Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Güvenli ve keyifli online alışverişin yolları

eset-globaltechmagazineEfsane ya da Şahane Cuma ile başlayan Siber Pazartesi ile devam eden alışveriş günlerinde en iyi kampanyayı yakalayabilmek için arayış içerisinde olacağız. Eset’in güvenlik uzmanları bu yoğun online alışveriş döneminde dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti.

Pandeminin henüz bitmediği bugünlerde akıllı telefon, tablet veya internete bağlı diğer cihazları kullanarak alışveriş yapmak, tıklım tıklım dolu mağazalardan alışveriş yapmaktan muhtemelen çok daha güvenli.  Ancak online alışverişin kendine göre riskleri bulunuyor. Ayrıca çevrimiçi alışveriş sizi koronavirüse yakalanmaktan koruyabilir ama cihazınıza kötü amaçlı yazılım sızabilir. Kötü amaçlı yazılımın cihazınıza sızması durumunda verilerinizin fidye yazılım ile kilitlenmesi, siber suçluların kimlik hırsızlığı amacıyla hassas verilerinize ulaşması veya bu hassas bilgilerinizi karanlık ağ piyasasında satması gibi birçok olayla karşılaşabilirsiniz.

Online alışveriş yaparken temkinli olarak, cihazınızın güvenliğini artırarak ve uygun siber güvenlik alışkanlıklarını uygulayarak böyle bir durumla karşılaşma olasılığınızı azaltabilirsiniz.

Güvenli bir şekilde bağlanın

Alışverişinizi online olarak yaptığınız için öncelikle internet bağlantınızın düzgün olduğundan emin olmalısınız. Büyük ihtimalle alışverişinizi dinlenme sürenizde, kahve molanızda veya dışarıda yapıyorsunuz, ancak ortak alanlardaki Wi-Fi erişim noktaları tam olarak güvenli değildir. Dolayısıyla ödeme bilgileri gibi hassas verileri içeren herhangi bir işlemi kesinlikle böyle bir internet bağlantısı ile yapmamalısınız. Telefonunuzun veri bağlantısını veya evinizdeki Wi-Fi ağını kullanmanız en iyi seçenektir.Ayrıca ev ağınızın güvenliğini de ihmal etmemelisiniz. İlk kurulumdan bu yana yönlendiricinizin güvenlik ayarlarına dokunmadıysanız, bu ayarları doğru şekilde yapılandırmanın tam zamanı olabilir. Ancak yoğunluğunuz ve günlük koşuşturmalarınız arasında farklı yerlerdeyken çevrimiçi alışveriş yapıyor olabilirsiniz. Yine de ortak alanlardaki erişim noktalarını kullanarak çevrimiçi alışveriş yapacağınız zaman bir sanal özel ağ (VPN) kullanın, bu sayede trafiğinizi koruma altına alabilir ve güvenli bir şekilde alışveriş yapabilirsiniz.

Cihazınızın güvenliğini sağlayın

Alışverişinizin büyük bir kısmını akıllı telefonunuzdan yaptığınızı düşünürsek, telefonunuzun güvenliğini sağlamak akıllıca bir harekettir. Ancak çoğu kişi akıllı telefonlarının tüm gün ceplerinde gezdirdikleri ve tüm işlerini halledebildikleri cep boyutunda bir bilgisayar olduğunu göz ardı edip sadece bir telefonmuş gibi düşünüyor. Fotoğraflardan alışveriş için kullandıkları elektronik cüzdanlardaki ödeme kartlarına kadar kişisel bilgilerin yer aldığı birçok kişisel verinin akıllı telefonlarda yer aldığını unutuyorlar. Bu nedenle bu cihazlar da korunmalıdır. Birçok güvenilir güvenlik çözümü bulunuyor. Bu güvenlik çözümleri, cihazınızı her türlü kötü amaçlı yazılıma karşı korumanın yanı sıra tehdit aktörlerinin düzenlediği kimlik avı hırsızlığı veya kötü amaçlı bağlantılar göndermek gibi etkinliklerden de sizi korur. Ayrıca, biyometrik kilitler ve parola ifadelerinin bir kombinasyonu olarak kilit ekranları ekleyerek cihazının güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Ödemelerinizi koruyun

Tercih ettiğiniz ödeme yöntemlerinizi de koruma altına almalısınız. Cihazınızda güvenilir bir güvenlik çözümü kullanarak böyle bir özelliği cihazınızda etkin kılabilirsiniz. Tam donanımlı çözümler, genellikle ödeme koruması özelliği sunar. Bu özellik bankacılık ve ödeme uygulamalarınız için fazladan bir koruma katmanı sağlar. Bu sayede, kimlik avı kampanyaları veya diğer tehditler ile ödeme bilgilerinizi ele geçirmeye çalışan dolandırıcılardan korunabilirsiniz.

Ödeme koruması özelliği, bilgisayarınıza bulaşabilecek kötü amaçlı uygulamalara karşı bankacılık ve ödeme uygulamalarınızı koruma altına alır ve bu kötü amaçlı uygulamalarının bilgileri değiştirmesini veya koruma altındaki uygulamalarınızdan ekranda yer alan bilgileri okumasını engeller. Ayrıca, bu fazladan güvenlik katmanı tarafından korunmasının önemli olduğunu düşündüğünüz uygulamaları ekleyebilirsiniz. Ödeme söz konusu olduğunda kullanılması gereken diğer bir ek güvenlik özelliği ise tercihen kimlik doğrulama uygulaması veya güvenlik belirteci kullanılan çok faktörlü kimlik doğrulamasıdır.

Dolandırıcılıklardan uzak durun

Efsane Cuma, Siber Pazartesi ya da yılbaşı gibi alışveriş sezonlarında her türden kampanya yer alır ve alışveriş yapanlar en uygun indirimi yakalamaya çalışır. Bazı mağazalar gerçekten inanılmaz indirimler sunduğundan tüketicilerin gardlarını düşürmesine ve daha kolay kanmasına güvenen dolandırıcılar için de bu tarihler yılın en popüler zamanlarıdır. Ancak zaman içinde defalarca kanıtlanmış şu kuralı unutmayın; bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse büyük olasılıkla gerçek değildir.  Bu reklamlara tıkladığınızda bir kimlik avı web veya sahte bir web sitesine yönlendirilebilirsiniz. Bu web siteleri, ödeme verileriniz dahil olmak üzere hassas bilgilerinizi ele geçirmeye çalışabilir veya sizi cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirmeye yönlendirebilir.

Ayrıca cihazınızı ve işletim sistemlerinizi en son güvenlik yamaları ile güncel tutmak, cihazınızda güvenlik özellikleri ve güvenlik yazılımı kullanarak cihazlarınızı korumak gibi diğer temel siber hijyen uygulamalarını gerçekleştirmenin yanı sıra güçlü parola ifadeleri kullanmayı ve iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmeyi unutmayın. Olası bir dolandırıcılığın getireceği dertten sizi kurtarabilecek tüm bu önlemler sayesinde indirim sezonunu daha güvenli ve daha keyifli geçirebilirsiniz.

Teknoloji Makaleleri