Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ebeveyn kontrolü ile çocuklar için daha güvenli bir internet deneyimi

zyxel-globaltechmagazineUzaktan eğitim veren okullar yarı yıl tatiline girmeye hazırlanıyor. Artık derslerini dijital araçlarla takip eden çocukları tatil süresince ekranlardan uzak tutmak, eskisinden çok daha zor olacak. Neyse ki, Zyxel’in güvenli dijital deneyimler sunan gelişmiş teknolojileri ve ebeveynler için hazırladığı ipuçlarıyla güvenlik konusu sorun olmaktan çıkacak.

Yapay zekâ ve bulut tabanlı uçtan uca ağ çözümleri sunan Zyxel Networks, yaklaşan yarı yıl tatili öncesinde ebeveynleri çocuklarının internet kullanımı konusunda bilinçlenmeye ve yeni yaklaşımlar benimsemeye davet ediyor.

Hayatın şartlarına ve zorluklarına karşı çocukları eğiten ebeveynler, internetin tehlikelerine karşı kimi durumlarda savunmasız olabiliyor. Ebeveynlerin, çocuklarının sanal dünyayı keşfederken de yanlarında olmaları, güvende kalmalarını ve bilinçli internet kullanıcılarına dönüşmelerini sağlamaları çağımızın bir gereği haline geldi.

Ebeveyn Kontrolü özellikleri ile karar ailelerin

Zyxel modem, router ve WiFi ürün serilerinde yer alan Ebeveyn Kontrolü özelliği, ailelerin çocukların internet alışkanlıklarını doğrudan yönetmelerine şans tanıyor. Herhangi bir ek yazılıma gerek olmaksızın, web arayüzü ya da özel mobil uygulama üzerinden gerçekleştirilebilen ebeveyn denetimi, çocukların ulaşabilecekleri adreslerin ve internete bağlanabilecekleri zaman aralıklarının kontrolünü ebeveynlere veriyor.

Ebeveyn Kontrolü, bilinçli kullanıldığında çocukların internetteki tehlikelerden nispeten korunmasını sağlayabiliyor. Zyxel uzmanları, ebeveyn kontrolüyle çocukların internet deneyimi için çizilecek kırmızı çizgilerin yanı sıra, ailelerin başka yöntemlere de başvurmalarını tavsiye ediyor.

Bunların başında çocuklara eleştirel düşünme ve dayanıklılık gibi becerileri öğretmek geliyor. Böylece çevrimiçi risklerle karşılaştıklarında ne yapacaklarını biliyorlar. Zyxel, çocukların çevrimiçi ortamlarda karşılaştıkları ve üzücü buldukları her konu hakkında konuşmaya teşvik edilmesini de destekliyor.

Çocuklar tehlikelere karşı bilinçlendirilmeli

İnternet, çocukların yeni şeyler öğrenmesi, yaratması ve eğlenmesi için muazzam kaynaklar sağlıyor. Ancak internetin uçsuz bucaksız dünyasını yalnız başına keşfeden bir çocuğun, zorlu tehlikelerle karşı karşıya kalması da olası.

Çocuklar günümüzde internet üzerinden siber zorbalık, müstehcen içerikli mesajlaşmaya katılma baskısı, kendine zarar vermeye teşvik etme başta olmak üzere birçok riskle karşılaşabilir. Çocukların bu risklere karşı korunması için yapılması gereken başlıca şey, ebeveynlerin kendilerini konu hakkında eğitmesi, bilgi birikimlerini çocuklarıyla paylaşması ve olası istenmeyen durumlarda onları desteklemesidir.

Zyxel, modern internet ortamında çocukların sık karşılaştığı tehlikeleri şu şekilde sıralıyor:

  • Siber zorbalık: Siber zorbalık oyun, anlık mesajlaşma ve sosyal platformları aracılığıyla çevrimiçi olarak gerçekleşen zorbalık türüdür. Günümüzde çocukların karşı karşıya olduğu en geniş kapsamlı çevrimiçi sorunlardan biridir.
  • Uygunsuz içerikler: Çocuklar çevrimiçi ortamlarda daha bağımsız hale geldikçe, yaşlarına veya gelişim aşamalarına uygun olmayan şeylerle karşılaşma şansları artar. Müstehcen ve uygunsuz içeriği engellemek için filtreler kullanmak ve bu konuda konuşmak, çocukları bunlarla başa çıkmak için desteklemenin birkaç yoludur.
  • Çevrimiçi istismar: Çocuklar çevrimiçi ortamda yabancılarla konuşma konusunda daha rahat hale geldikçe, potansiyel riskler ve nasıl güvende kalınacağı hakkında onlarla konuşmak önemlidir.
  • Çevrimiçi itibar kaybı: Bir çocuğun çevrimiçi itibarı, çevrimiçi yayınladıkları ve paylaştıkları içeriklerden etkilenebilir. Olumlu bir dijital ayak izi geliştirmelerine yardımcı olmak için bu konuda bilinçlendirilmelidirler.
  • Artan ekran süresi: Ekran başında geçirilen süre çocuklara bir düğmeye dokunarak yeni beceriler öğrenme ve kendilerini geliştirme fırsatları sunabilir. Ancak her şey gibi bunun da fazlası çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
  • Radikalleşme: Çocuklar çevrimiçi ortamlarda aşırı kabul edilebilecek ve radikalleşebilecek fikirlerle tanıştırılabilir. Bu konunun çocuklara açıklanması zor olabilir. Endişeli ebeveynlerin durumu titizlikle ele almaları ve uzman yardımına başvurmaları tavsiye edilir.
  • Mahremiyet ve kimlik hırsızlığı: Bir çocuğun kimliği tıpkı bir yetişkininki gibi çalınabilir. Bu nedenle çocukların kişisel veri gizliliğinin önemini anladığından emin olmak ebeveynlerin görevidir.

