Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Şirketlerin hedefli saldırı kurbanı olmamaları için 5 kritik tavsiye

komtera-globaltechmagazineKomtera Teknoloji, şirketleri hedefli saldırı kurbanı olmamaları için uyarıyor ve 5 kritik tavsiyede bulunuyor.

Accenture tarafından 4600 güvenlik uzmanıyla yapılan son araştırma, şirketlerin hedefli saldırılara karşı direncinin arttığını açıkça gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre şirketler artık hedefli saldırıların %87’sini engelleyebiliyor ancak sadece %40’ı yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi yeni teknolojilere yatırım yapıyor.

Siber saldırıların büyük kitleleri hedef aldığı dönemler geride kaldı ve saldırganlar artık daha çok tek bir kişiyi ya da kurumu hedeflemeye başladılar. Öyle ki geçtiğimiz yıla göre bu gibi hedefli saldırılar 2 kat artış gösterdi ancak Accenture tarafından 15 ülkedeki toplam 4600 güvenlik uzmanıyla yapılan araştırmaya göre şirketler, bu saldırıların %87’sini engellemekte başarılı oldular. Hedefli saldırılara karşı direncin artmasındaki ilk neden dijital teknolojilerin gelişmesi olarak görülüyor ve ayrıca çözümün de önemli bir kısmının bu gelişme olduğu düşünülüyor. Bilişim güvenliği alanındaki dağıtım ve çözümleriyle pazarda lider konumda bulunan Komtera Teknoloji, şirketleri hedefli saldırıların kurbanı olmamaları için uyarıyor ve bu saldırılara karşı direnci artıracak 5 kritik tavsiyede bulunuyor.

Şirketlerin sadece %40’ı yeni teknolojilere yatırım yapıyor

Rapor sonuçlarına göre şirketler artık hedefli saldırıların %87’sini engelleyebiliyor ancak hala her ay iki ya da üç güvenlik sızıntısı vakası yaşanıyor. Katılımcıların %90’ı siber güvenlik yatırımlarının önümüzdeki üç yıl içinde artacağını bekliyorken %31’i bu artışın şu ankinden daha fazla olacağını düşünüyor. Ankete katılan güvenlik uzmanlarının %83’ü, yeni teknolojilerin önemini kabul etmesine rağmen şu an şirketlerin sadece %40’ı yapay zeka, makine öğrenmesi ya da otomasyon teknikleri gibi yeni teknolojilere yatırım yapıyor.

Katılımcıların %80’inden fazlası sızıntıları aktif bir şekilde takip ediyor fakat %71’i ise siber saldırıların, şirketlerini ne zaman ya da nasıl etkileyeceğini kestiremiyor. Raporda dikkat çeken bir başka sonuç ise siber güvenlik bütçelerinin %27’sinin yönetim kurulu tarafından, %32’sinin ise CEO’lar tarafından belirleniyor olması. Komtera Teknoloji uzmanlarına göre şirketlerdeki üst düzey yöneticiler, siber güvenlik konusunda daha aktif rol almalılar ve bilişim güvenliği uzmanlarıyla ortak hareket etmeliler.

Hedefli saldırılara karşı şirketinizin siber direncini artıracak 5 adım

Şirketlerin, yenilikçi iş modellerine ilgili olduklarını ancak sürdürülebilir bir iş ekosistemi oluşturmayı ve daha esnek işgücü modeline geçmeyi güvenli ve korunaklı bir yolla yapmaları gerektiğini belirten Komtera Teknoloji uzmanları, şirketlerin siber direncini artıracak 5 adımı sıralıyor.

  1. Önceliklere göre direncinizi güçlendirin. Bütün verileriniz için koruma sağlarken önem sıralarını da belirleyin ve en önemli olanların direncini artırın.
  1. Bir saldırgan gibi davranıp dayanıklılığınızı testlerle ölçün. Güvenlik sisteminizin hangi kısımlarında eksikliklerin olduğunu ortaya çıkarmak için güvenlik ekibinizde iyi niyetli hackerlar bulundurun ve onlarla siber saldırı simülasyonları düzenleyerek analiz yapın.
  1. En yeni teknolojileri kullanın. Güncel teknolojilerle oluşturulmuş, ileri davranış gözlemleme teknikleri kullanan programlardan faydalanın ve savunma sistemlerinizi otomatik hale getirin.
  1. Tehditleri gerçek bir saldırıya dönüşmeden avlayın. Güvenlik durumunuzu ve hareketleri sürekli inceleyip anormal aktiviteleri sürekli takip ederek saldırı ihtimalini azaltın.
  1. Üst düzey güvenlik uzmanlarının görevlerini yeniden belirleyin ve proaktif olun. Güvenlik ekibinizin başında, saldırı anında inisiyatif alma becerisine sahip, proaktif çalışabilen bir uzman bulundurun. Güvenlik uzmanının görevlerini yeniden gözden geçirin ve sektöre uyumlu, teknolojideki güncel gelişmelere ilgili ve değişen siber tehditlere karşı tetikte olan biriyle çalışın.

Teknoloji Makaleleri