Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Sağlık ve fitness uygulama kullanımı dünya genelinde hızla yükseldi

adjust-globaltechmagazineSpor salonları ve fitness stüdyoları COVID-19 nedeniyle kapalı olduklarından tüketiciler, sağlıklı kalmak ve fitness rutinlerini evde sürdürebilmek için sağlık ve fitness uygulamalarına yöneldiler. Uygulama pazarlaması platformu Adjust’ın yeni verilerine göre, insanların yeni yıla girerken aldıkları kararların oluşturduğu kurulumlar Ocak ayının başında artarken, kullanıcılar COVID-19 tedbirleri ile birlikte sağlık ve fitness uygulamalarına daha çok ilgi gösterdiler ve Ocak ayından sonra normalde azalan kurulumlar bu yıl artarak devam etti.

Verilere göre, sağlık ve fitness uygulamalarının günlük kurulumları Mart ayı boyunca artarak Nisan ayının başlarında 2020’nin ortalama kurulum oranlarını %67 aştı. Oturumlar ise Mayıs ayına kadar kayda değer bir büyüme görmedi. Kurulumlar COVID-19 tedbirleri sürecinde artsa da, kullanıcıların bu uygulamaları kullanmaya başlamaları biraz zaman almış gibi görünüyor.

Kurulum ve oturum sayıları zirvelerini gördükten sonra azalmaya başladı ama oturumlar hala 2019’dan yüksek seyrediyor. Temmuz’daki kurulumlar 2019’a göre %7 yüksek ve oturumlar %61 artmış durumda. Bu da gösteriyor ki, uygulamalar da kullanıcılar kadar antrenman yapıyor.

En çok Pazar günü egzersiz yapıyoruz

Veriler ayrıca, kullanıcıların en çok pazar günleri egzersiz yaptıklarını gösteriyor. Haftanın başından cumaya kadar, hafta sonu planları ve “cheat day’ler” kullanıcıları sağlık ve fitness uygulamalarından uzaklaştırıyor gibi görünüyor. Bu uygulamalar 2020’de haftada en çok pazar günleri kullanılıyor. Buna karşılık en az cuma günleri kullanılıyorlar.

“Pandemi ve ardından gelen önlemler, birçok kullanıcıyı hayat tarzlarını ve günlük alışkanlıklarını değiştirmek zorunda bıraktı,” diyor Adjust’ın kurucu ortağı ve CTO’su Paul H. Müller. “Verilerimize göre tüketicilerin sağlık ve fitness alışkanlıkları genel olarak değişti ve insanlar spor salonlarına gitmek yerine antrenmanlarını evde yapmayı tercih ediyorlar. Özellikle pandemiye karşı alınan önlemler devam ederken bu alışkanlıklardaki değişimler uzun vadeli olacak gibi görünüyor.”

Veriler ayrıca bölgesel değişimler hakkında da bilgiler içeriyor. Sağlık ve fitness uygulamalarının kullanımıyla, önlemlerin sıkılaştırılıp gevşetildiği zamanlar arasında bir korelasyon olduğu görülüyor.

  • ABD, önlemler Mart sonunda uygulanmaya başladıktan sonra kurulumların 2020 ortalamasının %58 üstüne çıkmasıyla önemli bir artış gördü. Tüketiciler, uygulamaları Mayıs ayında aktif olarak kullanmaya başladılar ve günlük oturumlar ortalamanın %25 üstüne çıktı. Günlük oturumlar Mayıs’tan sonra azalmaya başladı ama Temmuz ayında ortalamanın %16 üstünde seyretti, bu da birçok kullanıcının hala aktif olduğu anlamına geliyor.
  • Almanya’da kurulumlar Mart ayının sonunda ciddi bir artış gördü ve 2020 ortalamasının %86 üstüne çıktı. Ocak ve Nisan arasında oturumlar üçe katlandı ve Mayıs’ta 2020 ortalamasının %38 üstünde performans gösterdi. Mayıs’tan beri az da olsa bir düşüş olsa bile, oturumlar Ocak’tan Temmuz’a kadar %67 yükseldi, ki bu da kullanıcı sayısının sürekli arttığını gösteriyor.
  • İngiltere’de, kurulumlar Nisan’da çok yüksek bir artış gördü ve 2020 ortalamasının %93 üstüne çıktı. Oturumlar da Mart sonundan Mayıs sonuna kadar istikrarlı bir şekilde artmaya başladı ve 25 Mayıs’ta zirveye ulaşarak 2020 ortalamasının %80 üstüne çıktı. Oturumların yavaş yavaş azalmaya başlamasına rağmen, Temmuz 2020’deki oturum sayısı Temmuz 2019’un iki katı.
  • Türkiye’de ise Nisan ayında, 2020 Şubat’ı ile karşılaştırdığımızda, fitness uygulamaları kurulumlarında %144’lük bir artış yaşandığı gözlemlendi. Oturumlar ise %21 artmıştı. Temmuz ayına baktığımızda ise, Nisan ayına göre kurulumlarda %76 düşüş ve oturumlarda %40 artış yaşandığı görülüyor. Daha fazla uygulama indirmemiş ve fakat indirdiğimiz uygulamaları kullanmış görünüyoruz.

Teknoloji Makaleleri