Çarşamba, Nisan 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

HP’den çığır açan proje : The Machine

hp_globaltechmagazineHewlett-Packard tarafından geliştirilen proje, şu an bildiğimiz masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda, tablet ve telefonlarda, hatta konsollarda benimsenen geçici ve kalıcı hafıza birimlerinin ayrı ayrı olması (Ram ve sabit disk) ilkesini tamamen terk ediyor. Şirketin geliştirdiği yeni bellek birimi her iki işlevi de üstlenebiliyor.

The Machine adı verilen yeni bilgisayar sistemini geliştiren ekibin başında bulunan Kirk Bresniker ram ve sabit disk arasındaki fazladan gerçekleşen veri alışverişinin boşu boşuna bilgisayarları yavaşlattığını ve performanslarını kısıtladığını düşünüyor. HP’nin AR-GE departmanı olan HP Labs’ın büyük bir çoğunluğu bu projeyi geliştirmeye ayrılmış durumda. Proje kapsamında geliştirilen Memristor adlı bellek modülü sayesinde sistemin fazladan sabit disk kullanmasına gerek kalmayacak. Belirtilene göre Memristor piyasadaki yaygın olan tüm Ram modüllerinden daha hızlı çalışıyor ve kalıcı depolama yapabilme özelliğiyle birlikte standart SSD çözümlerinden çok daha az yer kaplıyor.

Gelen açıklamaya göre sistem, aynı işlem gücüne sahip halihazırda kullanılan sistemlere göre sadece %1.25 oranında enerji tüketecek ve sadece %10’u kadar yer kaplayacak. HP tarafından geliştirilen bir işletim sistemiyle çalışacak olan The Machine ilk etapta büyük ölçekli şirket sunucularında görev yapacak. Önümüzdeki yıllarda sistemin maliyetlerinin ucuzlamasıyla son kullanıcı odaklı çözümlerin de üretilmesi bekleniyor. Geleceğin bilgisayarı olarak lanse edilen sistem başarılı olduğu takdirde bilgisayar donanım dünyasında epeyce değişikliğe yol açacak gibi görünüyor.

Teknoloji Makaleleri