Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Tarayıcılar evriminin en üst basamağı

yandex_globaltechmagazineYandex.Browser’ın ve genel olarak tarayıcıların yakın gelecekte nasıl olabileceğine bir bakış sunan yeni Yandex.Browser alfa sürümü, sıradışı tasarımı ve içeriği ön plana çıkaran yenilikçi arayüzü ile tarayıcı alışkanlıklarına taze bir soluk getiriyor.

İnternet’in hayatımıza girdiği ilk dönemlerden bugüne web siteleri çok büyük değişiklikler geçirdi. İlk zamanlarda sadece metin ve basit görsellerden oluşan siteler artık ciddi altyapılara sahip başlı başına birer web uygulaması haline geldi. Günümüzde birçok kullanıcı artık çoğu işini web siteleri üzerinden, tarayıcılar aracılığıyla yapıyor.

Web sitelerinin geçirdiği evrime kıyasla tarayıcılar zaman içinde çok büyük değişiklikler geçirmedi. İşletim sistemi içinde neredeyse en sık kullanılan yazılım olan tarayıcılar için değişim vaktinin geldiğine inanan Yandex, alışılmışın dışında görünümü ve özellikleri ile Yandex.Browser’ın yeni bir sürümünü kullanıma sundu.

Bir alfa sürümü olan yeni tarayıcı, Yandex.Browser’ın ve genel olarak tarayıcıların yakın gelecekte nasıl olabileceğine bir bakış sağlıyor.

İçeriğin her şeyden daha önemli olduğu fikri temel alınarak geliştirilen yeni Yandex.Browser, şeffaf arayüzü sayesinde kullanıcıları içerikle baş başa bırakıyor. Üst ve alt paneli şeffaf olarak tasarlanan yeni Yandex.Browser’da tarayıcı ile sayfa arasındaki sınır kayboluyor.

Yeni Yandex.Browser aynı anda çok sayıda sekme kullananlar için tasarımında yeni bir bakış açısına sahip. Windows ya da Mac OS işletim sistemlerinde o an açık olan uygulamaların ekranın alt kısmında yer almasından hareketle, yeni Yandex.Browser’da da açık sekmeler alt bölümde sıralanıyor. Sadeliği ve kullanışlılığı temel alarak gereksiz arayüz öğelerinden tamamen vazgeçen yeni Yandex.Browser, sekmelerdeki sitelere ilgili renkler verip, sayfaları alan adlarına göre gruplandırarak rahat bir kullanım deneyimi sunuyor.

Yeni Yandex.Browser, tarayıcılarda arama ve adres satırlarının birleştirilmesini bir adım daha ileriye götürüyor. Kullanıcılar site başlığına tıkladığında özel bir moda geçiyorlar. Siteyle ilgili genel bilgilerin yer aldığı bu modda ayrıca benzer sitelere yönlendiren bağlantılar, eğer ürün aranıyorsa daha avantajlı fiyat teklifleri gibi kullanıcıyı aradığı bilgiye doğru ve hızlı bir şekilde ulaştıran özellikler yer alıyor.

Yandex.Browser’ın yeni alfa sürümünü browser.yandex.com.tr/future adresinden indirip deneyebilirsiniz.

 

Teknoloji Makaleleri