Perşembe, Nisan 18, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin Finalistleri Açıklandı

sony_globaltechmagazineDünyanın en büyük fotoğrafçılık yarışması olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2015’de Profesyonel, Açık ve Gençlik kategorilerinde finale kalan isimler açıklandı. Geçtiğimiz yıl çekilen dünyanın en iyi çağdaş fotoğraflarının ödüllendirileceği 2015 yarışmasının katılımcı sayısı, 171 ülkeden 173.444 fotoğraf ile 2014 yılına göre %24 artışla yarışmanın sekiz yıllık tarihindeki en yüksek düzeyine ulaştı.

Dünya Fotoğraf Akademisi’nden bir uzman heyet tarafından, isim vermeden gerçekleştirilen seçmelerin ardından, dünyanın dört bir yanından geniş bir yelpazeye yayılmış profesyonel ve amatör fotoğrafçıların çektiği ilham verici, dikkat çekici ve düşündürücü çalışmalar ortaya çıkarıldı. 13 Profesyonel, 10 Açık ve 3 Gençlik kategorisinde, jüri üyeleri finale kalan fotoğrafçıların bilindik konulara karşı sergiledikleri cesur yaklaşımdan ve bu fotoğrafçıların jüri üyelerini bugüne kadar hiç görmedikleri görüntü ve hikâyeler ile şaşırtma yeteneklerinden son derece etkilendiler.

Aynı zamanda ödüllerin organizasyonunu da üstlenen Dünya Fotoğraf Organizasyonu’nun Kreatif Direktörü Speaking finale kalan fotoğraflar hakkında şöyle konuştu: “Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin amacı, fotoğrafçılık alanındaki yetenekli sanatçıları takdir etmek. Yarışmanın finalistleri, bir kez daha, hem günümüzün isim yapmış fotoğrafçılarının hem de bir o kadar önemli olarak, ödüllerle tanınırlık sağlama fırsatını elde edecek olan fotoğraf tutkunlarının canlılığını, çeşitliliğini ve becerilerini gözler önüne seriyor. Rekor sayıdaki katılımcı uzmanlardan oluşan jüri heyetimizin sırtına muazzam bir görev yüklese de, dünyanın en iyi fotoğraflarından bazının aralarında yer aldığı bu final listesini sizlere sunmaktan son derece gururluyuz.”

Tüm kategorilerde final listesine giren ve aşağıda sunulan fotoğrafçılar arasında yarışa ilk defa katılanların yanı sıra tanıdık isimler de bulunuyor. Ödüllerde öne çıkan tanıdık isimler arasında, Peter Franck (Almanya); Donald Webber (Kanada); Amit Madheshiya (Hindistan); Brent Stirton (Güney Afrika); Simon Norfolk (İngiltere), Fan Li (Çin) ve Massimo Siragusa (İtalya) yer alıyor. Yeni isimler arasında da Julia Fullerton-Batten (İngiltere) ve Sebastian Gil Miranda (Fransa) dikkat çekiyor.

Ödüllerin Profesyonel kategorilerinde yer alan isimler, 25.000 ABD doları değerindeki ödülün yanı sıra prestijli L’Iris d’Or / Yılın Fotoğrafçısı unvanını da alabilmek için yarışacak. Gerek bu ödülü gerek tüm Gençlik ve Öğrenci ödüllerini gerekse 5.000 ABD Doları tutarındaki ödüle sahip olacak olan Yılın Açık Kategori Fotoğrafçısı ödülünü kazanan isimler 23 Nisan Perşembe günü Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Gala Töreni’nde açıklanacak. Kazanan isimlerin tümüne Sony’den en son dijital görüntüleme ekipmanları da verilecek.

Ödül alan ve finale kalan fotoğraflar, 24 Nisan – 10 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Somerset House’da sergilenirken Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri kitabının 2015 baskısında da yayınlanacak. Fotoğrafların basımı, yarışmanın resmi sergi matbaası theprintspace tarafından gerçekleştirilecek. Biletler, www.worldphoto.org/2015exhibition adresinden rezerve edilebiliyor. Sergi aynı zamanda Fotoğrafçılığa Üstün Katkı ödülü sahibi Elliott Erwitt’in fotoğraf, kitap ve filmlerinin yer aldığı bir gösterime olacak.

Finale kalan fotoğraflar press.worldphoto.org adresinden veya Image.net üzerinden indirilebiliyor. Sadece Açık ve Gençlik kategorilerindeki fotoğraflar tüm fotoğrafların üzerinde tanıtım bilgilerini de bulundurarak sosyal medya platformlarında kullanılabiliyor. Yarışmayla ilgili güncel bilgileri #SWPA etiketi ve @WorldPhotoOrg Twitter hesabından edinebilirsiniz.

Teknoloji Makaleleri