Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel pandemi döneminde 100’den fazla kuruluşla işbirliği yaptı

intel-globaltechmagazineYüz gün önce, Intel CEO’su Bob Swan Intel’in Pandemiye Müdahale Teknolojisi Girişimi’ni (Intel Pandemic Response Technology Initiative) duyurmuştu. COVID-19’la mücadele için 50 milyon dolar yatırım yapacağını açıklayan firma, bu kapsamda koronavirüs teşhisi ile ilgili araştırmalara yardımcı olmak için teknolojiyi kullanmayı, yüz yüze eğitimin kesintiye uğradığı süreçte öğretmen ve öğrencilere yardımcı olacak yenilikçi fikir ve projeleri desteklemeyi amaçladı.

Intel geçen bu yüz gün içinde, 100’den fazla kuruluşla yaklaşık 200 projede iş birliği yaptı ve bu projelerle pandemiye yönelik ilk müdahale aşamasından iyileşmeye giden yolda atılan ilk erken adımlara kadar birçok alana 30 milyon dolardan fazla katkıda bulunmuş oldu. Pandeminin ilk günlerinde solunum cihazı üreticilerine en önemli parçaları tedarik eden firma, sanal yoğun bakım ünitelerinin kurulmasına yardımcı oldu.

Intel ayrıca öğrenciler için teknoloji ve eğitimsel içerikler sunuyor; bu sayede öğrenciler eğitimlerinden geri kalmıyor. İşletmelere ise güvenli bir şekilde yeniden hizmete açılmaya yönelik ilk adımları atarken yardımcı oluyor.

Intel’in Pandemiye Müdahale Teknolojisi Girişimi’nin Lideri Rick Echevarria şunları söyledi: “Intel teknolojisinin ve mali desteğimizin teşhis, tedavi ve aşılarda nasıl kullanılabileceğini araştırıyoruz. Pandemi boyunca üstlendiğimiz rol inkâr edilemez derslere işaret etti: Teknoloji tüm potansiyeli ile kullanıldığında hayat kurtarabilir ve yaşamları değiştirebilir.  Bu sorunları kimse tek başına çözemez. Ve biz iyileştikten sonra dünyamızı daha iyi hale getirmek için müşterilerimizle ve toplumlarla birlikte çalışmazsak, asla eskiden olduğu gibi başarılı olamayacağız. Veri iş birliği ve paylaşımı hiç bu kadar önemli olmamıştı. Daha sağlıklı olmak iyileşmekte olan ekonomilerle çok yakın ilişkilidir. Koronavirüs tarih olduktan sonra dünyanın dört bir yanında herkes için yaşam farklı olacak. Doktorlar ve hastalar daha uzaktan iletişim kuracak. Eğitmenler uzaktan eğitimin online dersleri daha verimli ve anlamlı kıldığını görecek. Birçok hastalığın tedavisi verinin gizlilik içinde, güvenli ve verimli şekilde paylaşılmasıyla ortaya çıkacak.”

Intel’in çalışmalarda gelmiş olduğu noktayı gösteren üç örnek çalışma

  • Doktora gidemeyenler için “tele-sağlık” ve yüksek düzeyde bulaşıcılığı olanlar için “uzaktan bakım” çözümleri hayat kurtarıyor. Destekleyici düzenleme ve yasaların yardımıyla, tele-sağlık çözümü doktorların muayenehaneler kapalıyken dahi hastalarıyla irtibata geçebilmelerini sağlıyor. New York eyaletindeki Providence’da Amerika’daki ilk koronavirüs vakaları hastanelerde tedavi görürken, bu değişim birinci basamak hekimleri etkiledi. Bir hafta içinde 7.000’den fazla hekim daha önce aktif olan ancak çok nadir kullanılan tele-sağlık teknolojisini benimsedi ve kullanmaya başladı. Ve bundan birkaç gün sonra da Providence’da tele-sağlık teknolojisinden faydalanılarak yapılan hasta muayene sayısının günde 50’den yaklaşık 14.000’e çıktığı görüldü. O günden bugüne, sağlık uzmanları “uzaktan bakım” hizmeti sunmada öncü oldu. Uzaktan bakım hizmeti kapsamında yoğun bakım üniteleri uzaktan denetlendi, enfeksiyon riski azaltıldı, “evde hastane” çözümü ile komplikasyon oluşma riski yüksek hastalar uzaktan takip edildi.
  • Kamu ve özel sektörle iş birlikleri okul binaları kapalı kalmaya devam ederken, öğrencileri ve öğretmenleri eğitmeye ve motive etmeye yönelik yenilikçi yöntemler sunuyor. Yeni cihazlar ve bağlantı özellikleri öğretmenlerin eğitimi öğrencilerin evinde uzaktan vermesine olanak sağlıyor. Ancak derslerin güncelliğini ve öğrencinin dikkatini ve merakını uyandırıcı özelliğini koruması uzaktan eğitimde kilit faktörler olacak. Intel, Los Angeles Birleşik Okul Bölgesi, Lenovo ve ViacomCBS iş birliği ile teknoloji uzmanlarını, eğitimcileri ve eğlence dünyasının ileri gelenlerini biraraya getirerek müfredatın içine yerleştirilecek yeni içerik “Geçimimi Sağlamak için Ne Yapıyorum” programını tasarlayacak. Bu eğitimcilerin ilham vermesini ümit ettiği teşvik ve özendirmeye dayalı program öğrencilerin ilgi ve merakını artıracak ve yine öğrenciler için geleceğin mesleklerini şekillendirecek.
  • ABD’nin en büyük ve en çeşitli şehirlerinden biri olan Houston’da Intel erken devreye girdi. T-Mobile ve Microsoft gibi şirketlerle iş birliği yaparak eğitimi, sağlık hizmetlerini ve akıllı ve esnek şehir teknolojilerini kapsayan bir girişim tasarladık. Hedefimiz eşitlik ve dijital okur-yazarlığa odaklı enerjik bir teknoloji ve inovasyon toplumu oluşturmaktı.

Teknoloji Makaleleri