Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone Türkiye 2018 Sürdürülebilirlik Raporu yayımlandı

vodafone-globaltechmagazineVodafone Türkiye 2018 Sürdürülebilirlik Raporu yayımlandı. Şirket, ülkenin her yerinde dijital dönüşüme liderlik ederken Dijitalleşme, Kadının Güçlenmesi, Gençlerin Becerileri ve İstihdamı ile Enerji İnovasyonu alanlarına odaklanacak.

Rapora göre, 1 Nisan 2017 – 31 Mart 2018 döneminde şirketin taşıdığı veri miktarı %83 artarken sera gazı salımlarında %6 azalma sağlandı, böylece Vodafone Grubu’nun 2025’e kadar elektrik tüketiminde %100 yenilenebilir enerjiye geçiş ve sera gazı salımlarında %40 azaltım hedefine katkı sağlandı.

Aynı dönemde Vodafone Türkiye, 20 ilde 26.500’den fazla kadın kursiyere girişimcilik eğitimi verdi. “Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu” ile 30 büyükşehir belediyesinin akıllı şehir olması ve GSMH’ye yılda yaklaşık 30 milyar TL’lik katkı sağlanması hedefleniyor. İnovatif bir çözüm merkezi olan İTÜ Vodafone Future Lab’in her yıl en az 6 lisansüstü projeye ev sahipliği yapması amaçlanıyor.

Vodafone Türkiye, 1 Nisan 2017 – 31 Mart 2018 mali yılı boyunca çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetimsel konulardaki uygulamalarını ve performansını şeffaf bir şekilde paylaştığı 2018 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemleri Standardına sahip 5 teknoloji merkezi bulunan Vodafone Türkiye, bu mali yılda taşıdığı veri miktarını %83 artırırken, sera gazı salımlarında %6 azalma sağladı. Böylece Vodafone Grubu’nun 2025’e kadar elektrik tüketiminde %100 yenilenebilir enerjiye geçiş ve sera gazı salımlarında %40 azaltım hedefine katkı sağlanmış oldu. Dijitalleşmeye hız veren Vodafone Türkiye’nin e-faturalı mobil abone oranı %90’a ulaşırken, e-faturalı sabit abone oranı ise %60 oldu.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi:

“Türkiye’nin dijitalleşmesine liderlik eden telekomünikasyon şirketi olarak sürdürülebilirliği; finansal performansı arttırmanın yanında yenilikçi proje, ürün ve hizmetler aracılığıyla toplum için yaratılan olumlu dönüştürücü etkiyi kalıcı kılmak olarak tanımlıyoruz. 2010 yılından bu yana yayımladığımız sürdürülebilirlik raporlarımızla şirketimizin çevresel, sosyal, ekonomik ve yönetimsel alanlardaki uygulamalarımızı ve performansımızı şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz. Bu yılki raporda şirketimizin gelecek stratejik çalışmalarına yön verecek çerçeveyi uluslararası standartlarda bir önceliklendirme analizi ile geliştirdik. Öncelikli stratejik alanlarımızı Vodafone Sürdürülebilir İş Stratejisine uygun olarak belirledik ve performansımızı şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri doğrultusunda paylaşarak güvence altına aldık. Önümüzdeki dönemde operasyonlarımızı, insana ve kaynaklara saygılı olarak yürütmeye ve performansımızı şeffaflıkla paydaşlarımıza aktarmaya devam edeceğiz.”

Vodafone Türkiye Sürdürülebilirlik Raporu 2018’in hazırlık aşamasında Türkiye telekomünikasyon sektöründe bir ilk olarak geniş kapsamlı, AA1000 Paydaş Katılım Standardına uygun bir önceliklendirme analizi yapıldı. Vodafone Türkiye’nin en yüksek öncelikli konuları; teknolojik yenilik, dijital çözüm ortağı olma, kadının güçlenmesi, iklim değişikliği ve enerji ve finansal performans olarak ortaya çıktı. Bu analize uluslararası standartlarda (AA1000SE) denetim alınan raporun çevresel ve sosyal verileri için de bağımsız bir denetim şirketinden güvence alındı. Rapor ayrıca Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative – GRI) standartlarına uygun hazırlandı.

