Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

En Çok Net Abone Kazanan Operatör Vodafone

vodafone globaltechmagazineVodafone Türkiye, finansal yarıyılında birçok alanda rekorlar kırarak güçlü büyümesini devam ettirdi. 2015-2016 mali yılının ilk yarısında toplam gelirini %28 artırarak son 12 yarıyıldır kesintisiz olarak çift haneli büyüyen şirket, son dört yılın en yüksek yarıyıl büyümesine ulaştı.

Vodafone Türkiye istikrarlı büyümesini 2015-16 mali yılının ilk yarısında da sürdürdü. Nisan-Eylül 2015 dönemine ait ilk yarıyıl sonuçlarını açıklayan şirket, toplam gelirini geçen yılın aynı dönemine göre %28 artırdı. Şirket, böylece, 2011-2012 mali yılının ikinci yarısından itibaren son dört yılın en yüksek toplam gelir yarıyıl büyümesini elde etti. Bu yarıyılda birçok alanda rekorlara imza atan Vodafone Türkiye, toplam mobil gelire göre pazar payında %35,9 ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Son 12 yarıyıldır kesintisiz olarak çift haneli büyüyen Vodafone Türkiye’nin 2015-2016 mali yılının ilk yarısında toplam gelirleri tarihinin en yüksek yarıyıl seviyesi olan 4,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Şirketin, 2015-16 mali yılının ilk yarısında Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr’ı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine göre %29,6 artışla bugüne kadarki en yüksek yarıyıl seviyesi olan 848 milyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemde şirketin faaliyet kârı geçen yılın aynı dönemine göre iki katından fazlasına ulaşarak 301 milyon TL olarak gerçekleşti.

En çok abone kazanan operatör

2015-2016 mali yılının ilk yarısında toplam 814 bin net abone kazanarak mobil telekom pazarında “en çok net abone kazanan operatör” olan Vodafone Türkiye’nin toplam abone sayısı rekor seviye olan 21,6 milyona yükseldi. Vodafone Red tarifeleri, faturalı abone bazındaki büyümenin lokomotifi oldu. Şirketin, faturalı abone sayısı mali yılının ilk yarısında 601 bin net artış ile 9,2 milyona çıkarak toplam abone bazının %42,6’sına ulaştı. Diğer yandan şirketin abone başı ortalama geliri (ARPU) ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %14 artış ile 25,9 TL’ye yükseldi.

Veri gelirlerinde %92’lik rekor büyüme

Vodafone Türkiye’nin abone bazındaki akıllı cihaz penetrasyonu, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre 14,6 puan artışla %53’lük seviyeye yükselirken, böylece her iki Vodafone abonesinden biri akıllı telefon sahibi oldu. Vodafone Türkiye’nin veri gelirleri ise ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %92 artarak rekor seviyeye ulaştı. Abonelerin toplam veri kullanımı da geçen yılın aynı dönemine göre %140 artışla 43,9 bin terabayt’a yükseldi.

Kurumsal segment gelirlerinde %23’lük büyüme

Türkiye’de işletmelerin dijital haritasını çıkarmak ve ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla Yarına Hazırım Platformu’nu hayata geçiren şirket, kurumsal alanda da istikrarlı büyümesini sürdürdü. Vodafone Türkiye kurumsal segment toplam gelirlerini mali yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %23 artırdı.

Öte yandan 1 Ocak 2015 tarihinde “Vodafone SüperNet Telefonsuz ADSL” hizmetini lanse eden Vodafone Türkiye’nin sabit genişbantta hızlı büyümesi ise devam etti. İlk yarıyılda 86 bin net abone artışı ile sabit genişbant abone sayısı geçen senenin aynı dönemine göre üç katına çıkarak 183 bine ulaştı. Şirketin sabit hizmetlerden elde ettiği servis gelirleri ise ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre %35 arttı.

Müşteri memnuniyeti ile “Türkiye’nin en çok tavsiye edilen mobil operatörü”

Vodafone Türkiye, müşteri memnuniyeti odaklı programı sayesinde Net Tavsiye Skoru’ndaki lider konumunu bu çeyrekte de sürdürdü.

İlk altı ayda 589 milyon TL’lik yatırım

2015-16 mali yılı ilk yarıyıl performansını değerlendiren Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt şöyle konuştu:

“2015/2016 mali yılımızın ilk yarısı özellikle genişbant yatırımlarını hızlandırdığımız, ülkemizi mobil iletişimde yeni bir aşamaya taşıyacak olan 4.5G için hazırlıklarımıza heyecanla başladığımız bir dönem oldu. Bu dönemde 589 milyon TL’lik yatırımla, Türkiye’ye olan güvenimizin göstergesi olan yatırım programımızdaki kararlılığımızı istikrarlı bir biçimde devam ettirdik. Son dört yılın en yüksek yarıyıl toplam geliri olan 4,4 milyar TL’ye ulaştık, böylece toplam mobil gelir pazar payımızı tarihimizin en yüksek seviyesi olan %35,9’a çıkardık. Dijital Dönüşüm Hareketi adlı stratejik yatırım programımızla Vodafone Türkiye olarak dünyadaki son genişbant teknolojilerini ülkemize getirme vizyonumuz doğrultusunda tüm tüketicilerimiz için yatırımlarımızı bu doğrultuda sürdüreceğiz. Ülkemiz, yetkilendirme belgesine henüz imza attığımız ve aldığımız frekans bedeli olan KDV dahil 918 milyon Avro’yu peşin ödediğimiz 4.5G ile 1 Nisan 2016’da mobil iletişimde çağ atlamaya hazırlanıyor. Bunun yanısıra ülkemizde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın liderliğinde hazırlanan Ulusal Genişbant Strateji ve Eylem Planı’nın da hayata geçmesiyle Dijital Dönüşüme liderlik eden bir Türkiye’ye doğru ilerlemek için yatırımlarımızı sürdüreceğiz.”

Teknoloji Makaleleri