Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’nin İlk Rüzgar Enerjisi Kamu İhalesi

leitwind_globaltechmagazineRüzgar enerjisi sektöründe uzman İtalyan şirketi Leitwind, Tokat’taki kamu binalarına enerji sağlayacak Türkiye’nin ilk kamu ihalesini uluslararası katılımcılar arasından zaferle kazandı.

İtalyan Leitner grubunun rüzgâr enerjisi sektöründe uzmanlaşmış Leitwind şirketinin imzaladığı sözleşme, Tokat’taki kamu binalarına enerji sağlayacak olan 1MW gücünde bir rüzgar türbininin yapılmasını ve iki sene süreli bakım hizmetlerini kapsamaktadır. Proje hızlı bir şekilde 18 ayda hayata geçecektir.

Projeyle beraber Tokat bölgesindeki ikinci Leitwind LTW80 1.0MW rüzgâr enerji tesisi gerçekleşecektir. Leitwind, anahtar teslim tedariki ile sektörde farklılaşmaktadır. Planlama işleri, altyapı inşaatları, ruhsat ve müsaadelerin temin süreci, tesisin üretimi ve montajı ile bakım hizmetleri dahil birçok işi bir arada yapabilmektedir. Tesis, enerji tasarrufu işlevi sağlamasının yanı sıra yerel olarak yeni iş olanakları da sunacaktır.

Leitwind hakkında: Leitner Grubu altında yer alan şirket, tüm dünyaya yayılmış 10 fabrika ve 3.000’i aşkın çalışanıyla faaliyet göstermektedir. Her yıl, araştırma ve geliştirme çalışmalarına yaptığı yatırımlar 20 milyon Euro’yu aşmaktadır. Dünya çapındaki başarısı bu ARGE çalışmalarının sonucudur. Leitner Grubu bünyesindeki diğer şirketler: Leitner ropeways, Poma ve Agudio (halatlı taşıma tesisleri), Prinoth (kayak pistlerini düzelmek için kullanılan geniş paletli traktörler ile çok amaçlı taşıtlar) ve DemacLenko (programlanmış karlama)’dur.

Leitner Grubu için bu ihalenin kazanılması Türkiye’de zaten köklenmiş olan mevcudiyetinin daha da geliştirilmesi anlamına gelmektedir. 2012 senesinin Mayıs ayında halatlı sistem tesisleri alanında faaliyet gösteren şube olarak açılmış bulunan Leitner Turkey’d Bursa’da ikinci şubesi olan Leitwind Turkey branch‘ı açmaktadır. Bu şube stratejik bir görev yürütmektedir. Uludağ kayak merkezinde Leitner tarafından iki teleferik tesisi yapılmış olup, yeni tesisler de öngörülmektedir.

Şirketin Yetkili Yöneticisi Anton Seeber “Türkiye’nin Leitwind için önemli bir piyasa olduğunu” açıklayarak, “söz konusu bu ihalenin, tüm Grup adına, Türkiye’de gösterilen büyük gayretlerin kanıtı” olduğunu ifade etmiştir. Yakın bir geçmişte gerek şehir içi ulaşım ve gerekse kayak merkezlerinde birçok teleferik ihalesi kazanmış bulunmaktayız. Ve şimdi de ikinci rüzgâr enerjisi tesisine ulaştık. Grubun farklı şirketleri arasında oluşturulan sinerjinin bu başarılarda katkısı tartışmasızdır ki, bunun sonucunda Türkiye pazarında önemli adımlar atabilmekteyiz.”

Teknoloji Makaleleri