Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dijital dönüşüm bankacılık sektörü için daha öncelikli

vmware-globaltechmagazineDijital dönüşüm konusunda bankacılık sektörünün geleceğini giyilebilir teknolojiler, blockchain, açık bankacılık ve nesnelerin interneti belirleyecek.

Uluslararası araştırma firması IDC’ye göre tüm dünyada 2024’e kadar kullanıcı işlemlerinin yüzde 15’i giyilebilir cihazlar üzerinden yapılacak. Blockchain tabanlı ticari finansman harcamaları 2022’ye kadar 669,9 milyon dolara ulaşacak.

Türkiye’nin önde gelen bankalarının CIO ve COO’ları, dijital dönüşüm ve bankacılık sektörünün geleceğini konuşmak üzere, VMware Türkiye, Palo Alto Networks ve IDC Türkiye ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen “VMware CIO Exchange” etkinliğinde buluştu. Etkinlikte, CIO ve COO’ların gelecekte daha kişisel, daha yaratıcı ve açık hale gelecek finansal hizmetler hakkında fikir paylaşımlarında bulunduğu bir panel düzenlendi. Ayrıca, VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler, IDC Kurumsal Altyapı Çözümleri Araştırma Müdürü Aslı Koçkal ve Palo Alto Networks Ülke Müdürü Vedat Tüfekçi de etkinlik kapsamında sunum yaptı.

Bankacılıkta dijital dönüşüm için güçlü bir dijital altyapı şart

Etkinlikte konuşan VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler, bankacılık ve finansal hizmetler sektörünün tüm dünyada dijital dönüşümü en hızlı şekilde hayata geçirmeyi hedefleyen sektörlerin başında yer aldığını belirtti. Mediçeler, “VMware, tüm cihazlarda, tüm uygulamaları, tüm bulut ortamlarında çalıştırmayı hedefleyen bir dijital dönüşüm vizyonunu öngörüyor. Dijital teknolojiler bankalar için bir araçtır. Bankacılık sektörü, bu araçları hızlı inovasyonlara dönüştürmek, daha sağlıklı finansal kararlar alabilmek için veri ve analitiğin gücünden faydalanmak, yenilikçi iş modelleri ve yeni müşteri deneyimi yaratmak için kullanıyor. VMware, dijital dönüşümün bankacılık sektöründe 4 temel prensip doğrultusunda hayata geçirilmesi gerektiğini öneriyor. Bu prensipler, inovasyonu önceliklendiren düşünce yapısı, çeviklik, müşteri odaklılık ve dijital altyapının oluşturulması olarak özetleyebiliriz. Dijital altyapının oluşturulması konusunda, yazılım tanımlı yaklaşımlar, bulut / bulut tabanlı uygulamalar, güvenlik, hem yeni hem de geleneksel iş yüklerinin desteklenmesi ve BT operasyon modelinin dönüştürülmesi öne çıkıyor.” dedi.

Finans kuruluşları inovatif teknolojileri önceliklendiriyor

Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan IDC Kurumsal Altyapı Çözümleri Araştırma Müdürü Aslı Koçkal şunları söyledi: “Türkiye’deki finans organizasyonları, BT olgunluğu ve inovasyonu açısından değerlendirildiğinde diğer sektörlere kıyasla oldukça ileri aşamadalar. Finans sektöründe dijital dönüşüm ile birlikte, müşteri talepleri ve rekabetin getirdiği baskı her geçen gün artmaya devam ediyor. Finans kuruluşları hızla gelişen bu pazar koşullarına paralel olarak teknoloji yatırımlarında inovatif teknolojileri önceliklendirmeye başladılar. Önümüzdeki dönemde; yeni nesil güvenlik çözümleri ve veri güvenliği, regülasyonlara uyumluluk, Fintek şirketleri ile yeni işbirlikleri geliştirilmesi, müşteri deneyiminin iyileştirilmesi konularında robot süreç otomasyonu, verinin artan önemine istinaden veri analizi ve veriden yeni gelir kaynağı yaratma iş planları ön plana çıkıyor olacak.”

Koçkal, sunumunda bankacılık sektörünün geleceğine ilişkin önemli öngörüler aktardı. Buna göre;

  • Tüm dünyada 2024’e kadar kullanıcı işlemlerinin yüzde 15’i giyilebilir cihazlar üzerinden yapılacak.
  • Blockchain tabanlı ticari finansman harcamaları 2022’ye kadar 669,9 milyon dolara ulaşacak.
  • 2022 yılına kadar, dünya çapında finansal organizasyonların yüzde 25’i, açık bankacılık ve yapay zeka teknolojileriyle desteklenen üçüncü parti dijital kişisel asistanlar aracılığıyla işlem yaptırmaya başlayacak ve/veya bu işlemleri yapabilecek yeteneğe sahip olacaklar.
  • 2021’de, tier 1 statüsündeki kurumsal bankaların yüzde 20’si nesnelerin interneti ekosisteminde, M2M ödemeler, veri tabanlı muhasebe ve nakit optimizasyonu gibi kritik görevleri yerine getirebilmek için platform yeterliliklerine yatırım yapacak.

Teknoloji Makaleleri