Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ödeme ve elektronik para kuruluşları IBAN oluşturabilecek

todeb-globaltechmagazineTürkiye Cumuriyet Merkez Bankası’nın Uluslararası Banka Hesap Numarası Hakkında Tebliğ’de yaptığı değişiklik, ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından da IBAN oluşturulmasına imkan sağladı.  TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık, bu gelişmeyle birlikte ödeme hizmetleri ve elektronik para işlemlerinin ulusal ve uluslararası finansal sistemle tam entegrasyonu için oldukça önemli bir eşiğin aşıldığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN) Hakkında Tebliğ’de yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete’nin 5 Ağustos 2021 tarihli sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle birlikte, bundan böyle ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından da IBAN oluşturulabilecek. Böylece, müşteri numarasının uluslararası standartlarda tanımlanması suretiyle ödeme ve elektronik para kuruluşlarınca uluslararası ödemeler başta olmak üzere tüm para transferlerinin daha da kolay ve hızlı şekilde yapılabilmesi mümkün olacak.

TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Eliaçık konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ödeme hizmetleri ve elektronik para işlemlerinin ulusal ve uluslararası finansal sistemle tam entegrasyonu için çok önemli bir eşik aşılmış oldu. Ayrıca kullanıcıların fon işlemlerini ve akışını daha özgür ve kolayca yönetebilecekleri yeni bir dönem açıldı. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bu gelişmeyle birlikte artık çok daha hızlı ve yenilikçi ürünler geliştirebilecekler. Bu önemli adımın atılmasını sağlayan Merkez Bankamıza teşekkür ederiz.”

Teknoloji Makaleleri