Perşembe, Nisan 25, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

HES kodu yurt içi seyahatlerde zorunlu mu?

HES-globaltechmagazineİçinde bulunduğumuz Covid-19 (Koronavirüs) döneminde bir süredir seyahatler ile ilgili farklı yasaklar ve uygulamalar gerçekleştirildi. Yeni vaka ve ölüm sayıları başta olmak üzere, istatistiklerin ülkemiz lehine dönmesi sonucu normalleşme sürecine de girilmiş oldu. Bu süreç kapsamında ulaşım yasakları olan bazı şehirlerdeki kısıtlamalar kalktı, kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı tekrar aktif hale geldi. Son yapılan değerlendirmeler ile birlikte alınan karar neticesinde ise Hayat Eve Sığar (HES) Kodu başlığında yeni bir uygulama gündeme geçirilecek.

28 Mayıs tarihi itibari ile yurt içi hava trafiğinin yeniden aktif hale getirilmesi planlanıyor. Hava yolu ile ulaşımın oluşturacağı riskler çerçevesinde, seyahat edecek olan yolcuların biletlerini almadan önce HES Kodu temin ederek işlem yapmaları gerekiyor.

HES Kodu Nasıl Alınır?

Hayat Eve Sığar (HES) Kodu’nu almak oldukça kolaydır. Sağlık Bakanlığı’nın “Hayat Eve Sığar” mobil uygulamasına girerek HES kodunu e-devlet üzerinden temin edebileceğiniz gibi doğrudan SMS yolu ile de kolaylıkla HES Kodunu temin edebilirsiniz. 2323’e göndereceğiniz kısa mesaj içeriğinde, “HES” , T.C. kimlik numaranız, kimlik seri numaranızın son 4 hanesi ve HES kodunun geçerli olacağı gün sayısının yer alması gerekmektedir. (Örn: HES 123245678901 1234 15). Bu işlemler neticesinde tarafınıza 10 – 12 haneli bir HES Kodu sağlanacaktır. Bu kodu doğrudan rezervasyon ve bilet satın alım işlemlerinizde kullanabilirsiniz.

HES Kodu Amacı Nedir?

HES Kodu’nun temel amacı istatistikler doğrultusunda Sağlık Bakanlığı’nın ön gördüğü normalleşme dönemine girilen Covid-19 (Koronavirüs) sürecinde seyahat edecek yolcuların virüs taşımadığından emin olmaktır. Temel amacı normal hayata dönülürken virüsün şehirler arası yayılımının önüne geçmektir. HES kodunuz olmadan Türk Hava Yolları bileti satın alamayacak THY seferleri ile uçuş gerçekleştiremeyeceksiniz.

HES Kodu Bilinmesi Gerekenler

  • Yurt içi uçuş yapacak tüm yolcular için zorunlu bir uygulamadır.
  • Tek seferlik alacağınız kod tüm yurt içi güzergahlar için geçerlidir.
  • Almış olduğunuz kod uçuşunuzdan 24 saat önce kontrol edilir, seyahat engeliniz olup olmadığı konusunda tarafınıza bilgilendirme yapılır.
  • Uçuşunuz, HES Kodu’nu alırken belirttiğiniz zaman aralığı içerisinde olmalıdır.
  • Bebekler için Hayat Eve Sığar (HES) Kodu zorunluluğu yoktur.

Teknoloji Makaleleri