir. Kişisel haberleşmede kullanıcıların çevrimiçi araçları seçerken dikkatli olması ve sadece bir parola ve İnternet güvenlik çözümüyle güvenli bir şekilde korunan bir cihaz kullanması önemlidir,”

Çoklu platform çözümleri Kaspersky Internet Security — çoklu cihaz ve Kaspersky Total Security — çoklu cihaz  zararlı yazılımların gizli bilgilerinizi ele geçirmesini önler ve kullanıcıyı güvensiz Wi-Fi bağlantıları, web kameraları veya erişim sağlanabilen mikrofonlar, yasadışı web sayfalarına yönlendirmeler ve çok daha fazlası hakkında uyarır.

Teknoloji Makaleleri