Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türkiye’de 4K ve Hibrit Yayıncılık Dönemi Başlıyor

vestel_globaltechmagazineDünyada çok az uygulaması bulunan 4K yayıncılık projesi Türkiye’de ilk kez TRT, Türksat ve Vestel işbirliğiyle hayata geçiyor.  Proje kapsamında Türkiye ilk kez hibrit yayıncılıkla da buluşuyor. Gelecek 2 yıl içinde izleyicilerin en az yüzde 30’unun 4K yayınla uyumlu televizyonlar kullanmaya başlaması bekleniyor. Ar-ge ve yerli teknoloji üretimindeki gücüyle projeye dahil olan Vestel, 4K yayıncılıkla uyumlu Ultra HD 4K televizyon modellerinin yanı sıra ilk kez bu proje için 4K setüstü kutu üretti. Vestel, TRT ile işbirliği kapsamında 4K ve hibrit yayıncılığın yanı sıra görme engelli seyircilere yönelik Sesli Betimleme, işitme engelli seyircilere yönelik Görüntülü Betimleme projelerini de hayata geçirecek.

TRT, Türksat ve Vestel, Türkiye’de ilk kez 4K ve hibrit yayıncılığı hayata geçirmek için işbirliği yaptı.  Proje kapsamında 2015 yılında test yayının tamamlanması ve 2016 yılında planlı yayına geçilmesi hedefleniyor.

Projede TRT yayıncılık, Türksat uydu iletim, Vestel ise 4K ve hibrit yayıncılığı tüketiciye ulaştıran ileri teknolojiye sahip televizyon ve setüstü kutuları üretim sorumluluğunu üstleniyor. TRT Genel Müdürü Şenol Göka, Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül ve Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen lansman toplantısında 4K ve hibrit yayıncılığın Türkiye için önemi ve beklentiler anlatıldı.

Türkiye’de ilk şifresiz Ultra HD yayın

Dünyada yayıncılık alanındaki en son teknoloji olan Ultra HD yayınını Türk izleyicisine sunmayı amaçladıklarını vurgulayan TRT Genel Müdürü Şenol Göka şöyle konuştu:

“TRT olarak Türksat ve Vestel işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz bu projede Ultra HD yayın sayesinde mevcut HD yayının 4 katı çözünürlükle saniyede 50 tam kare resim sunacağız. HD yayına kıyasla 8 kat fazla kaliteye sahip yayın sağlayacağız. Gerçeğe yakın Ultra HD yayın kalitesiyle izleyicilerimiz müthiş bir seyir keyfi ve deneyimi yaşayacak.”

TRT HD Kanal Koordinatörlüğü öncülüğünde deneme yayınlarına başlayan Ultra Yüksek Çözünürlüklü kanalın, en geç 2016 yılında planlı yayın akışına geçmesini öngördüklerini vurgulayan Göka: “Hedefimiz, Türk izleyicisinin yoğun ilgi gösterdiği Avrupa Futbol Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi final karşılaşmaları ve olimpiyat oyunları gibi büyük spor organizasyonlarını Türkiye’de televizyonda ilk kez şifresiz olarak Ultra HD yayın kalitesinde 2016 yılında sporseverlerle buluşturmak” dedi.

2014 yılında hayata geçirdikleri bir diğer önemli çalışmanın ise hibrit yayıncılık olduğunu ifade eden Göka,  “TRT HD bünyesinde başlattığımız TRT Artı, televizyon yayıncılığı ile internet uygulamalarını birleştirdiğimiz yeni bir teknoloji. Mevcut yayınlarda bulunan programların izleyiciye daha etkileşimli bir şekilde sunulmasını sağlayan hibrit yayınla, seyirci kaçırdığı yayınları ve programları istediği zaman izleyebilecek ve günlük hayatta ihtiyaç duyacağı pek çok bilgiye rahatlıkla ulaşabilecek” dedi.

Tüketiciler Ultra HD televizyonları tercih edecek

Türkiye’de Türksat uyduları üzerinden 1994 yılından sonra Analog TV,1998 yılından itibaren ise Sayısal TV yayınlarının vatandaşlara ulaştırıldığını; Türksat uydularındaki TV sayısının günümüzde 593’e çıkarıldığını ifade eden Türksat Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül şöyle konuştu:

“Türkiye’deki şifresiz ticari ilk HD yayını Türksat uyduları üzerinden 2010 yılında TRT HD televizyonu ile gerçekleştirildi. Geçen yıllar içinde HD yayın sayısı 77’ye ulaştı. Bugün yayına başlayan TRT 4K’nın Ultra HD yayın yapan ilk televizyon kanalı olması bizim için büyük bir deneyim ve gururdur.”

