Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Equinix, Zenium İstanbul Veri Merkezi’ni satın aldı

zenium-globaltechmagazineEquinix, bugün Zenium İstanbul Veri Merkezi faaliyetlerini tamamı nakit $93 milyon karşılığında satın aldığını açıkladı.

Satın alma anlaşması 6 Ekim 2017 tarihinde imzalandı ve tamamlandı.

Equinix IS2 olarak ismi değiştirilecek olan Zenium veri merkezi, Equinix’in Avrupa’daki konumunu daha da güçlendirecek. Türkiye’deki en geniş metro ethernet ağına sahip olan İstanbul, Avrupa ve Asya arasında stratejik bir köprü rolü görmesi dolayısıyla kritik ekonomik ve jeopolitik öneme sahiptir. IS2, Equinix’e kilit kapasite ve büyüme yolu sunarak şirketin colocation ve ara bağlantı hizmetleri için Türkiye’de hızla artan talebi karşılamasına olanak sağlayacaktır.

Temel Gerçekler

  • Uluslararası Para Fonu’na göre Türkiye, dünyanın 17. en büyük nominal GSYİH’na ve yaklaşık 80 milyon’luk bir nüfusa sahip. IS2’nin satın alımı, Türk işletmelerin yeni ve mevcut pazarlarda küresel erişimlerini artırmak için ihtiyaç duydukları doğrudan ve güvenli bağlantıyı Equinix’in sağlama kapasitesini artırıyor. Equinix, şu anda İstanbul’da IS1 adında bir veri merkezi işletmektedir. Ayrıca, Avrupa ve Orta Doğu’da 13 ülkenin 18 stratejik kent merkezlerinde 67 Uluslararası İşletme Borsası (International Business Exchange- IBX) veri merkezine sahiptir.
  • Zenium işletmesinin satın alım işlemi toplamda 3 bina ve araziyi de kapsamaktadır. IS2 veri merkezi binası kısmen donatılmış durumdadır. Diğer iki bina kabuk ve çekirdek olarak veri merkezi donatımına hazırdır. IS2 bugün itibariyle Equinix’e 1.500 metrekare colocation alanı sağlıyor. İşlem, gelecekte Equinix’in bunu 12.000 metrekareye yükselterek tam kapasitede 22 MW’lık kritik müşteri yükünü taşıyan bir kampüs ortamı sağlamasını mümkün kılıyor.
  • IS2 veri merkezinde Türk Telekom dahil 10 ağ bulunuyor. Bu ağlar İstanbul’u bölgesel merkezi veya Asya ve Orta Doğu’ya açılan köprü olarak kullanan pek çok uluslararası şirket, bilişim devi ve bilişim sağlayıcı işletmeler için seçenekler sunmaktadır. Ağların sağladığı bağlantı, buluta geçiş sürecinin temelini oluşturmaktadır. Pek çok işletme, iş performanslarını artırmak için bulut bağlantılı hizmetlerin veri tüketimini artırmaktadır.
  • Bağlantı bant genişliğini ölçen ve tahmin eden Küresel Bağlantı İndex’ine göre Avrupa’nın her yıl %44 büyüyerek 2020 yılında 1451 Tbps yüklü kapasiteye ulaşması beklenmektedir. Avrupa’daki büyüme, veri egemenliği ve Avrupalı işletmelerin bölgedeki diğer işletmelerle bilgi alışverişinde bulunmaları gibi birkaç faktöre dayanıyor.
  • İstanbul, Avrupa, Asya ve Afrika arasındaki sualtı kabloları için kilit bir trafik alanıdır. Bu kablo sistemleri trafiğin küreselleşmesini ve veri tüketimini hızlandırırken bulut ve çevrimiçi hizmetlerin hızla büyümesini sağlıyor. Aynı zamanda sistemlerin halihazırda İstanbul’u bölgesel merkezi olarak kullanan düşük gecikmeli bağlantıya dayanan çevrimiçi oyunlar ve içerik dağıtım ağları gibi sektörler açısından önemi her geçen gün artmaktadır.
  • Equinix şu anda 44 ülkede 180’den fazla IBX veri merkezi işletmekte ve müşterilerine Platform Equinix™ üzerinden daha da fazla bağlantı seçeneği sunmaktadır.

Slaughter and May, Equinix’in hukuki danışmanlığını yürütmüştür. RBC Capital Markets, Zenim’un finansal danışmanlığını yapmıştır. 

Açıklamalar

  • Eric Schwartz, başkan, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA), Equinix:

“Dijital teknolojinin dinamik evrimi, şirketlerin yeni ve veri-merkezli iş modelleri keşfetmesini sağlayarak tüm sektörlerde iş yapış şekillerini değiştiriyor. Bu iş modelleri, bağlanabilirliğe ve yayılmış bilişim altyapısına dayanıyor. Türkiye ekonomisinin büyümesi sürdükçe İstanbul’un bağlanabilirlik ve teknoloji altyapısı için bölgesel merkez olma önemi artıyor. Yeni kampüs, Equinix’in bu artan talebi küresel müşterilerimiz için karşılamasına yardımcı olacak.

  • Franek Sodzawiczny, CEO & kurucu, Zenium:

“Zenium’un Batı Avrupa’daki işine odaklanmasını sağlayan bu satın alma işlemi için Equinix’i tebrik ediyoruz. Türkiye hızla gelişiyor ve bu yüzden işletmeler rekabet edilebilirliklerini artırmak için daha fazla bağlanabilirliğe ihtiyaç duyuyor. Bu durum harika bir fırsat sunuyor ve Equinix bu önemli veri merkezi faaliyetini geleceğe taşımak için iyi konumlanmış oluyor.

Teknoloji Makaleleri