Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Geleneksel finans Ethereum ve DeFI ile dönüşüyor

FINTR-globaltechmagazineFINTR (Finansal İnovasyon ve Teknoloji Derneği) ve Istanbul Fintech Week ortaklığında düzenlenen webinarda Ethereum 2.0 ve DeFi (Merkeziyetsiz Finans) konuları ele alındı. FINTR  Gelişen Teknolojiler Çalışma Grubu Başkanı Bülent Eğrilmez’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarın konuğu dünyanın en büyük Blockchain mühendisliği şirketi ConsenSys’in Direktörü Charles d’Haussy oldu. Bitcoin’den sonra en çok işlem gören ikinci büyük kripto para birimi Ethereum’un geleceğinin ve internete erişimi olan herkesin bir aracıya ihtiyaç duymadan borç verme, borçlanma ve bankacılık yapabilmesine olanak sağlayan DeFi uygulamalarının ele alındığı webinarda bu teknolojilerin yakın geleceği dönüştüreceğine vurgu yapıldı.

Merkezi olmayan dağıtık uygulamalar için küresel, açık kaynaklı bir platform olan Ethereum, yıl sonundan önce 2.0 sürümünü kullanıma açacak. Ethereum 2.0, Proof-of-Stake konsensüs mekanizması kullanarak ölçeklenebilirlik, verimlilik ve güvenlik açılarında Ethereum 1.0’a göre önemli güçlendirmeler yapıyor olacak. Ayrıca, Ethereum 2.0’ın DeFi uygulamalarının ve hizmetlerinin derinliği ve etkinliği bağlamında önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Webinarda soruları yanıtlayan Charles d’Haussy Ethereum’un dağıtılmış bir dijital varlık platformunu küresel ölçekte oluşturma vizyonuyla 2014’te başladığının ve çok hızlı bir şekilde büyüdüğünün altını çizdi. “Bugün 350 binden fazla yazılımcının kod geliştirdiği Ethereum, 11 milyon farklı kullanıcı adresine ev sahipliği yapıyor. Ethereum yeni bir internetin ve dijital ekonominin inşa edilmesine ön ayak oluyor” diyen Charles d’Haussy sözlerini şöyle sürdürdü: “Ethereum 1.0 olarak adlandırdığımız teknoloji çok hızlı büyüyerek belli bir limite ulaştı. Ethereum genel ağının artık güncellenmesi gerekiyor. Yeni sürüm olan Ethereum 2.0 aşamalar halinde kullanıma sunulacak.

İnternete erişimi olan herkesin bir aracıya ihtiyaç duymadan borç verme, borçlanma ve bankacılık yapabilmesine olanak sağlayan DeFi uygulamalarının geleceğini de değerlendiren Charles d’Haussy “Şu anda DeFi alanı oldukça gündemde ve DeFi uygulamaları yüksek ilgi görüyor. Bu talebi karşılayabilmek amacıyla DeFi geliştiricilerine özel araçlar sunuyoruz. Matemask bu araçlardan biri ve yakında yeni özellikler ekleyeceğiz.” dedi.

Webinar’ın moderatörlüğünü üstlenen FINTR  Gelişen Teknolojiler Çalışma Grubu Başkanı Bülent Eğrilmez ise Ethereum ve DeFi’ın kullanıcılar için gün geçtikçe daha kullanışlı hale geldiğini vurguladı. Bu teknolojilerin geleneksel finans alanında değişimlere yol açacağını ve bu değişimin giderek hızlanacağını ifade eden Eğrilmez FINTR olarak Ethereum 2.0 ve DeFi uygulamalamalarının Türkiye’deki gelişimini de yakından takip ettiklerinin altını çizdi.

Teknoloji Makaleleri