Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2014’te Fazladan 438 Saatimiz Trafikte Geçti

yandexlogo_globaltechmagazineÜlkemizde başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerin en önemli sorunlarından biri hiç kuşkusuz ki trafik. Türkiye’de AppStore’da en popüler navigasyon uygulaması olan ve her ay milyonlarca kişinin kullandığı Yandex.Navigasyon, İstanbul, Ankara ve İzmir’de anlık trafik bilgilerini kullanarak, kullanıcıların ulaşmak istedikleri yere mümkün olan en kısa sürede ulaşmasını sağlıyor. Yandex Trafik Bilgi Ajansı’nın kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak için yıl boyunca topladığı veriler ülkemizde trafik sorunun geldiği boyutu gözler önüne seriyor.

365 Günün 17 Günü Fazladan Trafikte Geçiyor

İstanbul, Ankara ve İzmir’de yaşayanların trafikte bekleyerek geçirdiği süre günlerle ölçülecek seviyelere gelmiş durumda. Yandex’in verilerine göre trafik problemi en büyük şehrimiz olan İstanbul’da yaşayan bir sürücü yılda fazladan ortalama 219 saatini trafikte geçiriyor. Bu da İstanbullu sürücülerin yılda yaklaşık fazladan 9 gününü trafikte geçirdiği anlamına geliyor. Ankara ve İzmir’de ise durum İstanbul’a göre daha iyi gözükse de genel olarak bakıldığında bu iki şehrimizdeki trafik sorununun da azımsanamayacak ölçüde olduğu görülüyor. Ankaralı sürücüler yılda fazladan 105 saat, İzmirliler ise 114 saatlerini trafikte bekleyerek geçiriyor. Bu iki şehirde de sürücüler yılda yaklaşık fazladan 4 günü trafikte fazladan geçirmiş oluyor.

İstanbul’da Trafiğin En Yoğun Olduğu Saat 19:00

Üç büyük şehirde trafiğin içinden en çok çıkılmaz hale geldiği saatler ise akşam saatleri. İstanbul’da yıl içinde trafiğin en yoğun olduğu saat 19:00’ken, trafik yoğunluğu İzmir’de 18:50, Ankara’da ise 18:40’ta zirve yapıyor. Sabah saatlerinde ise İstanbul’da trafik yoğunluğu 06:50’de başlıyor ve 08:15’te zirve noktasına ulaşıyor. Ankara ve İzmir’de ise yoğunluk İstanbul’dan ortalama 10-20 dakika sonra başlıyor. Bu iki şehirde sabahları trafiğin en yoğun olduğu saat ise 08:30.

Yaklaşık 40km’lik, 10,5 Saat Süren Trafik Kuyruğu!

Yandex Trafik Bilgi Ajansı’nın belirlemelerine göre, Kurban Bayramı arifesinden bir gün önce, insanların tatil için yola çıktığı gün olan 2 Ekim tarihi 2014’ün son üç ayında görülen en uzun trafik kuyruğuna sahne oldu. 2 Ekim akşamında, İstanbul’da TEM otoyolunda Hadımköy Kavşağı’ndan Baltalimanı Bağlantı Yolu’na kadar uzanan 39,2km’lik trafik sıkışıklığı yaklaşık 10 saat 30 dakika sürerek İstanbullu sürücülerin sabırlarını sonuna kadar zorladı. İstanbul’da yıl boyunca trafiğin en çok yoğun olduğu yollar D-100 (E5), TEM ve Kennedy Caddesi (Sahil Yolu) oldu. Ankara’da en uzun trafik kuyruğu, Kurban Bayramı arifesi olan 3 Ekim’de Samsun Yolu Doğukent Caddesi Sapağı’ndan Çevreyolu Kavşağı’na kadar 6 saat 40 dakika boyunca yaşandı. Ankara’nın genel olarak en yoğun yolları ise Atatürk Bulvarı, Talatpaşa Bulvarı, Eskişehir Yolu ve Mevlana Bulvarı (Konya Yolu) oldu. İzmir’de ise 2014’te sürücülerin trafikte en çok vakit geçirdiği yollar Bornova-Manisa Kavşağı, Menderes Caddesi ve Yeşildere Caddesi’ydi.

Teknoloji Makaleleri