Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Verisiz Geçen Tek Bir Günde 87 Bin Uçak Yere Çakılacak

netapp_globaltechmagazineVeri depolama ve yönetimi alanında dünyanın lider şirketlerinden NetApp, yaklaşık 30 farklı kaynaktan faydalanarak “veri”siz geçen tek bir günün özetini çıkardı. Hazırlanan infografikte, akıllı telefonların işlevsiz kalmasından hava tahminlerinin yapılamamasına, milyar dolarlık e-ticaret kayıplarından sağlık ve enerji sektörlerinin sekteye uğramasına kadar, veriye bel bağlamış bir dünyada olası bir felaket senaryosu çiziliyor.

Veri ve bulut hizmetleri işletmeler için avantajları da beraberinde getiriyor. Gerçek zamanlı olarak toplanan ve ileri teknoloji araçlarla analiz edilen veriler, doğru kararlar alma konusunda yöneticilere yardımcı oluyor. Veri günümüzde işletmeler için her zamankinden çok daha değerli olduğu için gerektiği gibi korunması, depolanması ve yönetilmesi gerekiyor.

Hassas ve kritik verilerin kaybı sonucunda oluşabilecek finansal kayıplar, müşteri ve iş ortaklarının güveninin sarsılması veya şirketin büyümesine engel oluşturabilecek önemli operasyonel sorunların ortaya çıkması, lokal düzeyde büyük zararlar verebiliyor.

İşletmelerin yaşam döngüsünde bu kadar önemli bir yer tutan verinin, gündelik yaşamımızdaki yansımaları ve küresel ölçekteki etkileri ise, “veri”siz geçen bir günün özetiyle daha görünür kılınıyor.

Verinin olmadığı bir günde:

• Dünya çapındaki 1,75 milyar akıllı telefon sahibi telefonlarını kullanamayacak.

• Dünya çapındaki e-posta kullanıcıları, eskiden olduğu gibi 24 saat içinde 182 milyar mesaj gönderip alamayacak.

• 4.9 milyon Skype kullanıcısı anlık mesajlaşma ve video arama uygulamasında 2 milyar dakika geçirme gibi bir lükse sahip olamayacak.

• Geçmiş döneme ait hava durumu bilgileri, güncel gözlem verileri ve uzun vadeli ağır hava şartları arasında bağıntı kurmak mümkün olmayacak çünkü doğru tahminlerde bulunabilmek için her gün milyarlarca hesap yapılıyor ve 10.000 güne yayılan gözlem verileri inceleniyor.

• E-ticaret yapanlar 2 milyar dolarlık satış kaybı yaşayacak. 244 milyon Amazon, 149 milyon eBay üyesi bundan olumsuz etkilenecek.

• Dünyanın bir diğer ucundan bankadaki hesaplara erişilemeyecek.

• 2018’de 1,12 milyar olacağı tahmin edilen, petrol ve doğalgaz endüstrisinde kullanılan, hücresel bağlantı veya uydu bağlantısına sahip cihazlar kullanılamayacak. Dolayısıyla zorlu şartlara sahip uzak diyarlardaki hidrokarbon avında sektör aktörlerine hiçbir fayda sağlamayacak.

• ABD’de masa başındaki hekimlerin yüzde 78’i ve hastanelerin yüzde 59’u hastaların elektronik sağlık kayıtlarına erişemeyecek; hayati tehlike oluşturan tıbbi sorunlarda bu kayıtlar referans olarak alınamayacak.

• Sosyal medyada 500 milyon tweet, 70 milyon Instagram fotoğrafı paylaşılamayacak. O gün, 864 milyon Facebook kullanıcısı ise, ortalama 39 dakikasını geçirmek, yaklaşık 4.75 milyar paylaşım yapmak ve 10 milyardan fazla mesaj göndermek için bu mecrayı kullanamayacak. YouTube kullanıcıları da aynı gün 4 milyardan fazla video izleme fırsatı bulamayacak.

• Dünya çapındaki 903.3 milyon pay-TV abonesi boş ekranla yetinmek zorunda kalacak.

• Dünya çapında 16 milyon 320 bin arabaya yol gösteren navigasyon cihazları çalışmayacak. Google’ın geliştirdiği “kendi kendine giden araba”, aracın konumunu saptamak için gereken tüm o verileri (1GB/saniye) sensör sistemlerinden toplayamayacak. Hava trafik kontrol sistemleri çalışmayacağı için 87 bin uçak yere çakılacak.

• Kendilerine gönderilen postaları dört gözle bekleyen insanlar, o gün UPS’te 58.3 milyon, FedEx’te 50 milyon posta takip bilgisi talebi oluşturamayacak. Büyük bir heyecanla iPhone 6 ve iPhone 6 Plus siparişlerini bekleyen insanlar, 4 milyon telefonun bir türlü kendilerine ulaşmaması yüzünden büyük bir hayal kırıklığına uğrayacak.

Teknoloji Makaleleri