İnternetin tehlikeleri ve güvende kalma yöntemleriyle ilgili daha fazla bilgiye ihtiyaç duyan ebeveynler, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan Güvenli İnternet Merkezi’ni ziyaret edebilirler. Bilinçlendirme ve yardım merkezlerine sahip olan resmi platform üzerinden ayrıca sakıncalı içerikleri yetkili mercilere ihbar edebilmek de mümkün.

Güvende kalmak için Ebeveyn Kontrolü özellikleri taşıyan cihazlar kullanın

Zyxel, çocuklarını çevrimiçi dünyada güvende kalmalarını isteyen ebeveynler için hızlı ve güvenli internet bağlantısını ebeveyn denetimi özellikleriyle sunan aşağıdaki cihazları tavsiye ediyor:

VMG3625-T50B Modem hem VDSL hem ADSL hem de kablolu fiber bağlantıları destekliyor. 802.11AC 2×2 Wave 2 teknolojisi sayesinde 2,4GHz bandında 300 Mbps, 5GHz bandında ise 867 Mbps’e kadar kablosuz hız sunuyor.

VMG3312-T20A Modem yüksek çözünürlüklü videolar, müzik servisleri, bulut teknolojileri ve çevrimiçi oyunlar için üstün performans sunuyor. VDSL2 desteği sabit internet kesildiğinde 3G üzerinden de yedekli olarak çalışabiliyor.

NBG6604 AC1200 Dual-Band Kablosuz Router, yaydığı güçlü 802.11ac sinyalleriyle geleneksel 802.11n teknolojisinden dört kat daha hızlı ve daha geniş WiFi kapsama alanı sağlıyor. NBG6604’ün güçlü WiFi ağına eşzamanlı olarak 64 adede kadar cihaz bağlanabiliyor.

NBG6615 AC1200 MU-MIMO Dual-Band Kablosuz Gigabit Router, çok hızlı önyükleme yapar ve çevrimiçi bağlantıların keyfinin artırılmış hızla çıkarılmasını sağlıyor. En yeni 802.11ac wave 2 teknolojisi ile geleneksel 11n tek bant yönlendiricilere göre dört kat daha hızlı.

Armor G1 Router, hızlı multi-gigabit performansı ve üstün bağlantı hızı sunuyor, OpenVPN bağlantısı ile uzaktan güvenle yönetilebiliyor ve 13 dahili anteniyle evde kapsanmadık köşe bırakmıyor. Armor G5 Router WiFi 6 gücünü evlere taşıyor. Yönlendirici, sahip olduğu 64 bit 2,2 GHz dört çekirdekli işlemcisi, 13 yüksek kazançlı anteni ve 12 WiFi akışı ile hızdan taviz vermeksizin, aynı anda 30’dan fazla bağlantıyı destekliyor.

Multy U AC2100 Tri-Band WiFi Sistemi, daha fazla cihaz ekledikçe WiFi hızını yavaşlatan Dual Band WiFi sistemlerinden farklı olarak, cihazların bağlantı kalitesinden ve hızdan ödün verilmeksizin ağa eklenmesini sağlıyor.

Multy X AC3000 Tri-Band WiFi Sistemi hem hız hem de kapsama alanında en iyi kablosuz ağ deneyimlerinden birini sağlıyor. Kablosuz performansından ödün vermeden 696 m2 kadar bir alanı kapsayabilen Tri-Band sistemli Multy, özel 5 GHz bağlantısıyla maksimum kablosuz hız sunuyor ve 2,4 GHz ve 5 GHz WiFi ağıyla yayın yapıyor.

Multy Plus AC3000 Tri-Band WiFi Sistemi, yüksek hız ve kablosuz bağlantıya sahip ortamlar için tasarlanmış sabit ve esnek bir WiFi ağ sistemidir. Mobil cihaz üzerinden uzaktan erişim sağlayarak, hareket halindeyken ağınızı yönetmeyi kolaylaştırıyor. Birden çok WiFi ağını güvenli bir şekilde oluşturuyor.

Zyxel SBG3300-N Modem, bilgisayar korsanlarına, ağa girenlere ve diğer zararlı tehditlere karşı birinci derece savunma için ACL kuralları, Durumlu Paket Denetimi (SPI), Hizmet Reddi (DoS) ve DDoS özelliklerini uyguluyor.

Zyxel VMG1312-T20B, hem hız hem de kapsama alanı için mükemmel bir kombinasyon sağlamak üzere 802.11n teknolojisine sahiptir. 300 Mbps’ye kadar 802.11n kablosuz veri hızlarıyla VMG1312-T20B, yüksek hızlı veri ve multimedya uygulamaları için kararlı, güvenilir kablosuz bağlantılar sağlıyor.

Zyxel VMG3312-T20A, 300 Mbps ultra yüksek hızlı veri transferi ve yüksek kalitede multimedya desteği sunuyor. Sabit ve güvenilir kablosuz bağlantı sağlayan cihaz, yüksek çözünürlüklü videolar, müzik servisleri, bulut teknolojileri ve çevrimiçi oyunlar için üstün performans sağlıyor. VDSL2 desteği ile tek bir operatör üzerinden değil, 3G üzerinden de yedekli olarak çalışabilme yeteneğine sahip.

Teknoloji Makaleleri