Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Akıllı fabrikalar için en önemli ihtiyaç SD-WAN ve akıllı ağlar

citrix-globaltechmagazineCitrix’e göre akıllı fabrikaların üretkenliğinin artması için en önemli ihtiyaç, güçlü bir ağ altyapısı ve SD-WAN teknolojileri.

İlerleme çağına girerken üreticiler, üretkenliklerini artırmak için teknoloji çözümlerine yatırım yapıyor. Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) olarak da bilinen üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi, kurumsal ağlar için yepyeni güçlükleri beraberinde getiriyor.

IIoT’nin önemli bir parçası olan dijitalleştirilmiş üretim hatları, makineler ve sistemler, ideal veri aktarım performansını garanti eden ve yeni gerekliliklere esnek bir şekilde yanıt veren bir ağ, diğer bir deyişle yazılım tanımlı bir geniş alan ağını (SD-WAN) gerektiriyor.

Dijitalleşme daha yüksek hız ve daha çok esneklik vadediyor. Üreticiler, dijitaleşmenin bakım zaman aralıklarını en aza indirmesini umuyor. Büyük veri analizi ve yapay zeka yoluyla makine sensör verilerinin değerlendirilmesi; arıza riskleri istatistiksel olarak artmadan önce, aşınmış parçaların tam zamanında değiştirilmesi gibi tahmine dayalı bakım çalışmalarını mümkün kılacak.

Bu durum diğer yandan, ağ üzerindeki talepleri ciddi bir ölçüde artıracak. Mümkün olan en hızlı şekilde çok büyük miktarda sensör verisinin aktarılması ve gerçek zamanlı olarak analiz edilmesi; bunun da ağın ucunda sahada gerçekleştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda kurumsal veri merkezinde analizleri ve öne çıkan verileri toplamak önemliyken, diğer veri havuzlarının herkese açık bulut hizmetleriyle paylaşılması da önemli. Daha esnek üretim, ağ bileşen ilkeleri için çok daha sık ve hızlı değişiklikler yapılması anlamına geliyor.

Bu zorlayıcı ağ gerekliliklerine geleneksel ağ ekipmanı kullanılırken ancak çok üstün çaba göstererek yanıt verilebilir. Bu nedenle WAN, geleceğe dönük şirketlerin veri merkezinde hali hazırda başvurduğu yolu takip ediyor. Bu şirketler, yazılım tanımlı ağı (SDN) kullanıyor. IIoT çağında esneklik ve basit yazılım tanımlı yönetim, artık yalnızca veri merkezleriyle sınırlı değil; buluttan veri merkezine ve uca kadar her noktada, diğer bir deyişle üretim hatları, perakende mağazaları veya hastanelerdeki bağlantılı görüntüleme makinelerinde de buna ihtiyaç bulunuyor.

Citrix’e göre; SD-WAN, ağ trafiğinin nasıl yönetileceğine ilişkin ilke odaklı ve uygulamaya özgü bir tanım sağlıyor. Ağ ekibi, bant genişliği darboğazı veya kablo arızası durumunda alternatif yönlendirmeler belirleyebiliyor. SD-WAN çözümleri, yalnızca kesintisiz olarak yedek sisteme geçilmesini sağlamıyor; aynı zamanda, uygulama gerekliliklerine göre aktarım yolları arasında sürekli olarak akıllı güç dağıtımına olanak tanıyor. Kritik veri trafiği, hizmet kalitesi mekanizmalarının kullanılmasıyla öncelikli işlem görebiliyor. SD-WAN aracı aynı zamanda, ağ protokolü düzeyinde veri sıkıştırma, veri tekilleştirme ve optimizasyon teknikleri yoluyla veri trafiğini hızlandırıyor. Mevcut yönlendirme topolojisiyle kusursuz bir şekilde entegre olan araç, bulut üzerinden her yerde yönetilebiliyor.

SD-WAN teknolojisini kullanmanın ağ ekibinin veri trafiğini güvenli sanat alt ağlar oluşturarak gerektiği şekilde segmentlere ayırmasına da olanak tanıması önemli. Örneğin perakende zincirinde yer alan bir BT kuruluşu, sanal yönlendirme ve iletme (VRF) yöntemiyle merkezi bir konumdan şube ofislerinde konuk VLAN’lar kurabilir. Bu ağ segmentasyonu, üretim tesislerinde veya hastanelerde de bu kadar yararlı ve kritiktir. Bu noktada da VRF, ağ değişikliklerini uygulamak için gereken esnekliği sağlarken, analitik özellikler ağ yöneticisinin ve güvenlik ekibinin talep ettiği gerçek zamanlı incelemeyi sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri