Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Procat’in Ar-Ge merkezi başvurusu onaylandı

procat-globaltechmagazineProcat’in Ar-Ge merkezi başvurusu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandı.

Türkiye’nin 883. Ar-Ge merkezini kuran Procat, çağrı merkezlerine yönelik ileri teknolojiye sahip projeler geliştirecek.

Anahtar teslim çağrı merkezi kurulumu, çağrı merkezlerine özel uygulama geliştirme hizmetleri sunan ve çağrı merkezi oteli bulunan Procat; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 883. Ar-Ge merkezi olarak tescil edildi. Bakanlığa bağlı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü’nde yapılan sunum sonrasında Procat’in yerinde Ar-Ge merkezi olma başvurusu onaylandı.

Teknoloji ve yazılım ekibini kapsayan Ar-Ge kadrosu ile Procat, devam eden projelerine patent almayı ve marka tescili sayısını arttırmayı amaçlıyor. Procat, Ar-Ge merkezine yatırım yapmayı sürdürmeyi, çalışan sayısını yükseltmeyi, akademisyenler ile iş birlikleri sağlamayı ve kalıcı katma değerli ürünleri pazara sunmayı hedefliyor. Procat, bu iş birlikleri ile personelinin yetkinliğinin arttırılmasının yanı sıra, mevcut hizmet vermekte olduğu sektörlere ek olarak, daha farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik ürün ve iş modelleri geliştirmek için çalışmalar yürütecek.

Procat, yerinde Ar-Ge sisteminin sunduğu avantajlardan yararlanarak mevcut yapısını daha dinamik bir hale getirdi. Bu sayede kendi ürün ve hizmetlerini daha hızlı geliştirmeyi hedefleyen firma, Ar-ge merkezinde geliştirdiği ürünlerinin ihracatını arttırmayı da amaçlıyor.

Procat Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Engin Bıçakçı, Yazılım Geliştirme Yöneticisi Yavuz Durbak ve Finans Direktörü Zuhal Ünner’in temsiliyle, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan Engin Bıçakçı; araştırma ve geliştirme faaliyetlerindeki tecrübelerinin Bakanlık nezdinde Ar-Ge merkezi olarak kabul edilmelerinnde büyük faydası olduğunu dile getirdi. Bıçakçı sözlerine şöyle devam etti; “Elde edeceğimiz avantajlarla, Ar-Ge kültürünü Procat içinde yaygınlaştıracağız. Bu sayede inovatif fikirler yalnız fikir olarak kalmayıp, Ar-Ge merkezimizdeki arkadaşlarımızı ulusal ve uluslararası akademik faaliyetlere katılmaya teşvik edeceğiz.”

Yazılım Geliştirme Yöneticisi Yavuz Durbak, teknolojik gelişmelerin daha önce gerçekleşmesi mümkün olmayan birçok fikrin artık uygulanabilir olmasını sağladığını vurgulayarak Performans Yönetimi platformu olarak geliştirmeye başladıkları Qua Services ürünlerine makine öğrenmesi ve metin madenciliği teknikleri ile yapay zeka ekleyeceklerini belirtti. Durbak ayrıca, projelerinin Ar-Ge faaliyetlerini üniversitelerle kuracakları iş birlikleri ile güçlendirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Ersubaşı: “Yurt dışına hizmet ihraç edeceğiz.”

Procat CEO’su Tarkan Ersubaşı, Procat’in yerinde Ar-Ge merkezi olarak tescil edilmesi ile ilgili; “Türkiye’nin mevcut durumda döviz çıkışına değil, girişine ihtiyacı var. Özellikle bizim gibi şirketler için en ideal strateji, teknoloji bazlı ürün ve hizmet geliştirmek. Çünkü bu ürünleri çok hızlı bir şekilde geliştirerek yaymak mümkün. Sanayi ürünlerine göre de nispeten daha kolay.” dedi.

Procat; dijital çözümler, BOT, AI, konuşma tanıma teknolojileri, BI ve performans yönetimi araçları ile ana odağını müşteri hizmetleri, satış ve tahsilat konularına çevirdi.

Ersubaşı sözlerini şöyle sürdürdü:  “Amacımız, Türkiye’de üretip, sadece Türkiye’ye satmak değil. Bunu hali hazırda kurmuş olduğunuz iyi ilişkilerle zaten yapabiliyorsunuz. Ancak emeklerinizin çıktılarını yurtdışına pazarlayabildiğinizde, ürettiğiniz ürünün kalitesi ve pazarlama konusundaki yetkinlikleriniz ön plana çıkıyor. Biz de bu noktada sektörümüzün global bir oyuncusu olmak vizyonuyla hareket ediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içinde İstanbul’a ek olarak İzmir’de ikinci Ar-Ge merkezimizi oluşturmayı, daha çok büyümeyi, çalışanlarımıza ve işimize daha çok yatırım yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Ar-Ge Projelerinde Odak; geliştirilen çözümlere makine öğrenmesi ve yapay zeka özelliklerinin eklenmesi

Yerinde Ar-Ge merkezi başvurularının değerlendirilmesinde ele alınan kriterler arasında, işletmenin daha önceden Ar-Ge çalışmalarında bulunmuş olması şartı da yer alıyor. Çok sayıda ürün geliştirmiş olan Procat’in “Qua Services” olarak adlandırdığı Kurumsal Performans Yönetim Platformu, bu kapsamda değerlendirilen projeler arasında yer aldı. 3 yıl önce geliştirilmeye başlanmış olan Qua Services, adil ve şeffaf bir performans yönetimi uygulayarak çalışan sadakatini arttırmayı hedefliyor. 7 farklı modülü ile 2000’den fazla kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılan Qua Services platformu; işletmelerin çalışanları ile ilgili 360 derece performans yönetimi, kalite kontrolü, hak edişleri gerçeğe uygun bir şekilde değerlendiren puantaj takibi, prim hesaplamaları ve raporlama faaliyetlerini kullanıcı dostu bir platform üzerinden gerçekleştirmelerini sağlıyor. Procat Ar-ge Merkezi, odağına aldığı yapay zekayı Qua Services’e ekleyerek dünya çapındaki performans yönetimi uygulamaları arasında öne çıkmayı hedefliyor.

Teknoloji Makaleleri