Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Medya sektörü, Dell Technologies çözümlerini tercih ediyor

Arttek-Dell-TechData

Arttek-Dell-TechDataMedya sektörü, kritik prodüksiyon ve yayın süreçlerinde Dell Technologies çözümlerini tercih ediyor.

Arttek, 1994 yılında İstanbul’da sistem entegrasyon, bilgisayar ve danışmanlık firması olarak broadcast ve post-prodüksiyon sektörüne danışmanlık ve teknik destek hizmetleri sağlamak amacıyla kurulmuş bir firma. Sanat ve teknolojinin buluştuğu dijital dünyanın en önde gelen kuruluşlarının distribütörlüğünü başarı ile yürüten Arttek’in Türkiye’deki tüm büyük televizyon ve post-prodüksiyon şirketlerinde kurulumları bulunmakta.

Uzmanlaştığımız sektör ağırlıklı olarak medya sektörü. 25 yıldır Arttek adı altında medya kuruluşlarına üretim zincirlerinin her aşamasında sistem entegrasyonu hizmeti veriyoruz.
Medya sektöründe bir tanım vardır:

“Camdan cama” derler. Buradaki kasıt da kameranın önündeki objektif camından izleyicinin önündeki ekran camına kadar medya akışındaki tüm noktalarda çözümlerimiz var. Tabi ki bizim özellikle uzmanlaştığımız kısım klasik video ekipmanlarından öte IT ağırlıklı çözümlerle müşterimize hizmetler vermek.

Arttek-CEO-kivanc-isik

Kıvanç Işık – Arttek CEO

Zaten 25 sene öncesi ile şu anı kıyasladığımızda bir medya kuruluşunun, bir televizyon kanalının örneğin kullandığı ekipmanların yüzdesel olarak IT ekipmanlarına dönüşmesi çok daha büyük oldu. Daha önceden bir TV kanalının yatırımının yüzde 10’luk dilimi IT ekipmanlarına ayrılırken, şu an ki oran yaklaşık yüzde 90 civarlarında. Bunun nedeni doğal olarak gelişen teknoloji sayesinde standart IT ekipmanlar üzerinde çalışan yazılımlarla gerek üretim gerek yayın teknolojilerinin mümkün olmasıdır. Arttek de 1994 senesinde bu değişimi ilk fark eden şirketlerden biri olarak TV yayıncılığı ve medya sektörüne IT tabanlı çözümler sunma misyonu ile kurulmuş bir şirket.

Çözümlerimiz medya çözümleri olduğu için sadece TV ya da prodüksiyon şirketlerinin dışına da taşması mümkün oldu son yıllarda. Çünkü akıllı cep telefonlarının bu kadar yaygınlaşması sonucunda hiç beklemediğimiz kadar çok şirketin varlık listesine medya varlıkları eklendi. Fotoğraflar, videolar gibi medya varlıkları aslında gerçek işinin medya olmadığı birçok şirkete bir varlık olarak eklendi. Örneğin Telekom şirketleri, güvenlik şirketleri bunların ciddi anlamda video ağırlıklı medya varlıklarına sahip oldular. Video varlıklarının yönetimi doğal olarak başlı başına problem olmaya başladı. Bildiğiniz gibi zengin medyada video en çok yer tutan – kapasite anlamında- medya varlığının başında geliyor. Dolayısıyla bunların yönetilmesi ve saklanması ve güvenlik altına alınması gibi sorunlar baş göstermeye başladı. Şimdiye kadar sadece TV kanallarının sorunu olan medya varlık yönetimi, hemen hemen tüm şirketlerin sorunu haline geldi.

Sunduğumuz çözümler içerisinde hem yabancı kaynaklı yazılımlar hem de kendi ürettiğimiz yazılımlar var. Medya sektörüne sunduğumuz çözümlere gelince doğal olarak bu yazılımların çalışması için belirli sunucu ve depolama çözümleri gerekiyor.

Dell-EMC-isilon

Biz yazılımlarımızı geliştirirken ya da temsil edeceğimiz yazılımları seçerken mümkün olduğunca spesifik donanımlar ile değil, raftan alınabilen standart IT donanımları ile çalışmasına özen gösteriyoruz. Özellikle bulut tabanlı teknolojilerde de çalışan yazılımları tercih ediyoruz.

Bu konuda Dell Technologies sunucu çözümleri de gerçekten ideal ve çok geniş yelpazede ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek imkanlar sunuyor. Dell EMC Isilon, zaten medya sektörüne spesifik olarak planlanmış ve başlamış ilk depolama çözümü. Biz de spesifik olarak bu medya şirketlerine özel olarak üretilmiş Dell EMC Isilon marka depolama çözümlerini müşterilerimize sunuyoruz.

Dell EMC Isilon depolama ailesi, zaten ilk üretim nedeni ve hedef kitlesi medya olduğu için bizim çok yoğun bir şekilde bu sektöre pazarladığımız depolama çözümü. Hemen hemen Türkiye’deki büyük TV kanallarının ana medya deposu olarak Dell EMC Isilon kullanılmakta ve bunların yüzde 90’ını da Arttek satmıştır. En küçük müşterimiz 1 Petabyte’tan başlayıp 10 Petabyte’a kadar çıkıyor. Burada bahsettiğimiz medya dosyaları, yayın kalitesi dediğimiz normal hayatta bizlerin son kullanıcı olarak karşımıza çıkan, son kullanıcı telefon ya da kameralar tarafından kaydedilmiş görüntü kalitesinin çok üzerindeler. Dolayısı ile onların kapladıkları depolama alanı bizim son kullanıcı seviyesinde aletlerle kaydedilmiş videoların kaplama alanından 10 kat daha fazladır. Bu yüzden TV kanallarının ve bu tip medya kuruluşlarının depolama kapasite ihtiyacı oldukça fazla ve o yüzden Petabyte’lar seviyesinden konuşmaya başlıyoruz.

Dell Technologies ailesinin Isilon çözümü bu amaçla kullanılan ve çok kolay bir şekilde kapasite artırımına izin veren bir yapıda olduğu için bizim birincil tercihimiz oluyor.
Bizim yazılımlarımızla da Dell EMC Isilon depolama çözümlerinin daha sıkı entegrasyonunu sağlamış durumdayız. Çünkü normal standart kullanım dışında Isilon’un spesifik kullanımları var. Bunları oldukça alt seviyede kullanarak medya varlık yönetim sistemimizde Isilon depolama sistemlerinin durum ya da kendi API’ları üzerinden sağladığı bazı servisleri kullanarak müşterilerimize çok daha büyük esneklikler sağlayabiliyoruz. Bunun dışında Dell Workstation 7920 ürün ailesi de bizim müşterilerimize önerdiğimiz
spesifik ürünlerden biri. Bunlar çok kritik ortamlarda yani TV kanallarının direkt olarak yayında kullandığı istasyonlardır.

Teknoloji Makaleleri