Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2024 Vizyonu Çerçevesinde Dijital Dönüşüm

isbankasi_globaltechmagazineTürkiye İş Bankası, 2024 100. yıl vizyonu doğrultusunda dijital dönüşüm yolculuğuna devam ediyor.  Bu kapsamda 2014 yılında dünyada da ilk olan uygulamaları müşterilerine sunan İş Bankası, 2015’te de dijital dönüşümde yeni ürün ve hizmetlere imza atacak.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, alternatif dağıtım kanallarına ilişkin Bankanın stratejilerini paylaştığı toplantıda,  İşCep’te Touch ID,  XBox uygulaması İşBox gibi teknolojik yeniliklerinin yanı sıra 2015 ve gelecekteki hedeflerini aktardı.

Alternatif dağıtım kanalları yolculuğuna 1982 yılında Bankamatik ile başlayan,  1997 yılında internet bankacılığıyla devam eden İş Bankası’nda şube dışı kanallardan 2014 yılında 2,2 milyar adet  işlem gerçekleştirildiğini kaydeden Aran, mobil bankacılık aktif müşteri sayısında son 3 yılda 7 kat artışla 2014 yılsonu itibarıyla 1,5 milyon aktif İşCep müşteri sayısına, mobil bankacılık işlemlerinde ise 12 kat artışla 521 milyon işleme ulaşıldığını belirtti.

Türkiye bankacılık sektöründe mobil bankacılıktan geçen her 2 yatırım işleminden 1’i, her 3 fatura işleminden 1’i ve her 4 finansal işlemden 1’inin İşCep’ten yapıldığını  anlatan Aran,  İş Bankası’nın alternatif dağıtım kanalları alanında yaptığı teknolojik atılımlara her geçen gün bir yenisini ekleyerek Türkiye’de mobil bankacılığın lideri konumunu korumaya devam ettiğini aktardı. 17 Eylül’de tanıtılan İşCep Touch-ID uygulamasının şu ana kadar 75 bin İş Bankası müşterisi tarafından kullanıldığını söyleyen Aran,  aynı zamanda “Xbox One”da yer alan dünyadaki ilk banka olduklarını vurguladı.

Teknolojiye 200 milyon dolarlık yatırım

Özellikle finans teknolojilerinde Türkiye’nin bugün itibarıyla rekabette üstünlük sağlayabilecek bir noktaya geldiğini belirten Aran, dijital bankacılıktaki üstünlüğü yurt dışı şubelerinde de kullanmaya özen gösterdiklerini, özellikle 2015 yılında teknoloji alanında geliştirdikleri ürünleri ABD başta olmak üzere yurt dışına pazarlayacak ve oralarda da satışı gerçekleştirebilecek noktaya geldiklerini vurguladı. Bu doğrultuda 2015’te bazı girişimler yapabileceklerini belirten Aran, Silikon Vadisi ile Türkiye arasındaki bağlantıyı sağlayacak ve onun üzerinden diğer ülkelere göre önde oldukları alanlardaki ürünleri İş Bankası olarak yazılım şirketleri aracılığıyla pazarlayabileceklerini söyledi.

Hakan Aran, Bankanın teknolojiye ciddi yatırımlar yaptığının altını çizerek, “İş Bankası ülkemizde bugüne kadar sanırım teknolojiye en çok yatırım yapan finans kuruluşudur. Teknolojide yıllık yatırım miktarı 100 milyon doların çok üstüne çıktı. Yıllık 200 milyon dolar mertebesinde teknolojiye yatırım yapılıyor. Bu alanda tüm dünyada dijital bankacılık, dijital dönüşüm konuşulurken bunun önemli bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Dijital dönüşüm yolculuğunda biz öncü olmak ve bu konuda gerçekten hızlı hareket etmek amacındayız” şeklinde konuştu.

İş Bankası’nın 2024 yılında 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacağına dikkat çeken Aran şöyle devam etti: “İş Bankası’nın 2024 vizyonu, yani 100. yıl vizyonu doğrultusunda bizim de üzerimize düşen ödev teknoloji alanında gerekli gelişimi sağlamaktır. Bu kapsamda, Türkiye sınırlarını süratle aşabileceğimizi ve teknolojiden de para kazanılabileceğini,  bu alanda bizim de net olarak ihracat geliri elde ettiğimiz alanlar arasına finans teknolojilerini yerleştirebileceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda İş Bankası olarak sektöre öncülük etmek istiyoruz.”

Touch ID uygulaması

Mobil bankacılık uygulamasına girişte müşteri şifresi tuşlama ihtiyacını ortadan kaldıran parmak izi tanıma (Touch-ID) teknolojisini Türkiye’de ilk kullanan banka olan İş Bankası, bu teknoloji ile Bankamatiklerdeki biyokimlik uygulamasının ardından, İşCep ile de müşterisini parmağından tanıyabiliyor. Monitise ve SoftTech işbirliği ile geliştirilen, İşCep’e Touch ID ile giriş özelliği sayesinde iOS 8 işletim sistemli ve parmak izi tanıma özelliğine sahip iPhone 5S ve üzeri mobil cihazlardan, İş Bankası mobil bankacılık uygulaması İşCep’e giriş yapmak için müşteri şifresi tuşlamaya gerek kalmıyor. Ekstra bir şifre girme işlemine gerek bırakmayan teknoloji sayesinde güvenlikten taviz verilmeden müşteriye kullanım kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlanıyor.

“Xbox One”da yer alan dünyada ilk banka

İş Bankası, Türkiye’de 5 Eylül 2014 tarihi itibariyle satışa sunulan Microsoft’un yeni nesil eğlence platformu Xbox One için geliştirdiği bankacılık uygulaması ile konsolda yer alan dünyadaki ilk banka oldu.

Dünyada ilk bankacılık uygulaması olarak Xbox One’a eklenen İş Bankası uygulaması ile kullanıcılar Bireysel İnternet Şubesini kullanarak bankacılık işlemlerini gerçekleştirebiliyor, İş Bankası’na özel güncel ekonomi bültenini, demo ve reklam videolarını izleyebiliyor, kolayca kredi hesaplayıp güncel finans verilerine her an ulaşabiliyor.  Kullanıcılar, Xbox One’ın uygulama dükkanından İş Bankası uygulamasını yükleyerek kullanmaya başlarken,  ayrıca Xbox One’ın kinect özelliği sayesinde uygulama üzerinde ses ya da el hareketleriyle menüler arasında geçiş yapabiliyor.

Teknoloji Makaleleri