Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2022’de dikkat çekecek 5 siber güvenlik trendi

komtera-globaltechmagazineSiber saldırılar yeni değil ancak teknoloji ilerledikçe ve dünya daha dijital hale geldikçe saldırıların frekansları artıyor. Siber suçlular hem büyük hem de küçük kurumları hedefleyerek ciddi zararlara yol açabiliyor. Kurumların güçlü saldırılara karşı savunma yapabilmeleri için gelişen siber güvenlik trendlerini takip etmesi gerektiğini aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, 2022 yılına dair en önemli siber güvenlik görüşlerini paylaşıyor.

Her geçen gün hayatımıza dahil olan dijitalleşmeyle birlikte siber saldırıların frekansı da artıyor. Hem büyük ölçekli hem de küçük ölçekli kurumlar siber güvenliği sağlayabilmek için çaba gösterse de çalışan eğitimine önem vermemek gibi dikkatsizlikler nedeniyle siber saldırılarda büyük hasar görebiliyor. Öyle ki yapılan araştırmalar da bilinçli çalışanların bir kimlik avı e-postasını tıklama olasılığının bilinçsiz çalışanlara göre beş kat daha az olduğunu raporluyor. Şirketlerin en değerli varlıklarını korumak için çalışanlarının ve müşterilerinin siber güvenlik konusunda bilgili olup olmadıklarını tespit etmeleri ve bunu yapmak için doğru stratejileri kullanmaları gerektiğini belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun’a göre, tehlikelerin her yerde pusuya yattığı bir dünyada kurumların güvenliğini sağlamanın tek yolu doğru iş birliklerinden geçiyor. Bu noktada kurumların siber güvenlik adımları atarken trendleri de takip etmesi gerektiğini vurgulayan Gürsel Tursun, 2022 yılına dair en önemli siber güvenlik görüşlerini sıralıyor.

  1. Kullanıcı duyarlılığı önem kazanıyor. Siber suçların ciddiyeti arttıkça birçok kurum siber güvenliğini artırmak, müşterilerinin deneyimini korumak ve güvenlik ile kolaylık arasında bir denge kurmak için stratejiler geliştirmeye çabalıyor. Bununla birlikte, şirketin imajını korumak için tüketicileri, ağ saldırılarını belirleme ve bunlardan kaçınma konusunda eğitmek çok önemli bir hal alıyor çünkü birçok kişi siber saldırılarda kullanılan stratejiler hakkında bilgi sahibi olamıyor. Bu nedenle kurumların hem çalışanlarını hem de müşterilerini olası tehlikelere karşı uyarmaları ve gerekirse eğitimlere yönlendirmeleri, kurum itibarlarını olumlu etkileyecek noktalardan birini oluşturuyor.
  1. Yapay zeka çözümlerine yönelim artıyor. Makine öğrenimi daha proaktif bir varlık haline gelirken, sağlam siber güvenlik protokolleri oluşturmayı her zamankinden daha kolay, daha ucuz ve daha etkili hale getirdi. Kalıplar oluşturmak, bunları düzenlemek ve algoritmalar kullanmak için kapsamlı bir veri tabanından yararlanabilen yapay zeka, siber saldırıları tahmin edebiliyor ve bunlara yanıt verebiliyor. Ayrıca, riskleri tespit etmeyi ve siber suçluların davranışlarını öğrenmesini sağlayarak gelecekteki saldırıların oluşmasını engelleyebiliyor. Kurumların işlerini bir hayli kolaylaştıran bu çözüm, önceliklerden biri haline geliyor.
  1. IoT cihazları yaygınlaşsa da siber saldırganlar bu cihazlardan vazgeçmiyor. Bugün piyasada bulunan IoT cihazlarının çoğunda güvenlik sorunları bulunuyor. IoT cihazlarına entegre edilmiş bilgisayar birimleri aracılığıyla veriler internet üzerinden aktarılabiliyor ve çalınabiliyor. Sonuç olarak ise kullanıcılar DoS saldırılarına ve cihaz kaçırmaya karşı savunmasız kalabiliyor. Bu noktada, kurumların bu cihazlardaki korumalarını güçlendirmeleri son derece önem arz ediyor.
  1. Hükümetler güvenli 5G ağları kurma sözü veriyor. Günümüzün dijital devrimi, veri paylaşımı ve kendi kendini kontrol etme için IoT cihaz bağlantısına büyük ölçüde bağımlı duruyor. Bunu etkili bir şekilde gerçekleştirmek, yüksek performanslı bir ağ gerektiriyor ve 5G teknolojisi bu iş için çok uygun görünüyor. Her şeyin birbirine bağlı olduğu akıllı bir şehrin telekomünikasyona güvenmesi göz önüne alındığında, birçok hükümet 5G ağlarını ulusal altyapı olarak ilan ediyor.
  1. Finansal hizmetlere yönelik siber saldırılar katmanlaşıyor. Belirli finansal kurumlar, kurallara uymak ve buluta geçiş yapmak için çaba göstermeye devam etse de siber saldırganların kimlik avı girişimleri durmak bilmiyor. Kimlik avı saldırılarına ek olarak veri ihlallerine ve virüs saldırılarına karşı savunmasız kalan bu kurumları hedefleyen siber saldırıların yeni yılda azalması pek mümkün görünmüyor. Kurumların ise güncel olayları ve trendleri takip edip aksiyon alması gerekiyor.

Teknoloji Makaleleri