Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Gelecekte en büyük etkiyi mobil teknoloji trendleri yaratacak

Panasonic-Business-globaltechmagazineGeleceğin teknolojilerine bakıldığında mobil teknoloji ve mobil işgücü bir yıl içinde büyük etki yaratacak.

Panasonic’in gerçekleştirdiği en yeni araştırmaya göre mobil teknoloji kullanıcıları; büyük veri, nesnelerin interneti (IoT) ve sensörlerin önümüzdeki 12 ay içerisinde mobil işgücünde en büyük etkiyi yaratacak teknoloji trendleri olduğunu söylüyor.

Kullanıcılardan teknoloji trendlerini önemine göre sıralamaları istendiğinde, ilk sırayı yüzde 52 ile büyük verinin aldığı görülüyor. Büyük veriyi yüzde 51 gibi çok küçük bir oransal farkla IoT takip ederken; onu yüzde 41 ile atmosfer, sıcaklık ve biyolojik sensörleri de kapsayan sensör teknolojileri izliyor. Sıralama yapılırken, iyileştirilmiş iş verimliliği ve üretkenliğin göz önünde bulundurulduğu görülüyor.

Mobil cihaz kullanıcıları, tüm teknoloji trendlerinden şirketlerinde en çok BT departmanının faydalanacağını düşünüyor. Bu çıkarım şaşırtıcı olmasa da aynı araştırmada trendlerin en çok fayda sağlayacağı ikinci departmanla ilgili bazı enteresan bilgiler de ortaya çıktı. Araştırmaya katılanlara göre, kurumsal yönetim departmanı büyük veri, IoT ve giyilebilir teknolojiden yararlanacak. Satış departmanı sanal gerçeklik teknolojisiyle ilgili gelişmelerden faydalanırken; lojistik departmanı drone teknolojisinden, AR-GE departmanı ise artırılmış gerçeklik, sensör teknolojisi, blockchain ve yapay zeka teknolojilerinden yararlanacak.  

Geleceğin Trendleri

Geleceğe baktığımızda önümüzdeki üç yılda kullanıcıların; büyük verinin mobil işgücünde, hizmet ve ürünler ile işlemleri iyileştirmenin yanı sıra maliyeti azaltma anlamında da yaratacağı etkiyi açıkça görebileceklerini söylemek mümkün. IoT’nin işgücü üzerinde sağladığı faydalar ise iyileşen işlemler, hizmet ve ürünler ve mobil cihaz işlevselliği olarak sıralanıyor.

Bu yeni teknolojilerin sunduğu avantajlardan faydalanabilmek için mobil cihazların ne denli değişmesi gerektiği göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcıların cihaz ve veri güvenliğinde yapılan iyileştirmelere yüzde 43 ile öncelik verdiği görülüyor. Ardından ise yüzde 31 ile işlemci gücü ve daha hızlı veri transferi için iletişim geliyor.

Mobil cihaz kullanıcıları önümüzdeki beş yılda katlanabilen tabletlerin yanı sıra mobil işgücünün kritik araçlarından biri olan dayanıklı cihazların da daha fazla önem kazanacağını öngörüyor. Buna karşın kullanıcıların çoğunluğu, önümüzdeki iki ila beş yıl içinde satın aldıkları mobil cihazları değiştirmeyi düşünmüyor.

Değişim başladı bile

Bununla birlikte mobil işgücünde akıllı teknolojiler benimsenmeye başladı bile. Birçok alıcı; akıllı saat, bileklik ve drone’ların halihazırda kullanıldığını veya mobil işgücü için en kısa zamanda planlandığını belirtti.

Yüzde 27 ile maliyet ve yüzde 19 ile güvenilirlik, kurumların yeni teknolojileri daha hızlı benimsemesine engel olan en büyük etmenler olarak ön plana çıkıyor.

Panasonic Kurumsal Mobil Çözümler Pazarlama Genel Müdürü Jan Kaempfer, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Geleceğin heyecan verici teknoloji yelpazesi yakın olarak takip edilse de bu araştırma kurumların büyük veri, IoT ve sensör teknolojisinin mobil işgücünde sağlayacağı faydaları benimsemek ve bundan faydalanmak istediğini açıkça gösteriyor. Bu teknolojiler hizmete alındıkça, ağın ucunda işlenen gücün var olduğu ve verinin toplandığı noktanın çok daha yakınında olan ‘sınır bilişim’ çağına bir adım daha yaklaşıyoruz. Bu da mobil işgücü bilişim cihazlarının; verinin toplanması, analiz edilmesi ve iletişiminin yanı sıra hizmet koşulları ve verimliliğin artırılmasında çok daha önemli bir role sahip olacağı anlamına geliyor. Bu araştırmanın bulguları, Panasonic’in dayanıklı mobil bilişim cihazları yelpazesini geliştirmeye devam etme felsefesinin altını çiziyor. Bu cihazlar gittikçe daha güçlü, daha bağlantılı olacak ve sensörler gibi gittikçe genişleyen entegre uygulama yelpazesini, yönetim ve güvenlik fonksiyonlarını barındıracak.”

Teknoloji Makaleleri