TRT ve Türksat işbirliğiyle Türkiye’de ilk, dünyada ise sayılı Ultra HD kanallardan biri olacak TRT 4K’nın yayın hayatına başladığını vurgulayan Gül: “Ülkemizde Ultra HD televizyonlar teknoloji marketlerde ve ilgili satış noktalarında tüketicilere sunuldu. Dolayısıyla yeni televizyon alan kullanıcıların Ultra HD televizyonları tercih etmelerini bekliyoruz. Özellikle 2016 yılında gerçekleştirilecek Avrupa Futbol Şampiyonası ve olimpiyatların Ultra HD olarak yayınlanmasının, Türk izleyicisinin Ultra HD yayınla uyumlu televizyonlar kullanmaya başlamasına önemli bir ivme kazandıracaktır” dedi.

Vestel, 4K ve hibrit yayıncılık projesine 200 mühendisle çalışıyor

4K ve hibrit yayıncılık projesi için Vestel’in ar-ge departmanında 200’den fazla mühendisin aktif görev aldığını belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan şunları ifade etti:

“Vestel, bu projeye ar-ge’ye verdiği önem ve dünyanın son teknolojilerini üretmedeki gücüyle dahil oldu. Vestel’in 40 inçten 84 inçe kadar 20’den fazla farklı Ultra HD TV modeli bulunuyor. Müşterilerimizden büyük ilgi gören bu televizyonlarımızın, TRT ve Türksat işbirliğiyle hayata geçirdiğimiz 4K ve hibrit yayıncılık projesi sayesinde daha da anlam kazanmasından, tüm fonksiyonlarıyla kullanılabilecek olmasından çok memnunuz.”

 Vestel ilk yerli 4K setüstü kutuyu üretti

Vestel’in hibrit yayın teknolojilerinin televizyon ve setüstü kutu projeleriyle desteklenmesi için dört seneyi aşkın bir süredir çalıştığını ve yeni hibrit televizyon standartlarının geliştirilmesi için uluslararası çalışmalarda aktif rol aldığını vurgulayan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Vestel olarak proje kapsamında Türkiye’nin ilk yerli 4K setüstü kutusunu ürettik. Türkiye’nin teknoloji lideri olarak proje bazlı yeni ürün geliştirme ve üretme kapasitesine sahip tek firmayız. Bu özelliğimizi de ar-geye verdiğimiz öneme, yerli üretim gücümüze ve zengin yerli içeriğimize borçluyuz. Türkiye’de bir ilk olan 4K ve hibrit yayıncılık projesinde TRT ve Türksat’la birlikte yer almaktan gurur duyuyoruz.”

Vestel’in amacının sektördeki en kaliteli yayını ve en yeni teknolojileri kullanıcılara tanıtmak, benimsetmek ve bunların yayılmasına öncülük etmek olduğunu sözlerine ekleyen Erdoğan şunları ifade etti:

“4K ve hibrit yayıncılık sayesinde izleyiciler televizyonu interaktif olarak kullanabilecekler. 4K ve hibrit yayına uygun televizyonların akıllı televizyonlardan en önemli farkı, çevrimiçi işlem yapmaya imkan tanıması olacak. 4K yayın sayesinde daha yüksek çözünürlüklü gerçekçi görüntüler kullanıcıya ulaşabilecek. Hibrit yayıncılık sayesinde ise kullanıcılar eski yayınları diledikleri zaman izleyebilecek ve teleteks hizmetlerinden faydalanabilecek. Ayrıca kamu duyurularını veya benzer bilgilendirmeleri kullanıcıya ulaştırmak mümkün olacak.”

4K ve hibrit yayın, bu yayın türünü destekleyen televizyonlara sahip seyirciler için ek bir maliyet doğurmayacak. Hibrit yayın sadece UHD değil, FHD cihazlarda da desteklendiğinden daha geniş bir kullanıcı tabanına yayılması bekleniyor.

Vestel’den engelli seyirciler için sesli ve görüntülü betimleme

Vestel, TRT ile işbirliği kapsamında 4K ve hibrit yayıncılığın yanı sıra görme engelli seyircilere yönelik Sesli Betimleme, işitme engelli seyircilere yönelik Görüntülü Betimleme projelerini de hayata geçirecek. Vestel televizyonlardaki Sesli Betimleme özelliğinin türünün ilk örneği olduğunu vurgulayan Erdoğan şöyle konuştu:

“Bu özellik sayesinde görme engelli kişi, ailesi ya da arkadaşları ile birlikte aynı yayını, aynı ortamda sadece kulaklık kullanarak sesli betimleme ile izleyebilecek. Böylece görme engelli izleyiciler yakınlarıyla birlikte aynı seyir deneyimini yaşayabilecekler. Aynı çerçevede işitme engelli seyircilere yönelik Görüntülü Betimleme özelliği de üzerine çalıştığımız projeler arasında yer alıyor.”

Vestel, Sesli Betimleme ve Görüntülü Betimleme projelerini 4K ve hibrit yayıncılık projelerinden ayrı olarak TRT işbirliğiyle yürütüyor.

Teknoloji Makaleleri