Sürdürülebilirlik performansının Vodafone’un dijitalleşmeyle ilham verdiği tüm paydaşların deneyimlerine de bağlı olduğu fikrinden hareketle raporda; Vodafone Türkiye’nin gerçekleştirdiği projelerin, sunduğu ürün ve hizmetlerin dönüştürücü etkisi, ilham verici 7 farklı gerçek hikâye ile anlatılıyor. Türkiye’nin  çeşitli noktalarından paydaşların hikâyelerine yer verilen raporda; Kayseri’de Türkiye Vodafone Vakfı Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’ne katılarak teknolojinin gücü ile sosyal ve ekonomik hayata dahil olan Ayşe’nin, Vodafone’un enerji verimliliği için İzmir’deki rüzgar türbini ve güneş enerjisi projelerinde görev alan Talip’in ve daha birçok kahramanın hikâyesi dikkat çekiyor.

Vodafone Türkiye Sürdürülebilirlik Raporu, akıllı şehirlerden yetenek yönetimine kadar geniş bir yelpazede şirketin sürdürülebilirlik çalışmalarını ele alıyor. Yayımlanan “Akıllı Şehir Yol Haritası Raporu” ile 30 büyükşehir belediyesinin akıllı şehir olması ve GSMH’ye yılda yaklaşık 30 milyar TL’lik katkı sağlanması hedefleniyor. Diğer yandan, inovatif bir çözüm merkezi olan İTÜ Vodafone Future Lab’in, her yıl en az 6 lisansüstü projeye ev sahipliği yapması ve merkezde; Vodafone Akıllı Çay Demleme Otomatı, Artırılmış Gerçeklik Tabanlı Kahve Makinesi, Akıllı Sipariş Butonu ve daha birçok inovatif çözüm sunulması amaçlanıyor.

Vodafone Türkiye Girişimcilikte Önce Kadın projesiyle Türkiye’nin 20 şehrinde 26.500’den fazla kadın kursiyere girişimcilik eğitimi verirken; Hürriyet Gazetesi iş birliğinde başlattığı Kırmızı Çizgi projesiyle de yapay zeka teknolojisi kullanılarak medyadaki cinsiyetçi dil ile mücadele ediliyor ve hurriyet.com.tr’deki köşe yazıları Kırmızı Çizgi butonu ile analiz ediliyor. Diğer yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın da desteklediği Vodafone Kırmızı Işık uygulamasıyla kadına yönelik şiddetle mücadelede farkındalık yaratılmaya devam ediliyor.

Raporda, gençlere yönelik çeşitli projeler de yer alıyor. Discover Genç Yetenek programıyla 2008’den bu yana 300’den fazla genç yetenek Vodafone Türkiye ekibine katılırken, Global Columbus Yetenek Değişimi Programı ile bugüne kadar 24 gence İspanya’dan Güney Afrika’ya kadar çeşitli ülkelerde iş deneyimi edinmesi sağlandı. Vodafone Türkiye’nin Teknolojide Kadın ve Satışta Kadın Staj Programı sayesinde ise mühendislik bölümlerinden 21 genç kadına staj imkânı sunuldu.

2017-18 mali yılı boyunca Vodafone Gönüllüleri de çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Vodafone Türkiye’den 540 çalışan, Türkiye Vodafone Vakfı projelerinde gönüllü olurken, çalışanlara yılda 2 gün gönüllülük izni hakkı tanındı.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine destek

Vodafone Türkiye Sürdürülebilirlik Raporu 2018’de Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen ve 2030 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedeflenen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’ne (SKH) sunulan katkılara da yer veriliyor. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinden Nitelikli eğitime, Sürdürülebilir Şehir ve Yaşam alanlarından Erişilebilir ve Temiz Enerjiye kadar şirketin katkı sunduğu tüm SKH’lere raporda geniş yer veriliyor.

Rapor, şirketin Kasım 2015’te Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UNGC) gönüllü imzacı olmasını takiben yayımladığı üçüncü “İlerleme Bildirimi” niteliğini taşıyor ve UNGC’nin 10 ilkesine yönelik uygulamaları ve Birleşmiş Milletler’in ana hedeflerine verdiği desteği içeriyor.

Teknoloji Makaleleri