Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Nesnelerin İnterneti BT’nin Geleceğini Şekillendiriyor

emc_globaltechmagazine1Veri miktarının hızla artmasının en önemli tetikleyicilerinden birisi olması beklenen Nesnelerin İnterneti (IoT) yeni iş fırsatları yaratmanın yanı sıra BT altyapılarının da değişimini zorunlu kılıyor.

EMC, Nesnelerin İnterneti (IoT) iş yapış modellerinin değişerek yeni fırsatlar doğuracağını açıkladı. Araştırma şirketlerinin tahminlerine göre, dijital evrendeki toplam veri miktarı 10 kat artarak, 2013 yılında 4,4 trilyon gigabaytken 2020 yılında 44 trilyon gigabayta ulaşacak. Bu artışın temelinde ise Nesnelerin İnterneti kavramının yer alması bekleniyor.

Önümüzdeki beş yıl içerisinde sensörlerin trilyonlara ulaşması ve akıllı sistemlerle birlikte çalışarak milyonlarca uygulama aracılığıyla verilerin işlenmesiyle devasa kaynaklar oluşacak. Bulut bilişim temelli bu dünyada bağlantıda olmak büyük önem kazanarak yaşamın daha da içinde olacak.

Örneğin işe geç kaldığınız bir gün otomobilinizi bıraktığınız garajın kapısını kapamadınız. Bununla ilgili hemen bir uyarı ya otomobilinize ya da akıllı telefonunuza düşüyor ve uzaktan erişimle kapıyı kapatabileceksiniz. Bu sırada akıllı saatiniz trafikte çok vakit geçirdiğinizi hatırlatarak daha aktif olmanız gerektiği uyarısında bulunacak. Uzaktan erişim ve yönetim imkanı öyle yaygın bir hale gelecek ki arkasında bulut bilişim, IoT ya da herhangi bir teknolojik yöntem bulunup bulunmadığı sorgulanmayacak.

Yazılım ve donanım üreticisi olmanın ötesinde bir çözüm sağlayıcısı olan EMC, verinin artışıyla BT departmanlarının rolünün değiştiğine inanıyor. Ayrıca bilgi neslinin de etkisiyle uzun süreli geleneksel BT yatırımları yerini daha modern hizmetlere bırakıyor. IoT de gelecekte BT departmanlarının gelişmesine katkı sağlıyor.

Sensörler ve uygulamalar ile yepyeni süreçler hayatımıza giriyor

Peki, Nesnelerin İnterneti nasıl bir değer haline dönüştürülebilir? Şimdiden ortaya çıkan somut örneklerden bazıları şu şekilde:

Bir servis sağlayıcı, orta ölçekteki bir perakende müşterisine gerçek zamanlı analitikler sunarak mağazalarında tüketicilere özel hedefli kampanyalar düzenleyebiliyor.

Bir otomobil sigorta şirketi araç sensörleriyle ve navigasyon sistemiyle kullanıcının davranışlarını izleyerek ve analiz ederek ileride ödemesi gereken primleri hesaplayabiliyor.

Sosyal fayda sağlamak üzere faaliyet gösteren bir kuruluş elektrik santrali ve şebekedeki verileri sensörler aracılığıyla takip ve analiz eden uygulama ile enerji giderlerini yönetebiliyor ve optimize edebiliyor.

EMC, tüm bu dönüşüm sürecinde müşterilerine yardımcı olmakla birlikte, IoT ile doğacak yeni iş modelleri için geleneksel BT altyapılarının ötesine geçilmesi gerektiği vizyonunu paylaşıyor. IoT sonucunda ortaya çıkan yaratıcılık ve analitik veriler gelirlerin artmasına doğrudan katkı sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri