Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türk Telekom gelir artışında yine bir rekora imza attı

turk telekom globaltechmagazine2016 yılı ikinci çeyrek operasyonel ve finansal sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, rekor seviyede organik gelir büyümesi kaydetti. Grup gelirleri, büyük ölçüde mobil ve genişbant gelirlerindeki artışın etkisi ile bir önceki yıla göre %11,8 arttı. Böylelikle 2008 yılında yapılan halka arzdan bugüne kadar bir çeyrekte gerçekleşen en yüksek yıllık organik gelir büyümesi kaydedildi. Yılın ikinci çeyreğinde Grup gelirleri 3 milyar 940 milyon TL olurken, Grup FAVÖK 1,3 milyar TL, net kar ise 248 milyon TL oldu.

Türk Telekom’un 4.5G hizmetlerinin hayata geçmesi ile birlikte hızlanan mobil ve fiber yatırımlarının etkisiyle yatırım harcamaları bir önceki yıla göre % 48 artışla 689 milyon TL olarak gerçekleşti.

Türk Telekom güçlü operasyonel sonuçlar kaydettiği bir çeyreği daha geride bırakarak mobil, genişbant ve TV olmak üzere yüksek büyümeye sahip faaliyet kollarında 450 bin net abone artışı gerçekleştirdi. Toplam abone sayısı 38,3 milyona ulaştı. Türk Telekom, genişbantta ikinci çeyrekte 109 bini fiber abone olmak üzere 113 bin net abone kazanarak toplam genişbant abone sayısını 8,3 milyona çıkardı. Böylelikle yılın ilk yarısında gerçekleşen 310 bin net abone kazanımı ile halka arzdan bu yana en yüksek ilk yarıyıl net genişbant abone kazanımı elde edildi. Mobil abone sayısı ise ikinci çeyrekte 310 bin, yılın ilk yarısında ise 771 bin artarak 18 milyona yükseldi.

Türk Telekom’un yeni nesil televizyon platformu Tivibu’daki seçkin içeriklerin geliştirilmesinin abone kazanımına olan pozitif etkisi bu çeyrekte de devam etti. Ev TV abone sayısı bir önceki çeyreğe göre 76 bin net artış ile yarım milyonu aşarak 544 bine, toplam TV abone sayısı ise 2 milyona ulaştı. Toplam Ev TV abone sayısı UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi spor paketlerinin lansmanı ve uydu platform hizmetinin başlamasının ardından iki katına çıktı. 

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan 2016 yılı ikinci çeyrek sonuçları hakkında şöyle konuştu:

2016 yılının 2. çeyreği, Türk Telekom’un bir kez daha mükemmel bir gelir büyümesi gerçekleştirdiği, güçlü bir çeyrek oldu. 2016’nın 2. çeyreğinde, yıldan yıla büyüme % 11,8 olarak gerçekleşti. Bu rakam 2008 yılında yapılan halka arzdan bugüne kadar bir çeyrekte gerçekleşen en yüksek yıllık organik gelir büyümesine işaret ediyor. Bütün segmentlerde sağlam performans göstermiş olmamız kalite, çeşitlilik ve yakınsama yoluyla farklılaşma stratejimizi bir kere daha doğrular şekilde.

2016’nın 2. çeyreğinde, Türk Telekom önemli bir abone büyümesi elde etti. Üstün nitelikli ürünlerimiz; gerek süper hızlı geniş bant ve mobil tekliflerle, gerek en üst kalitede TV içerikleriyle,  müşterilerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Toplam 38,3 milyona ulaşan abone sayımızla, net müşteri kazanımı açısından son sekiz yılın en iyi 2. çeyreğini geçirdik. Çeyrek bazlı net abone kazanımı, geniş bantta 113 bin, mobilde 310 bin ve ev TV’de 76 bin ile geniş bir tabana yayıldı. Net müşteri kazanımı ve abone bazındaki çeşitlilik, faaliyet gösterdiğimiz bütün segmentlerde güçlü konumumuzu açıkça göstermektedir.

Son 10 yıldır, bütün müşterilerimize olası en iyi tecrübeyi sunabilmek ve en üst kalitede alt yapı geliştirmek için çalışıyoruz. Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi olarak, sınıfının en iyi telekomünikasyon hizmetini sunmak için çok büyük öneme haiz fiber ve 4.5G altyapımızı en uyumlu kullanacak şekilde konumlandık. Türk Telekom’da “Fiber Gücünde 4.5G” baz istasyonları oranı, Avrupa ortalamasının 3 katından fazla seviyede. 4.5G nüfus kapsama oranımız ise çok kısa bir zaman içerisinde yaklaşık %70’e ulaştı.

Ayrıca Türk Telekom, dünyada 5G standartlarını belirleyen ana kurum olan Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü’ne tam üye olan iştirakimiz Argela’dan aldığı destekle, Türkiye’de ileri teknolojilerin geliştirilmesinde de en ön safta bulunmaktadır.

Bütün bu çabalarımız çok önemli bir ödülle taçlandırıldı: Türk Telekom, Brand Finance tarafından her yıl yayınlanan listede, 2016 yılında “Türkiye’nin En Değerli Telekom Markası” seçildi. 8 yıl boyunca üst üste “ Türkiye’nin En Değerli Telekom Markası” olmayı başararak, Türk Telekom bir kez daha “ Türkiye’nin lider iletişim ve eğlence teknolojileri şirketi” olduğunu kanıtladı.

Stratejimiz ve yılların yoğun çalışması, gerçek büyümenin gerçekleştiği güçlü bir platforma dönüştü. Bütün menfaat sahiplerimiz için en iyi değeri üretebilmek adına doğru strateji ve doğru çalışanlara sahip olduğumuzdan hiç şüphem yok. Çalışanlarımıza değerli katkılarından ötürü teşekkür ederim.

Teknoloji Makaleleri