Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

5G devrimi ile beraber gelecek olan olası riskler

Kaspersky-Amin-Hasbini-globaltechmagazineKaspersky GReAT Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Amin Hasbini, 5G devrimi ile beraber gelecek olan olası riskleri değerlendirdi.

Kablosuz iletişim teknolojisi son yıllarda büyük bir evrim geçirdi. Basit telefon görüşmeleri yapmak (1G) ve metin mesajları göndermekten (2G) yüksek hızlı internet bağlantısına (3G) ve multimedya ve eğlence servislerine (4G) uzanan bir süreç yaşandı.

5G, hücresel ağ teknolojisinin beşinci nesli olarak biliniyor. Bu ağlar, sağlayıcıların kapsadığı servis alanının hücre adı verilen küçük coğrafi bölümlere ayrıldığı dijital hücresel ağlardan meydana geliyor. 2025’te tüm dünyada veri aktarımının 175 zettabyte’a (1 zettabyte = 1 milyar terabyte) ulaşacağı tahmin ediliyor. 2010’da 4G dünyaya ilk kez sunulduğunda bu miktar 1,2 zettabyte seviyesindeydi.

5G, bağlantılı cihazlar ve akıllı şehirler için ihtiyaç duyulan mobil bant genişliği altyapısını karşılayacak. Mevcut 4G sistemden 100 kat daha hızlı olması beklenen 5G, 25 kata kadar daha düşük bekleme veya gecikme süresi sunacak. 1 kilometrekare alanda bir milyon cihaza destek verilebilecek. Bu da mevcut kapasiteden 1000 kat daha güçlü bir kapasite anlamına geliyor. 5G’nin otonom sürüş, sanal gerçeklik, Nesnelerin İnterneti (IoT), uzaktan cerrahi ve diğer bağlantılı cihaz ve hizmetlerin temelini oluşturması bekleniyor.

5G iletişim teknolojisi ile gelecek olan olası riskler neler?

  • Protokol zayıflıkları ve geniş ölçekli açıklar – 5G ağındaki sistemlerde kimlik doğrulama ve güvenlik için sorun müdahale mekanizması
  • Ciddi DDoS saldırıları – İşlem gücü ve kaynaklarının kullanımına ve ele geçirilmiş çok sayıda sistemle geniş bir istemci ağı oluşturmaya bağlı saldırılar
  • Kurumsal ortamda kişisel cihazların kullanılmasına (Kendi cihazını getir – BYOD) bağlı tehditler – Kişisel akıllı cihazların profesyonel alanda kullanılması
  • Veri güvenliği ve gizliliği
  • Devlet destekli terörizm, casusluk veya kurumsal sabotaj
  • Kritik altyapı / kamu güvenliği

5G iletişim devrimi çok yakında gerçekleşecek. Ağa daha fazla cihaz bağlanmasına olanak tanıyacak bu teknoloji kullanıcılara çok daha yüksek hızlar sunacak. Ayrıca geleceğin teknolojisi olarak nitelendirdiğimiz çoğu şeyin de temelini oluşturacak. Ancak 5G ile birlikte gelen güvenlik endişelerinden de kaçış yok. Eski altyapının üzerine kurulan ve gelişen bir teknoloji olduğundan bazı açıkları ve hataları da taşıyacak. Devletler ve sektör liderleri sunulan hizmetleri geliştirecek ve akıllı şehirlerde yaşayanların yaşam kalitesini artıracak güvenli 5G teknolojileri için güçlerini birleştirmek zorunda.

Teknoloji Makaleleri