Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

HP, çevreyi ve toplumu güçlendirecek tedarik zinciri hedeflerini açıkladı

hp globaltechmagazineHP, Sürdürülebilirlik Raporu’nda tedarik zinciri GHG yoğunluğunu azaltma ve yeni geri dönüşüm hedeflerini açıkladı.

HP Inc. yayınladığı 2016 Sürdürülebilirlik Raporu’nda 2025 yılına kadar tedarik zinciri 3. Kapsam sera gazı (GHG) salınım yoğunluğunu yüzde 10 azaltmak amacıyla global ayak izini küçültecek yeni çalışmalarının çerçevesini açıkladı. Şirket aynı zamanda, tedarik zincirine yönelik olarak iki sorumluluk hedefini de duyurdu: 1) tedarik zinciri sürdürülebilirlik programına katılacak fabrikalarının sayısını ikiye katlamak ve 2 ) 2025 yılına kadar tedarik fabrikalarındaki 500 bin çalışanının yetenek ve refah seviyesini arttırmak. Tüm bu hedefler için 2015 yılı referans yıl olarak alınacak. Bu hedefler ayrıca HP’nin BT ve diğer endüstrilerdeki etik, sürdürülebilir, sağlam tedarik zincirleri için yeniden icat çalışmalarının da örneklerini temsil ediyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan HP Tedarik Zinciri Müdürü Stuart Pann, “Çevresel ve sosyal sorumluluğumuzun bir parçası olarak karbon ayak izini düşürüyor ve global tedarik zincirimizdeki çalışanlarımızı güçlendiriyoruz. Yaptığımız tüm işlerde sürdürülebilirliği sağlamak için tedarikçilerimizin çok daha fazla katılım göstermesini sağlamaya kararlıyız. Birlikte çalışarak işimiz, tedarikçilerimiz, müşterilerimiz, fabrika çalışanlarımız ve çevremiz için faydalı değişimlere yön verebiliriz.” dedi.

HP’nin 2016 Sürdürülebilirlik Raporu günümüze kadar kaydedilmiş ilerlemelerin detaylarını, iklim değişimine yönelik çalışmaları ve çalışanların refah seviyesinin yükseltilmesi için yapılanları da içeriyor. Bu yılki raporda öne çıkanlar ise şu şekilde:

Hedef tedarik zinciri GHG yoğunluğunu yüzde 10 azaltmak

İklim değişimine yönelik daha önce attığı adımların ardından HP’nin yeni tedarik zinciri hedefleri GHG yoğunluğunu azaltmayı amaçlıyor. Bu amaçla, gerekli olan katı yönetim ve şeffaflık şartlarını karşılamak için tedarikçiler ile doğrudan irtibat halinde kalınarak operasyonları, işbirliğinin geliştirilmesi ve performansın arttırılması için hedefler belirlenecek.

Şirket ayrıca Dünya Vahşi Yaşam Fonu’nun (WWF) İklim Koruyucuları Programı’na katılımını da yeniledi. HP, 1. Kapsam ve 2. Kapsam emisyonları için bilimsel temele dayanan hedefler belirlemek ve 3. Kapsam emisyonlar için yeni tedarik zinciri hedefi konusunda WWF uzmanları ile çalışıyor. WWF’nin bu hedefleri desteklemesi HP’nin hedef belirleme sürecindeki hassasiyetini de doğruluyor. HP’nin 1., 2. ve 3. Kapsam emisyonlar için hedefleri Bilim Tabanlı Hedefler girişiminin kriterlerine uyumlu bir şekilde belirlendi.

HP’nin daha önce duyurduğu iklim değişimi ile ilgili hedeflerinden bazıları şunlar:

  • 2017 yılında, şirketin global operasyonlarından kaynaklanan GHG’lerin 2025 yılına kadar 2015 yılına kıyasla yüzde 25 azaltılması için bilim tabanlı hedefler belirlenmesi.
  • 2016 yılında, ürün portföyündeki GHG emisyonlarının yoğunluğunu 2010 yılına kıyasla 2020 yılına kadar yüzde 25 azaltma hedefi.
  • 2016 yılında, global operasyonlarında yüzde 100 yenilenebilir elektrik kaynağı taahhüdü ve 2020 yılına kadar yüzde 40 yenilenebilir elektrik kullanımı.

