Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2020’de Global IT harcamaları yüzde 8 azaldı

gartner-globaltechmagazineGlobal IT harcamalarının Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2020’de yüzde 8 oranında azalarak 3,4 trilyon dolara düşmesi bekleniyor.

Veri merkezi sistemlerinden kurumsal yazılımlara, IoT cihazlardan iletişim hizmetlerine kadar IT genelinde küresel harcamaların, Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl yüzde 8 düşerek 3,46 trilyon dolara düşmesi bekleniyor .

Gartner’in araştırma başkan yardımcısı John-David Lovelock yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:

“CIO’lar acil maliyet optimizasyonuna geçti. Bu da 2020 yılı boyunca çoğu kuruluş için en öncelikli konunun, işletmeyi devam ettiren operasyonlara yatırımların en aza indirileceği ve öncelik verileceği anlamına geliyor.”

Araştırma şirketi Gartner, IT cihazlarında yıllık yüzde 15,5’lik en büyük harcama düşüşünü öngörüyor ve bu durum 2019’da yaklaşık 700 milyar dolara kıyasla yaklaşık 590 milyar dolar anlamına geliyor.

İkinci en büyük harcama düşüşü ise veri merkezi sistemlerinde olacak. 2019 yılında 212 milyar dolarlık toplam satış rakamlarının bu yıl 191 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

IT hizmetleri harcamalarının bu yıl 7,7 düşüşle 952 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Gartner, kurumsal yazılım satışlarının geçen yıl 458 milyar dolara kıyasla 2020’de 426 milyar dolara düşeceğini öngörüyor.

2020 yılında toplam küresel IT harcamaları, yıllık yüzde 8 düşüşle geçen yılki gelir olan 3,76 trilyon dolara göre yaklaşık 3.46 trilyon dolar olacak. Ocak ayında Gartner, dünya çapındaki IT harcamalarının bu yıl 3,9 trilyon dolara ulaşmasını bekliyordu. Fakat daha önce ön görülemeyen Koronavirüs vakaları patladı ve bu durum dünya ekonomisine büyük ölçüde zarar verdi.

Bununla birlikte Gartner, Koronavirüs pandemisi uzaktan çalışmayı teşvik ettiği için 2020’de kamu bulut hizmetleri gelirlerinde yüzde 19’luk bir artış öngörüyor. Bulut tabanlı mesajlaşma ve bulut tabanlı konferans, sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 24 artış gösterecek.

Birçok BT şirketi COVID-19’un ekonomik etkisinden etkilendi ve bu yıl on milyonlarca dolar gelir kaybı yaşadı. VMware ve Nutanix gibi BT şirketleri, salgının belirsiz etkileri devam ettikçe şirket çapında maaş dondurmaları uygulamaya başladı.

Teknoloji Makaleleri