Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Avrupa Birliği Türkiye Zirvesi Sonunda Alınan Kararlara Sosyal Medya Ne Dedi?

somera globaltechmagazine29 Kasım’da Brüksel’de gerçekleşen Avrupa Birliği Türkiye Zirvesi’nden sığınmacı akınıyla ilgili Türkiye’ye 3 milyar avroluk maddi destek sağlama kararı çıktı. Ayrıca Zirve sonrası yayınlanan bildiride, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin hızlandırılmasına yönelik vurgu dikkat çekerken, Türkiye’nin Vize Serbestisi Yol Haritası’ndaki öngörülen şartların karşılanması durumunda Türk vatandaşlarına Avrupa’da vizesiz seyahat için hedef tarih olarak Ekim 2016 gösterildi.

Konuyla ilgili sosyal medyada son 3 günde toplam 106.572 ileti gönderildi. Sosyal medya kullanıcıları AB’den alınacak 3 milyar avroluk desteğe yüzde 89 oranında olumsuz, yüzde 1 oranında olumlu yaklaştı.

Vize Serbestisi de sosyal medyada konuşulan diğer bir konu olurken, 106.572 iletinin yüzde 21’lik bölümü bu konuda görüş belirtti. Bu kesimin yüzde 22’si 2016’da vizelerin kalkacağına inanmadığını belirtirken, inandığını belirten iletilerin oranı yüzde 5 oldu. Yüzde 73’lük kesim ise konunun hala belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Sosyal medya ağı Twitter üzerinden gelen İngilizce ve Fransızca iletilere göre, yüzde 55’lik kesim Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine karşı. Yüzde 32’lik oran ise Türkiye’nin AB’ye girmesini destekliyor. Türkiye’nin AB’ye girmesine karşı olan ülkelerin başında ise sırasıyla Belçika, İspanya ve İngiltere geliyor.

AB ve Türkiye ile ilgili son 5 yılda en çok konuşulan konuların ise AB Uyum Raporu, Taksim Gezi Parkı protestoları, 17-25 Aralık Yolsuzluk Davaları, Avrupa Konseyi basın açıklaması, Rus uçağının düşürülmesi ve son olarak da 29 Kasım’da gerçekleşen Brüksel Zirvesi olduğu görülüyor.

Teknoloji Makaleleri