Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Merkez Bankası kripto para birimi çıkarmayı hedefliyor

Bitcoin-BTCTurk-globaltechmagazineBtcTurk CEO’su Özgür Güneri, Merkez Bankası’nın kripto para birimi çıkarmayı hedeflediği 11. Kalkınma Planı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılına kadar izleyeceği politikaların ortaya konduğu 11. Kalkınma Planı ülkemizin gelecek tasarımı açısından çok kıymetli buluyoruz. Bu plan, ülkemizin hızla değişen global finans sisteminin önemli oyunculardan birisi olma yolunda atacağı adımlara baz oluşturabilecek başlıkları kapsamasından dolayı da ayrı bir öneme sahip.

“Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacaktır” ifadesiyle, T.C. Merkez Bankası’nın kripto para birimi çıkarmasına ilişkin ortaya konan hedefin, global finans piyasalarında hızla gelişen radikal değişim sürecinde Türkiye’nin bu konuda dünyanın önemli oyuncularından birisi olmasına   önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Bitcoin ile hayatımıza giren ve özellikle son birkaç yıl içerisinde hızla büyüyen kripto paraların küresel finans piyasalarında etkilerini şimdiden hissetmeye başladık.  Özellikle gelişmiş ülkelerin neredeyse sınırsız likidite pompalamaları, düşük hatta negatif faiz ortamı gibi etkenlerle şeffaf, arkasında hiçbir otorite bulunmayan, arz edilebilecek tutarı belirli ve net olan, tüm altyapının kodlama ve şifreleme üzerine kurulu olduğu Bitcoin’in birçok kurum ve kişi için alternatif bir varlık olarak değerlendirildiğini ve hem piyasa değerinin hem de yaygınlığının hızla arttığını görmekteyiz.

Bu çerçevede T.C. Merkez Bankası’nın kripto para birimlerine ilişkin alacağı olumlu aksiyonları, Türkiye’nin küresel değişim trendlerinden pay alabilmesi için, çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz.  Yerli kripto para teknolojilerinin araştırılması ve değerlendirilmesi, global kripto para ekosisteminden pay alınması, kripto para alanında çalışan şirketlerimizin küresel güç olmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gibi önemli alanlarda atılacak adımlar, dünyayı değiştirebilecek kripto para teknolojisinden maksimum faydayı üretmemize imkân tanıyacaktır.

Sadece son 10 yılda hayata geçen ve giderek çok yer bulması beklenen kripto para dünyasında 6 yıldır faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk, dünyanın dördüncü kripto para alım-satım platformu olan BtcTurk olarak bu süreçte edindiğimiz tecrübe, deneyim ve becerilerimizi kullanmak için sabırsızlanıyoruz.”

Teknoloji Makaleleri