Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Küresel yapay zeka liderleri ABD ve Çin’e yeni rakipler geliyor

yapay-zeka-globaltechmagazine126 üst düzey yapay zeka profesyoneli ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre dünya genelinde yapay zekada yeni oyuncular piyasaya çıkıyor.

ABD, inovasyonda güçlü bir birikime sahip olmasına rağmen, yapay zekâda yeni oyuncularla karşı karşıya kalıyor. Dünyanın lider denetim ve danışmanlık şirketlerinden EY’nin 126 üst düzey yapay zekâ profesyoneli ile yaptığı araştırmada, ABD %40’lık oranla yapay zekâ entegrasyonunda liderliği alırken, Çin %32 ile ikinci sırada kendine yer buldu. Dataya erişimin giderek kolaylaşması ve devletlerin dünya çapında inovasyona aktif bir şekilde yatırım yapması, ABD ve Çin’i bu yarışta baskı altına almaya başladı.

Yapay zekada Japonya, İsrail ve İngiltere ön plana çıkıyor

EY Orta ve Güneydoğu Avrupa BT Danışmanlık Hizmetleri Lideri Alper Karaçar, konu hakkında şunları söyledi: “ABD ve Çin yapay zekâ teknolojisinde liderliği devam ettirirken, diğer ülkelerin kayda değer yükselişini görüyoruz. İsrail ve Japonya’da yüksek büyüme gösteren start-up’ların olması ve İngiltere’de bu alanda gelişmiş akademik topluluk, bu ülkelere avantaj sağlıyor. Ancak yapay zekâda başarının sırrı, kaliteli veriye erişim ve hükümetlerin bu alanı önceliklendirmesinde yatıyor. Bu alanda öne geçen ülkeler, veriye erişim için avantaja ve ellerindeki verinin kendilerine sağladığı geleceği görme imkânına sahip oluyor.”

Yapay zeka kurumları değiştirecek

Araştırma sonuçlarına göre; önümüzdeki yıl blockchain gibi teknolojilerin kullanım alanı artarken, dönüştürücü teknolojilerde liderlik yapay zekâda olacak. Kıdemli yapay zekâ profesyonellerinin %39’u makine öğrenmesinin bu yıl en çok gelişen yenilikçi teknoloji olacağını öngörüyor. Yöneticiler, yeni teknolojileri kendi değer zincirlerine daha başarılı bir şekilde entegre etmek için teknoloji uzmanlarıyla giderek daha fazla işbirliği yapıyor. Havayolları ve otelcilik gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler müşteri deneyimini iyileştirmek için gelişmiş müşteri verisi ve yapay zekâyı kullanıyor.

2018, yapay zekanın yükselişe geçtiği yıl olabilir

Karaçar’a göre; 2018, yapay zekânın daha yaygın olarak benimsendiği bir yıl olabilir. Şirketlerin yapay zekayı kendi operasyonlarına entegre etmenin yollarını araması, robotik süreç otomasyonu yazılımları için fırsat yaratıyor. Robotik süreç otomasyonun sağladığı verimliliğin yapay zekâ ile bir araya gelmesi, bu yazılımın, şirket için önemli bir değer yaratım mekanizmasına dönüşmesinin önünü açabilir. Anket sonuçlarına göre; yapay zekânın daha yaygın olarak benimsenmesi ile birlikte diğer yeni teknolojilerin yaratacağı kaldıraç gücü da daha yüksek olacak. Örneğin; chatbot’lar kurumsal ağların yerini alarak kurum içinde bilgiye ulaşımı daha etkin hale getirebilir.

Yönetimde çeşitlilik şirketleri geleceğe taşıyor

Ankette, yapay zekânın benimsenmesi önündeki en önemli engeller olarak yetenek eksikliği (%57) ve karar alma süreçlerine dâhil olamama (%43) gösteriliyor. Başarılı CEO ve yöneticilerin gelecekte de yeteneklerin ilgisini çekmek ve yenilikçi kalmak için mevcut yönetim anlayışlarını uzun vadeli adımlar atarak değiştirmesi gerekiyor. EY Yönetim Merkezi’ne göre; yatırımcıların %82’si çeşitliliğin yönetim önceliği olması gerektiğine inanıyor. Farklı perspektifleri sorun tanımlama ve problem çözme süreçlerine dâhil etmenin şirket için önemli bir değer olduğuna inanılıyor. Karaçar’a göre ise yaş, cinsiyet, milliyet ve yetenek çeşitliliğine sahip olmayan kurumlar, teknoloji çağında başarısız olacak çünkü inovasyon teknolojiye yatırım yapmak kadar insana yatırım yapmayı da içeriyor.

Teknoloji Makaleleri