Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2018’e damgasını vuracak en önemli konu Yapay Zeka olacak

yapay zeka-globaltechmagazineYapay zeka, nesnelerin interneti gibi heyecan verici teknolojik gelişmeler 2017’de olduğu gibi 2018’e de damgasını vuracak.

Dünyanın ve Türkiye’nin 1 numaralı bilgisayar üreticisi, Motorola markası ile akıllı telefon pazarında hızla büyüyen teknoloji devi Lenovo’nun, teknoloji konusunda dünyadaki son gelişmeleri paylaşmak üzere düzenlediği bilgilendirme toplantılarının 2018’deki ilk durağı Kocaeli oldu.

Lenovo’nun Hilton Kocaeli’de gerçekleştirdiği toplantıda, markanın sektörde trendleri belirleyen ve heyecan verici yeni ürünleri tanıtıldı. Toplantıda ayrıca, son yıllarda Türkiye’de ve dünyada değişen tüketici alışkanlıkları, sosyal medya kullanımı, e-ticaretin büyüme potansiyeli, iş hayatında teknolojinin kullanımı, son teknoloji trendleri ve Lenovo’nun bu dijital dönüşümdeki yeri gibi konular da çarpıcı veriler ve bilgiler eşliğinde konuşuldu.

Toplantıda 2017’de olduğu gibi 2018’e de damgasını vurması beklenen teknoloji trendleri olan yapay zeka, nesnelerin interneti ile ilgili de dikkat çekici bilgiler ve öngörüler paylaşıldı.

Lenovo Türkiye Pazarlama Direktörü Aysun Karabıyık Sarıkaya, toplantıda gerçekleştirdiği sunumda yapay zekanın hem iş hayatını hem de insanların günlük hayatını dönüştürmeye aday bir gelişme olduğunu söyledi ve dikiş diken, yemek yapan, metrelerce sıçrayabilen insansı robotlardan örnekler verdi.  Sarıkaya “Yapay zeka, hem günlük hayat hem iş stratejileri hem de bilimsel araştırmalar üzerinde şimdiden derinlemesine bir etki yaratıyor. Üst düzey liderlerin çoğu, bu konuyu bir öncelik olarak kabul ediyor. Biz de Lenovo olarak yeni açılan küresel yapay zeka inovasyon merkezlerimiz ve kapsamlı ürün ve hizmet portföyümüzle yapay zeka sistemlerini hayata geçirmekte kararlıyız. Yapay zekanın hastalıkların tedavilerinin bulunması ya da iklim değişiminin etkisinin anlaşılması gibi küresel insani çabalarda ilerleme kaydedilmesine imkan tanıyan yenilikçi araştırmalara olanak sağlama becerisini araştıran müşterilerimizle de iş birliği yapıyoruz” dedi.

Türkiye’de e-ticaret pazarı hızlı şekilde büyüyor

Toplantıda ayrıca Türkiye’deki e-ticaret pazarı, internet ve sosyal medya kullanımıyla ilgili de çarpıcı veriler paylaşıldı. Tusiad’ın son açıkladığı rapora göre Türkiye’de e-ticaret hacmi 2016 itibarıyla 17,5 milyar TL’ye ulaştı. E-ticaretin toplam perakendedeki payı ise %3,5’e yükseldi. Türkiye’de perakendecilerin toplam e-ticaret pazarından aldığı pay yaklaşık %30 seviyesinde.

2016 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret işlemlerinin yaklaşık %19’u akıllı telefon ve tabletler üzerinden gerçekleşti. Bu rakam dünyada %44 olan paya göre az olsa da büyüme potansiyeli yüksek. 

Lenovo Türkiye Pazarlama Direktörü Aysun Karabıyık Sarıkaya’nın sunumda verdiği bilgilere göre, Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 66.4 milyona ulaşırken, mobil internet kullanıcı sayısı ise 55.3 milyonu buldu. İnternet kullanımında kadın erkek dağılımı birbirine yakın seviyede iken, gençlerin önde olduğunu görülüyor. Sosyal medyadaki rakamlar da oldukça çarpıcı. Facebook’ta 44 milyon aylık kullanıcı, Twitter’da 13.5 milyon aylık kullanıcı rakamlarına ulaşmış durumda. Instagram ise yok aylarda gitgide yükselen bir trendle 31 milyonluk kullanıcı sayısına ulaştı.

Lenovo’da 2018’de hedefler yine çok büyük 

Sarıkaya’nın çeşitli videolarla desteklediği keyifli anlatımı ile gerçekleştirilen toplantıda, Lenovo’nun 2018’de pazarda söz sahibi olacak en son ürünleri de tanıtıldı. Lenovo’nun 46 milyar dolar cirosu, 58 bin çalışanı ve 160’dan fazla ülkedeki faaliyetleriyle global bir teknoloji devi olduğunu belirten Sarıkaya, şunları söyledi: “Lenovo, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de varlığını ve gücünü günden güne artırmaktadır. Dizüstü bilgisayar pazarında ise IDC’nin en son açıkladığı 2017 senesi ön sonuçlarına göre %25.2’lik Pazar payı ile liderliğimizi devam ettiriyoruz. 2017 senesinde 2016 senesine oranla gelirlerimizi PC kategorisinde %20 oranında artırdık. 2018 yılında da hedefimiz  hem PC hem de akıllı telefon kategorisinde büyümeye ve gelirlerimizi arttırmaya devam etmek.” 

Lenovo ürünleri şıklıkları, tasarımları ve özellikleriyle göz doldurdu

Toplantının sonunda; bu sene 25. yılını kutlayan ve 8 askeri testi karşıyalarak dünyanın en dayanıklı ve en çok satan bilgisayarı olma özelliğine sahip ThinkPad serisi, sadece bir tık ile eklenebilen JBL, Projektör, 360 kamera gibi farklı modları ile kişiselleştirilen devrim niteliğindeki Moto Z2 Play akıllı telefon da katılımcılara gösterildi.

Dünyanın en ince ve hafif ikisi bir arada tableti Yoga Book gerçek mürekkepli kalemiyle ve kâğıt üzerine yapılan çizimleri anlık olarak dijitalleştirebilme özelliğiyle dikkat çekerken, ikisi bir arada segmentinin öncüsü Yoga serisi dizüstü bilgisayarlar da uzun pil ömrü, özel menteşe yapısı, aktif kalem özelliği ve dayanıklılığı ile ilgi gören diğer bir ürün oldu.

Teknoloji Makaleleri