Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Mac Kullanıcıları Daha Az Bilinçli

kaspersky_globaltechmagazineKaspersky Lab ve B2B International tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre Apple bilgisayarlar diğer platformların kullanıcılarıyla aynı sıklıkta siber tehditlerle karşılaşıyor. Hatta bazı tehdit örnekleriyle daha da
sık karşılaşıyor olabilirler. Her ne kadar güvenlik uzmanları bugüne dek OS X’de Windows gibi platformlar için buldukları miktarda zararlı yazılım bulmamış olsalar bile bu, Mac cihazların ve barındırdıkları verilerin bir şekilde risklere bağışık olduğu anlamına gelmiyor.

Ankette, Apple masaüstü kullanıcılarının %24’ünün ve Apple dizüstü kullanıcılarının %10’unun bir yıl içinde zararlı yazılımlarla karşılaştıklarını görülmüş. Virüs bulaşan PC sahiplerinin oranı %32 ile bir miktar yüksek. Bununla birlikte fidye yazılımı gibi zararlı yazılımlarla karşılaşan Windows kullanıcılarının %9’luk oranına kıyasla Mac sahiplerinin oranı %13. Finansal verileri hedefleyen tehditler için de benzer bir durum söz konusu. Bu vakalar OS X kullanıcılarının %51’inde ve Windows kullanıcılarının %43’ünde rapor edilmiş.

Mac kullanıcıları daha az bilinçli

Ankete göre Mac kullanıcıları genel olarak İnternet tehditleri hususunda Windows kullanıcılarına göre daha az bilinçli. Örneğin MacBook sahiplerinin %39’u fidye yazılımı hakkında hiçbir şey ya da çok az şey bilmekte ve %30’u yazılımdaki zayıf noktalardan yararlanabilecek tehlikeli yazılımlar hakkında bilgi sahibi değil. Karşılaştırıldığında, tüm katılımcıların %33’ü fidye yazılımı, %28’i ise açıklardan yararlanma amaçlı kodlar hakkında neredeyse hiçbir bilgiye sahip değil.

Ankette Mac kullanıcılarının cihazlarında İnternet güvenlik çözümleri kullanmaları gerekliliğini halen göz ardı ettikleri görülmekte: MacBook’ların sadece %47’si ve Apple masaüstü bilgisayarların %59’u korunuyor. Dahası, Apple kullanıcıları cihazları için bir güvenlik çözümü seçecekleri zaman, zararlı yazılım algılama kalitesinin en önemli öncelik olduğunu düşünen %36’dan daha fazlası (%41) maliyetin daha önemli olduğunu düşünüyor. Üçüncü sırada çözümün cihazın performansına etkisi geliyor (%33). Karşılaştırıldığında, Windows kullanıcıları zararlı yazılım algılama verimliliğini ilk sıraya (%47), çözümün maliyetini ikinci sıraya (%42) ve çözümün web tehditleriyle savaşma becerisini üçüncü sıraya (%31) koyuyor.

Kaspersky Lab Ürün ve Teknoloji Pazarlama Başkan Yardımcısı Vladimir Zapolyansky şunları söyledi: “OS X kullanıcıları uzun süredir İnternetteki tehlikelerden yalıtılmış olduklarından ele geçirilemez olduklarını düşünüyor olabilirler ancak bugün operasyon alanlarını genişletmekte olan siber tehditlere karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Bu bağlamda Kaspersky Lab, Mac kullanıcılarına sadece güvenlik çözümleri yüklemelerini değil aynı zamanda Web üzerinde güvenli davranış kurallarını unutmamalarını da şiddetle tavsiye eder.”

Kaspersky Lab’ın ev kullanıcıları için temel çözümü olan Kaspersky Internet Security – çoklu cihaz 2015, OS X dahil farklı işletim sistemlerinin kullanıcılarını siber tehditlere karşı korumak için tasarlandı. Fidye yazılımları dahil zararlı yazılımlara karşı güvenilir bir savunma ve entegre Güvenli Para teknolojisini kullanarak finansal risklere karşı koruma sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri