Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yazılım robotları ile 40 kat daha hızlı ve kesintisiz hizmet

Linktera-globaltechmagazineRobotik Süreç Otomasyonu-Robotic Process Automation (RPA) pazarı bir süredir çok büyük bir büyüme yaşıyor. En son teknolojileri şirketlerinin operasyonlarına ve iş modellerine entegre eden yöneticiler, dikkatlerini akıllı makineler, robotik süreç otomasyonu, yapay zeka ve yazılım robotları gibi otomasyon teknolojilerine çevirdiler. Uzmanlar, pandemi sürecinde birçok firmanın dijitalleşme ile nelerin mümkün kılındığına ilk elden tanık olduğunu ancak dijitalleşme ve otomasyonun aynı şey olmadığı konusunda farkındalığın sağlanması gerektiğine vurgu yapıyor.

Kesintisiz ve hatasız iş yapabilme imkanı

Otomasyon, insanlarca yapılması gereken el oyalayıcı rutin işlerin daha basit biçimde çözülmesi noktasında büyük önem taşıyor. Büyük hacimli verilerin ve operasyonların daha hızlı ölçeklendirilmesine ve yürütülmesine imkan veriyor. Zamanın daha verimli bir şekilde kullanılmasını ve şirketlerin genel giderlerinin azalmasını sağlıyor. Üstelik ortalama bir insandan 40 kat daha hızlı iş yapabilen yapay zeka bazlı robot yazılımları, yılın 365 günü 7/24 kesintisiz, hatasız ve hızlı işlem yapabilme kapasitesine sahip oluyor. Rutin işlerin ortadan kalkmasıyla ekiplerin daha verimli işlere odaklanmaları da sağlanıyor.

Pazar 2023’e kadar 12 milyar dolara ulaşacak

Forrester tarafından yapılan araştırmalar küresel robotik süreç otomasyonu (RPA) pazar büyüklüğünün 2017’de 510 milyon dolar, 2018’de 1,20 milyar dolar, 2019’da ise 1,95 milyar ABD dolarına ulaştığını gösteriyor. RPA pazarının 2023’e kadar 12 milyar dolara ulaşacak şekilde büyümesi bekleniyor. Ayrıca, pandemiye bağlı uzaktan çalışma senaryosunun, şirketlerin Robotik Süreç Otomasyonunu tercih etmeye yönelteceği ve iş operasyonunun da yeniden şekillendirileceği de beklentiler arasında bulunuyor.

Otomasyon sayesinde, dijital ve fiziksel ayrım giderek birbirine daha fazla yakınlaşıyor, firmaların mevcut ve potansiyel müşterilerle nasıl iletişim kurduğunun temeli yeniden şekilleniyor ve robotlar nihayet otomotiv endüstrisinin dışında iş değeri için gerçek itici güçler haline geliyor.

Yeni dünyanın “Metal Yakalıları” verimliliği artırıyor

Etkinlikte söz alan Uipath Satış Direktörü Cem Şatana otomasyonun dijitalleşmeden daha önemli olduğunu ve yeni dijital dünyanın içerisinde profesyonel çalışan insanlar dışında metal yakalı; 24 saat aktif çalışan, yemek, tuvalet, tatil ihtiyacı olmayan ve en önemlisi hatasız çalışan dijital personele ihtiyaç duyulduğunu belirterek şöyle konuştu: “Felsefemiz: Her çalışana bir robot. Bu sebeple yeni bir dijital asistan geliştiriyoruz. Çok yakında belki cep telefonunuzda maillerinizi okuyan, cevaplayan, sosyal medyada sizin için tarama yapan, okumak isteyeceğiniz gazete başlıklarını getiren, takviminizi ve ajandanızı ayarlayan bir robot yazılım olacak. Yemek Sepeti projesinde de Linktera ile önemli bir robotik süreç otomasyonuna imza attık. Bize süreci anlatabiliyorsanız, Linktera ile sürecinizi otomize edebiliyoruz.”

Linktera Satış Müdürü Gökhan Kadayıfçı, RPA teknolojisinin uygulamasının ve geliştirmesinin çok hızlı bir yapısı olduğu ve alt yapıda herhangi bir değişiklik yapmadan farklı uygulamalarda bir otomasyonun kolaylıkla çalıştırılabileceğini vurguladı. “Robotlarla çalışmanın en önemli avantajlarından biri yazılım ekiplerine ihtiyaç duymamanız. Çünkü daha çok iş birimleri kullanıyor ve aslında süreçlerini geliştirme üzerine kurulan bir teknoloji. Ve en ufak bir şeyde yazılım ekiplerine gidip bir şeyleri değiştirmeyi istemiyorsunuz. Bu işin mantığı gereği zamanla şirketin kendi içerisinde robotlarını geliştiriyor olması lazım” şeklinde konuştu.

Yemek Sepeti robotları insanlar gibi kurguladı

Yemek Sepeti İş Süreçleri Geliştirme Müdürü Utku Şahin ise Linktera ve Uipath tarafından önemli bir proje ortaya konduğunu belirterek; “Yemek Sepeti olarak robotları menü içerik ekibimizde aktif olarak kullanıyoruz. Yazılım robotları çalıştığımız iş ortaklarının menü değişiklik taleplerini okuyarak bizim tarafımızda talebi güncelliyor ve onay verip görev listemize gönderiyor. Yazılım robotları sürekli gelen kutusunu okuyor ve buna göre aksiyon alıyorlar. ” dedi. Rutin işlerin ortadan kalkmasıyla birlikte ekiplerin de daha verimli işler yapmaya başladıklarını ve Yemek Sepeti olarak Linktera ile beraber süreçleri planlayıp içerden bir kaynak kullanmadan, kimseyi beklemeden tüm süreci kusursuz bir şekilde yürütebildiklerini de sözlerine ekledi.

Linktera RPA Birim Müdürü Eren Doğanay da yaptığı konuşmada: “Müşterilerimize sadece danışmanlık hizmeti vermiyoruz. Robotların şirket çalışanları tarafından benimsenebilmesi de oldukça önemli. Bu sebeple proje sonrası müşteri lansmanları yapıyor ve yeri geldiğinde bunların geliştirilmesiyle de ilgileniyoruz. Müşterilerimize ücretsiz RPA workshopları da düzenliyoruz.“ dedi.

Teknoloji Makaleleri