Çalışanların motive edilmesiyle çevre ve sosyal performansın arttırılması

HP’ye göre çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik ve tedarik zinciri performansında birlikte hareket edilmesi gerekiyor. HP’nin 2025 yılına kadar tedarik zinciri sürdürülebilirlik programına katılan fabrika sayısını iki katına çıkarma hedefi hem bu programlara katılan tedarikçilerin sayısını hem de katılımın seviyesini arttırmayı kapsıyor. Bu sayede HP, tedarik işgücünü, sağlığını, güvenliğini geliştirmek ve çevre performansını arttırmak için daha iyi ölçümleme ve raporlama yapacak, motivasyonu arttıracak, fabrikalarda iyileştirmeler yapacak.

HP bunun için ürünlerini yapan tüm çalışanlarını güçlendirmeyi ve onları korumayı amaçlıyor. Şirket kar gütmeyen kurumlar, kamu ve iş camiası ile birlikte çalışarak çalışanların güvenliğini, sağlığını ve finansal güvenliğini destekleyen refah programlarını uygulayacak, liderlik yeteneklerini güçlendirecek. 2016 yılında, tedarik fabrikalarındaki 45 bin 700 kişinin beş ülkedeki yetenek geliştirme ve refah projelerine katılmasıyla 2015 yılından bu yana bu projelere katılanların sayısı 123 bin 700’e yükseldi.

HP’nin 2025 yılına kadar tedarik fabrikalarındaki 500 bin çalışanın yetenek ve refah seviyesini arttırma hedefi şirketin kadınlar, öğrenciler ve yabancı çalışanlara odaklanan refah arttırıcı faaliyetlerinin de devamı niteliğinde.

Pann açıklamasının devamında şunları söyledi: “On yıldan fazla bir süredir, HP tedarik fabrikalarındaki işgücü, sağlığı, güvenliği ve çevresel şartları güçlendirmek için inovatif yöntemler geliştirme konusunda endüstride liderlik yapıyor. Tedarik ağımız genelinde çalışanları ve kaynak mineraller sorumluluğunu güçlendirmek ve korumak, katılımı ve şeffaflığı arttırmak ve sürekli geliştirmelere yön vermek için etkin bir şekilde çalışıyoruz.”

Şirket, 2016 yılında bilişim ve iletişim teknoloji şirketlerinin göstergesi “Know the Chain” içerisinde ilk sırada yer aldı. HP ayrıca 2016 ve 2017 yıllarında, Gartner’ın Tedarik Zinciri Top 25 Listesinde Kurumsal Sosyal Sorumluluk alanında 10 üzerinden 10 puan almıştı.

Döngüsel ekonomiye katılım arttırılacak

İş modelini ve operasyonlarını daha verimli materyal kullanımına, döngüsel ve düşük karbon ekonomisine göre değiştiren HP ürünlerinin tasarımı, üretimi, kullanımı ve geri dönüşümü için yönetmeleri yeniden icat ediyor. Bu yılın başında HP, geri dönüşüm satıcılarının isim ve yerlerinin de yer aldığı açıklamasında şeffaflığa bağlılığını da ortaya koymuştu. Şirket şu ana kadar 1,6 milyon tondan fazla donanım ve malzemeyi geri dönüştürdü. Bunlar içerisinde 2016 yılındaki 102 bin 800 ton donanım ve 17 bin 100 ton mürekkep ve toner kartuşu da bulunuyor. Şirket 2025 yılına kadar 1,2 milyon tonluk geri dönüşüm yapmayı hedefliyor. Geri dönüşüm döngüsel ekonominin sadece bir parçasını oluşturuyor. HP’nin çevreye etkisini azaltan inovatif teknolojileri ve yeni iş modelleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan bulabilirsiniz.

HP’de sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik HP’de işlerin yapılma ilkelerini belirleyen bir rehber görevi görüyor. Şirket buna göre inovasyonlarını ve büyümesini gerçekleştiriyor. Tüm ürünlerinin ve operasyonlarının en yüksek etik standartları karşılamasına önem veren HP performans arttıran, atığı azaltan ve döngüsel ve düşük karbon ekonomisini güçlendiren tam döngüsel inovasyonlar yapıyor. Daha adil ve kapsayıcı bir toplum için fırsatlar yaratıyor, harekete geçilmesini sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri