Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel CEO’sundan Devrim Yaratan Teknoloji

intel_globaltechmagazineIntel CEO’su Brian Krzanich, CES 2015’te Intel tarafından geliştirilen ve bilişim sektörünü yeni bir boyuta taşıyacak birçok teknolojik gelişmeyle beraber yeni girişimlerin tanıtımını gerçekleştirdi.

· Intel’in giyilebilir teknolojiler geliştirmeye yönelik kullanıma özel platfromu olan Intel® Curie™ Modülüyle ilgili planlarını açıklayan Krzanich, bu modülün yılın ikinci yarısında Intel Quark SE SoC, Bluetooth düşük enerji tüketimli radyo, sensorlar ve şarj bataryalarıyla birlikte piyasada olacağını belirtti.

· Intel ve Oakley giyilebilir teknolojiler stratejik iş birliği anlaşmasını duyurdu. Oakley lüks ve spor gözlükleri akıllı teknolojiyle donatmak konusunda Intel’in Luxottica Group bünyesinde çalışacağı ilk marka. Oakley CEO’su Colin Baden tarafından açıklanan bilgilere göre iki şirketin çalışmalarından birisi olan ürün bu yılın ilerleyen zamanlarında ortaya çıkacak.

· Krzanich şifre problemlerine yönelik Intel Security tarafından geliştirilen yeni çözüm True Key™’in de dâhil olduğu, yılsonuna kadar duyurulacak birçok ürünün sunduğu olanakları tanıttı. Yüz ve parmak izi tanıma gibi kişisel özelliklere dayalı yeni çapraz platform uygulaması True Key™, bağlanmayı çok daha kolay ve güvenli bir hale getiriyor.

· Intel, ürün gamında ve teknoloji sektöründe çeşitliliği teşvik etmek için gerçekleştireceği 300 milyon dolarlık yatırıma ek olarak istihdam ve müşteri bağlılığı hedeflerini de açıkladı.

Intel CEO’su Brian Krzanich, Uluslar arası Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2015 kapsamında yaptığı konuşmada bilişim sektörünü yeni bir boyuta taşıyacak birçok teknolojik gelişme ve devrim niteliğindeki girişimlerin tanıtımını yaptı. Intel’in önümüzdeki süreçte ilk ürünlerini piyasaya süreceği dünya çapındaki işbirlikleri hakkında bilgiler veren Krzanich, düğme boyutundaki giyilebilir teknolojiler geliştirmeye yönelik kullanıma özel platfromu olan Intel® Curie™ Modülüyle Intel® RealSense™ kameralar, robotlar ve multicopter insansız hava araçlarını da kapsayan yeni uygulamalar ve Kapsayıcı 3D deneyimiyle ilgili bilgiler verdi. Ayrıca teknoloji sektörü ve Intel içinde çeşitliliği artırmayı hedefleyerek 300 milyon dolar yatırım yapılan yeni “Teknolojide Çeşitlilik” girişimini duyurdu.

Giyilebilir teknoloji devrimi

Giyilebilir teknolojiler alanındaki gelişmeler ile inovasyon konusunda yeni bir oyun alanının ortaya çıktığını belirten Krzanich, Intel’in giyilebilir teknolojiler geliştirmeye yönelik kullanıma özel platfromu olan Intel® Curie™ Modülüyle ilgili planlarını açıkladı. Krzanich Curie modülünün 2015 yılının ikinci yarısında Intel Quark SE SoC, Bluetooth düşük enerji tüketimli radyo, sensorlar ve şarj bataryalarıyla birlikte piyasada olacağını belirtti.

Spor performansı ve ürün tasarımında lider gözlük markası Oakley ile giyilebilir teknolojiler üzerine yapılan işbirliğine değinen Krzanich, HP ile olan 3-D iş birliğinden de bahsetti. Oakley lüks ve spor gözlükleri akıllı teknolojiyle donatmak konusunda Intel’in Luxottica Group bünyesinde çalışacağı ilk marka olacak. Oakley CEO’su Colin Baden tarafından açıklanan bilgilere göre iki şirketin çalışmalarından birisi olan ve sporcuların performansını artırmak için tasarlanan ürün bu yılın ilerleyen zamanlarında ortaya çıkacak.

Intel, Krzanich’in geçtiğimiz yılki fuarda da açıkladığı projelerin yanında fitness, moda ve günlük yaşam markalarıyla yaptığı iş birlikleriyle giyilebilir teknolojiler alanındaki çalışmalarına aktif bir şekilde devam ediyor. Bunlar Basis Peak, Fosil Group, Luxottica Group, MICA ve Opening Ceremony, MS Audio ve Intel Make It Wearable yarışması gibi çalışmaları kapsıyor.

Krzanich, aynı zamanda 2014 Make It Wearable yarışmasının birincisi ve uçma yeteneğine sahip ilk giyilebilen kamera olan Nixie’den de bahsetti. Bir bileklik gibi takılabilen Nixie kullanıcının işaretiyle en mükemmel fotoğrafı çekmek için havalanıyor. Nixie’nin mucitleri Cristoph Kohstall ve Jelena Jovanovic’i sahneye davet ederek Intel’in Make It Wearable yarışması hakkında konuşan Krzanich, cihazın sunduğu fırsatları mucitlere ve girişimcilere aktardı. Krzanich ve tasarımcılar ilk defa Nixie’ye poz vererek uçarak çekilen ilk fotoğrafta yer aldılar. Krzanich Intel’in bu yıl da Make It Wearable’a sponsor olacağını ifade etti.

Kadınlar ve istihdam için 300 milyon dolarlık yatırım

Intel, kadınlar ve yeterince temsil edilemeyen topluluklar için Teknolojide Çeşitlilik Girişimi’ni de duyurdu. Intel’in bu girişimi desteklemek amacıyla müşteri bağlılığı ve istihdam politikası uygulayacağını ifade eden Krzanich, Intel’in 2020 yılına kadar Amerika’nın iş gücü piyasasında kadınların ve yeterli temsil imkânı bulamayanların tamamen temsil edildiği bir şirket pozisyonuna geleceğini ifade etti. Intel’in tam temsil politikasının tamamen yetenek odaklı olduğunu ve yönetim pozisyonlarında dengeli bir dağılımın olacağını vurguladı.

Intel, kadın çalışanlar ve yeterince temsil edilemeyen mühendis ve bilgisayar uzmanlarının temsili ve iletişim hattının oluşturulması ve kadınlar başta olmak üzere bu grupların sürekli istihdamı için 300 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağı duyurusunu da gerçekleştirdi. Bu yatırım aynı zamanda teknoloji ve oyun endüstrilerinde olumlu davranışları teşvik etmek için çeşitli programları finanse etmekte de kullanılacak. Krzanich konuyla ilgili şunları belirtti: “Gerçek bir değişim yaratmak ve imkânsız görüneni gerçekleştirmek için tüm endüstriye çağrıda bulunuyoruz. Nüfus yapısını daha iyi yansıtan bir iş gücü olmadan müşterilerimizi anlamak ve ihtiyaçlarına cevap vermek için gerekli olan birçok fırsatı kaçıyoruz”

Intel, Uluslararası Oyun Geliştiricileri Birliği, E-Spor Ligi, Teknoloji Sektöründeki kadınlar Ulusal Merkezi, CyberSmile Derneği, Feminist Dalga, Rainbow PUSH gibi birçok dernek ve kuruluşla bu girişimin gelişimi ve desteğini hedefleyen programlar geliştirecek. Şirket aynı zamanda birincil eğitim programlarıyla ilişkilerini derinleştirerek yüksek eğitim kurumlarındaki bilgisayar bilimleri ve mühendislik programlarında az hizmet gören alanlara yönelik iş birlikleri geliştirecek.

Bilişim özgürleşti

Bugüne kadar bilişim genellikle insanların ekran, klavye ve mouse ile olan etkileşimi üzerinden tanımlanıyordu. Krzanich yeni duyurduğu teknolojilerle birlikte bilişimin 3 boyutlu dünyaya taşınarak kablolar ve şifrelerden arındırıldığını ifade etti.

Krzanich şifre problemlerine yönelik Intel tarafından geliştirilen yeni çözüm True Key’in de dahil olduğu yıl sonuna kadar duyurulacak ürünlerin sağladığı olanakları gösterdi. Yüz ve parmak izi tanıma gibi kişisel özelliklere dayalı yeni çapraz platform uygulaması True Key bağlanmayı çok daha kolay ve güvenli bir hale getiriyor. True Key, iOS, Android, Windows, Mac işletim sistemleri ve tüm tarayıcılar tarafından destekleniyor. Aynı zamanda HP ve Lenovo cihazlara önceden yüklenmiş şekilde gelecek olan True Key uygulaması önümüzdeki aylarda McAfee LiveSafe’in de bir parçası olacak.

Krzanich, Hilton, Jaguar Land Rover, San Francisco Uluslararası Havaalanı ve Mariott gibi markaları içeren yeni kablosuz şarj çözümleri alanındaki işbirliklerine de dikkat çekti. Bu işbirliklerinin kablosuz şarj çözümlerine yönelik deneme ve geliştirme gerçekleştireceğini söyleyen Krzanich Mariott markaları arasında bulunan JW Marriott*, Marriott, Renaissance*, Courtyard* ve Residence Inn* markalarında kablosuz şarj çözümlerinin kullanılacağını belirtti.

Intel RealSense kameraların ve yepyeni sürükleyici uygulamaların, bu çeyrekte piyasaya çıkacak 5. Nesil Intel Core işlemciler içeren 2’si 1 arada bilgisayarlar, tabletler ve All-in-one PC’lerde bulunacağını söyledi.

HP Yazıcı ve Kişisel Sistemler Başkan Yardımcısı Dion Weisler ise HP’nin gerçeklik ekosistemi üzerinde çalıştığını söyleyerek Intel® Core™ i7 işlemcilerin HP’nin yeni HP Multi Jet Fusion teknolojisinde kullanılacağını söyledi. Weisler aynı zamanda Intel teknolojilerinin 3D yazıcılar alanında oldukça kritik bir önemi olduğunu söyledi.

Zeka heryerde

Krzanich yaptığı açıklamada insanların günlük hayatının birçok alanını yeniden şekillendirmeye yardımcı olan bağlantılı bilişim zekâsındaki artışın yaşandığı pek çok alandan söz etti. Robotların ve multicopter insansız hava araçlarının kullanımına yönelik günlük hayattan örnekler gösterdi. Intel RealSense kameraların karmaşık problemlerdeki sezgisel ve görüş odaklı çarpışma engelleme yeteneklerini sergiledi. Sunumda verilen bir örnekte Ascending Technologies’in Intel RealSense kameraları kullanarak akıllı ve güvenli multicopter insansız hava araçlarının ortaya çıkmasını sağladığı belirtildi. Ayrıca iRobot ve Intel işbirliği akıllı robot platformları alanda yeni teknolojilerin araştırılmasına imkân veriyor.

Teknoloji Makaleleri