Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-ticaret siteleri için Kasım’da online satışları artırmanın 5 yolu

rtbhouse-globaltechmagazineTürkiye’de e-ticaret harcamaları gün geçtikçe artıyor. Bu harcamaların özellikle Kasım ayında daha da arttığı gözlemleniyor.

Tüm dünyada ilgiyle karşılanan “Kara Cuma” Türkiye’de de ilginin arttığı, markaların kampanyalar düzenlediği bir dönem haline geldi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2017 yılında Kasım ayının 4. Cumasına denk gelen alışveriş döneminde internet üzerinden kartlı ödemeler bir öncesi yıla göre 2 kat artarak 565 milyon liraya çıktı.

Bu alışveriş çılgınlığında elektronik alışverişlerde en iyi kampanyalar ise “Siber Pazartesi” dönemine saklanıyor. Birçok tüketici de kabalalık mağazalar yerine alışverişlerini online kanallar üzerinden tamamlıyor. Türkiye’de geçtiğimiz yıl bu indirim dönemlerinde yüzde 42 ile en fazla elektronik eşya satın alındı.

RTB House Türkiye Ülke Müdürü Can Tunçer, yılın en verimli dönemlerinden biri olan Kasım ayında tüketicileri çekmek için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

  1. Siber Pazartesi haftasını hedefleyin

Online satışları artırmak ve daha uzun süre bu alışveriş trendini yakalamak için Siber Pazartesi’den bir önceki hafta başlayarak tüketicilere özel fırsatlar sunabilirsiniz. Yalnızca bir gün satışların artmasındansa tüm haftaya yayılması gelirlerin çok daha pozitif etkilenmesini sağlayacaktır. Medya satın alma tarafından bakarsak, Cumartesi gününden başlayacak şekilde Siber Pazartesi gününden sonraki Salı’ya kadar yatırımda bulunmakta fayda var. Tabii en yüksek getiriyi sağlayan kanalı göz önünde bulundurmak gerekiyor.

  1. Millenial’ları yakalamak için mobil kanalları tercih edin

Günümüzde “millenials” olarak tanımlanan nesil televizyon izlemekten 5 kat daha fazla mobil cihazlarıyla ilgileniyorlar. Ayrıca tatil dönemlerinde en fazla alışveriş yapan ya da yapılan kitleye de şimdiden dönüşmeye başladılar. Geçtiğimiz yıl yalnızca ABD’de tatil döneminde kişi başına 400 doların üzerinde harcadılar. Bu rakama çok benzerleri ülkemizde de görülüyor. Ürün çeşitliliğini gösteren ve akıllı telefonlar ile tabletlerde gösterilen reklamlar çok daha fazla tıklama ve satın alma işlemi kazandırıyor. Ayrıca sosyal medyada “paylaş” yarışmaları ve özel promosyonlar da erişimi artırabilir.

  1. Uygun görsel ve bilgiyi kullanın

Yılbaşına yaklaşırken, satın almaya teşvik eden ve daha etkileyici bir deneyim sunan videoların bulunduğu yaratıcı çalışmalar tüketiciyle olan etkileşimi artırıyor. Tüketicilere çok daha kişiselleştirilmiş ve ürünlerin birçok açıdan görülebildiği reklamlar göstermek mümkün hale geldi. Yılın bu döneminde hazırlanan reklamda, ürünlerin net bir şekilde görülmesiyle birlikte fiyat ve teslimat bilgilerinin yer alması oldukça ilgi çekiyor.

  1. Fırsat arayan tüketicilere oynayın

Siber Pazartesi ya da Kara Cuma gibi özel günlerde birçok online kullanıcı, fırsatları değerlendirmek için önemli bir arayışa giriyor. Bu kitle için satın alınan ürünlerin yanında sunulan hediyeler, özel teklifin sona ereceği anı gösteren geri sayım saatleri ya da gerçek zamanlı yüksek miktarda indirimler satışların artmasını sağlıyor. İyi bir harekete geçirme çağrısı birçok marka için üst düzey tüketiciye ulaşmada kritik önem taşıyor.

  1. Planlarınızı uzun vadeli yapın

Elbette uzun dönemli müşteri kazanımları ve bir müdavim kültürü oluşturabilmek birçok pazarlama uzmanın en fazla istediği şeylerin başında geliyordur. Bu dönemde yapılan satın almaların ardından yeni indirimler ve özel kampanyalarla tüketicilerle yeniden etkileşime geçmek büyük önem taşıyor. Ertesi gün yeniden hedefleme bütçeniz olduğundan emin olun ve kısa süre önce aktif olan müşterinizi yeniden yakalayın.

Teknoloji Makaleleri