Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

European Bioinformatics Institute ve Red Hat işbirliği ile küresel araştırmalar artık daha kolay

red hat globaltechmagazineEuropean Bioinformatics Institute ve Red Hat işbirliği ile küresel araştırmalar artık daha etkin ve kolay.

İki kurumun girdiği işbirliğiyle gerçekleşen büyük veri bulut çözümü Embassy Cloud, Red Hat OpenStack Platformu tarafından destekleniyor.

Dünyanın lider açık kaynak çözümleri sağlayıcısı Red Hat, Embassy Cloud için gereken ölçek ve esnekliği sağlamak isteyen European Bioinformatics Instutute’ın Red Hat OpenStack Platform kullandığını duyurdu. European Bioinformatics Institute, Avrupa Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nın bir kolu olarak çalışıyor. Embassy Cloud’un hedefi tüm kanser analizleri gibi ortak yürütülen araştırmaların yapılış tarzını dönüştürmek. Böylece her iki kurum, biyoloji alanında dünyanın en büyük güçlüklerinden birini çözüme kavuşturmak üzere yola çıkmış bulunuyor.

EMBL-EBI yaşam bilimleri alanında elde edilen verileri dünya genelindeki araştırmacılara ücretsiz ulaştırıyor. Kuruma ait web sitelerine, ortalama olarak günde 16 milyondan fazla veri kullanma talebi geliyor. EMBL-EBI, işbirliklerine aktif olarak destek veriyor, insanları yeni araştırmalar yapmaya sevk ediyor ve her seviyede bilim insanının ileri düzey biyo-bilişim  eğitimi almasını sağlıyor. Her ölçekten araştırma kurumunun çalışacağı ortak bir BT altyapısı kurmaya çalışıyor.

Yaşam bilimleri endüstrisinde işbirliği geleneğinin uzun bir geçmişi vardır. Ancak, modern araştırmalarda erişilmesi gereken veriler muazzam bir büyüklüğe sahip olduğundan her araştırma kurumu bu veriler için gereken bilgi-işlem gücünü yaratacak kaynaklara sahip olmayabiliyor. Embassy Cloud EMBL-EBI altyapısı üzerinde özel, daha güvenli, sanal-makine-temelli iş alanları yaratıyor; böylece işbirliğine giren tarafların kendi iş akışlarını, uygulamalarını ve veri setlerini en etkin şekilde kullanmalarını sağlıyor.

Uzun süredir Red Hat Enterprise Linux kullanan EMBL-EBI’nin Red Hat ile ilişkisi yıllar öncesine dayanıyor. Kurum Embassy Cloud için daha önce farklı bir bulut teknolojisi kullanıyordu fakat BT kaynaklarını aşağı ve yukarı yönlü olmak üzere hızlı ve etkin bir şekilde ölçeklendirebilmek için çözüm arayışına girmişti. Araştırma sektöründe kabul görmüş OpenStack’i fark eden EMBL-EBI hem hedefini gerçekleştirecek hem de küresel araştırma ortaklıklarını destekleyecek ölçeklenebilir, esnek bir bulut platformu sunabilmek için Red Hat OpenStack Platformuna geçti.

EMBL-EBI bu geçişe karar verirken iki önemli etkeni göz önüne aldı: Platformun Red Hat Enterprise Linux ile sorunsuz bir şekilde işleyebilmesi için eş-mühendislik çalışmaları yapması; sağlayıcının ise Avrupa’da yerel ve istendiği an destek vermesi gerekiyordu. Sağlayıcının yerel BT ekipleri, kurum içindeki ekiplere ne zaman ve nerede isterlerse kılavuzluk etmek ve teknik yardım sağlamak için her an ulaşılabilir bir durumda olmalıydı. Red Hat tüm bu ihtiyaçlara cevap veriyordu.

Bugün EBML-EBI’nin, başta kar amacı gütmeyen araştırma kurumları ve eczacılık şirketleri olmak üzere Embassy Cloud kullanan birçok “kiracısı” var. Red Hat çözümlerinin her ölçeğe uygun olması sayesinde araştırma etkinliklerine verilen destek 2000 çekirdekten 4000 çekirdeğe çıktı. Embassy Cloud’ın 6000 çekirdeğe ve dört petabayta kadar artırılması planlanıyor.

Teknoloji Makaleleri