Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bu bayram, hackerlar bayram etmesin

eset globaltechmagazineDünyanın en büyük antivirüs yazılım kuruluşlarından ESET, Türkiye’de Ramazan Bayramı döneminde seyahatlerin ve kişisel bilgisayar kullanımının artması nedeniyle kullanıcıların siber suç kurbanı olmaması için uyarılarda bulundu.

“Bayramı siz kutlayın, hackerlar değil” diyen ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, internetten bayram armağanı olarak ulaşan ‘imkansız‘ teklif ve mesajlar konusunda dikkatli olmaya çağırdı. “Sosyal medyada tatil konumunuzu bildirip, hırsızlara eviniz için davetiye çıkarmayın“ diyen Akkoyunlu, güvende kalmak için 10 öneride bulundu.

1. Öncelikle bilgisayarınızı virüslere karşı tarayın. Tatile çıkmadan ve fırsat buldukça bilgisayarınızı olası virüs bulaşmalarına karşı online tarayın. Bu konuda ESET’in ücretsiz online tarama hizmetini kullanabilirsiniz: http://www.eset.com/tr/home/products/online-scanner/

2. USB aygıtları ve diğer hafıza kartlarını da virüslere karşı kontrol edin. Taşınabilir bellekler, çok önemli bir ihtiyacı karşılıyor. Ancak pek çok virüs de bu belleklerle bulaşıyor ve yaygınlaşıyor. Tatil dönemlerinde artan kulanımla beraber, bulaşma riski ve çapı da genişleyebiliyor. O nedenle kendi ya da başkasının belleğini kullanmadan önce güncel bir virüs tarayıcı ile tarayın. Ayrıca USB belleği takınca virüslerin bulaşabilmesine sebep olan AutoRun (otomatik çalıştır) özelliğini devre dışı bırakın.

3. Sistem yamalarını ihmal etmeyin. İşletim sisteminde oluşan açıklar, siber suçlular tarafından önemli bir virüs bulaştırma aracı olarak değerlendiriliyor. Bu nedenle dijital sistemlerinizdeki güncelleme uyarılarını dikkate alın ve tatile çıkmadan sistem yamalarını yüklemeyi ihmal etmeyin.

4. