Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Artık şirketler Bağımsız Veri Merkezi Odası’nı tercih ediyor

veri merkezi globaltechmagazineYüksek maliyetler ve güvenlik ihtiyacı şirketleri “Bağımsız Veri Merkezi Odası”na yönlendiriyor.

Tüm BT altyapılarının çalışmasının yanı sıra üst düzey güvenlik de talep eden şirketler, veri merkezi yatırımlarının yükü altında kalmak yerine, paylaşımlı veri merkezlerinde kendilerine özel alanlar oluşturmayı tercih ediyorlar.

Veri merkezleri, işletmelere ait kritik bilgilerin yönetildiği depolama, yedekleme ünitelerinin barındırıldığı, uygulama ve sistem sunucularını, ağ katmanlarını bulunduran özel tasarlanmış alanlar olarak öne çıkıyor. İşletmeler bu merkezlerde, günlük operasyonlarını yürütmek için sunucularını barındırmanın yanı sıra daha büyük projeler, hizmetler ya da güvenlik gibi unsurları göz önünde bulundurarak kendilerine özel alanlar oluşturulmasını talep ediyorlar.

“Bağımsız Veri Merkezi Odası” (Private Room) adı verilen bu alanlara fiziksel ve dijital güvenlik önlemlerin alınmasıyla yalnızca sunucuların sahibi olan müşteriler giriş yapabiliyor. Dışarıdan kimsenin kendi sunucularına müdahale etmesinin istenmediği bu alanlarda yönetim tamamen müşteride bulunuyor.

Radore olarak çok kısa sürede, dünya çapında standartlarda bağımsız veri merkezi odaları oluşturabildiklerine dikkat çeken Radore Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kubilay Akyol, “İşletmelerin kendi veri merkezlerini kurmaya çalışarak hem maliyet hem de zaman kaybetmelerine gerek yok. Radore olarak TIER III standartlarında yüzde 99,99 uptime garantisi ile kesintisiz hizmet sunabildiğimiz, müşterilerimize özel alanlar yaratabiliyoruz. Bağımsız veri merkezi odası kiralayan müşterilerimize operasyonel iş yönetim süreçleri için de ücretsiz ofis alanları sağlıyoruz” dedi.

Akyol sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Artık kurumlar, hayati önem taşıyan BT altyapılarını kurgularken, alanında uzman dış kaynak kullanımını seçiyor ve kendi ana iş konularına odaklanmayı daha doğru buluyor. Biz de veri merkezi olarak sunduğumuz bağımsız alanlarla, BT altyapılarının sorumluluğunu kişilerden bağımsız hale getiriyoruz.”

Dünya çapında faaliyet gösteren şirketlerin Radore’de bağımsız veri merkezi odası var.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen veri merkezi Radore, dünya çapında şirketlerle gerçekleştirdiği anlaşmalar neticesinde çok kısa sürede, çok büyük veri merkezi odaları oluşturabiliyor. Dünya çapında bir operatör ile gerçekleştirilen çalışmada;

  • TIER III standartlarında yüzde 99,99 uptime garantisi sunulan bir “bağımsız veri merkezi odası” hazırlandı.
  • 50 kabin kapasitesi bulunan odanın hazırlanması başlangıç anından itibaren yalnızca 3,5 hafta sürdü.
  • 3,5 hafta boyunca; 15 tedarikçi firma ve 5 uygulayıcı firma ile, 5 mühendis ve 22 teknik uzman olmak üzere 27 kişilik ekiple birlikte 168 saat çalışıldı.

Bu TIER III standartlarındaki bağımsız veri merkezi odasında;

  • 3,5 km “enerji besleme kablosu”
  • 60 metre “160 amper busbar hattı”
  • 250 metre “kablo taşıyıcı ekipman” kullanıldı.

Tamamen yedekli çalışan bu bağımsız veri merkezi odasının fiziksel güvenliği de üst düzeyde tutuluyor. Giriş-çıkış ve koridorlar olmak üzere toplamda 16 kamerayla canlı izlenen bağımsız veri merkezi odasına, sadece yetkilendirilmiş personele, parmak iziyle giriş-çıkış izni veriliyor.

Teknoloji Makaleleri