Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Huawei G.fast Teknolojisi Test Edildi ve Onaylandı

huawei_globaltechmagazineYarının internet altyapı teknolojisini bugünden hayata geçiren Huawei, bant genişliğinde Gigabit döneminin müjdesini veren, bakır tabanlı G.fast teknolojisi için prototip testlerini tamamladı.

Huawei G.fast teknolojisi prototipinin ölçümlerini, Türkiye’nin önde gelen Telekom şirketlerinden, Türk Telekom laboratuvarlarında hayata geçirdiği testlerle birlikte gerçekleştirdi. Açıklanan test sonuçlarına göre G.fast teknolojisi, bakır kaynaklar üzerinde 1Gbps’lik hıza ulaşırken, ultra bant – ağ genişliği gerektiren 4KTV servisleri ve OTT videolar için ideal skorlara imza attı.

ITU-T (International Telecommunications Union Telecommunication Standardization Sector – Uluslararası Telekomünikasyon Birliği Telekomünikasyon Standartlaştırma Birimi), Aralık 2013’te G.Fast için bir ön standart açıklamıştı. Sistemin altyapısı bu standartlara göre optimize edildi. Huawei ilk G.fast teknik prototipini 2011 yılının sonunda sektöre sundu ve Ağustos 2013’te ise dünyanın ilk standart G.Fast ürününü duyurdu. Huawei ayrıca lider global operatörlerle gerçekleştirdiği işbirliği neticesinde, dünyanın ilk G.Fast satış ve mühendislik şirketi oldu. Bu süreçte Huawei, G.fast için; “France Telecom (FT), Deutsche Telekom (DT), M-Net, Orange Poland, eircom, Vodafone, British Telecom (BT), TeliaSonera ve Swisscom” gibi büyük ölçekli telekom operatörleri ile birlikte, detaylı G.fast testlerini gerçekleştirdi.

Aralık 2014’te Huawei ve Türk Telekom başarılı laboratuvar testlerine imza attılar. 2,2 MHz altındaki ADSL2+ kullanıcılarının yaşayabileceği olası parazit sorularının da önüne geçmek üzere, G.fast testleri, 2,2 MHz ve 106 MHz aralığında uygulandı. Test sonuçlarına göre, toplam G.fast bant genişliğinde, upstream ve downstream değerlerinin toplamı olarak, 1.026 Gbit/s, değerine ulaşıldı.

Huawei ve TT, test esnasında ayrıca G.fast’in yüksek iletim hızını da onayladı. Bir diğer test sonucuna göre, toplam G.fast bant genişliği, 150 metrelik uzaklık için, 554,4 Mbit/s olarak ölçüldü. Ek olarak farklı uzaklıkları içeren testler, sinyal gürültü seviyesi testleri, farklı kablo türleri ve farklı frekans aralığı özelindeki testler de ölçüm sürecinin diğer kalemleriydi.

Dünyanın lider genişbant teknoloji sağlayıcısı Huawei, sektöre ilk kez, ultra yüksek hız sağlayan bakır tabanlı VDSL2 Vektörleme ve G.fast ürünlerini sundu. Bu alandaki araştırmalarını hız kesmeden sürdüren Huawei, sektörün gelişimine yönelik ürünler özelindeki çalışmalarına devam edeceğini açıkladı. Son kullanıcıya ulaşan ultra bant genişliğinin gelişimi ile birlikte, daha geniş alanların kapsanması, akıllı bağlantı seçenekleri ve en iyi bağlantı deneyimi, Huawei’nin endüstrideki vizyonunu destekleyen çalışmalar bütünü olarak tanımlanıyor.

Teknoloji Makaleleri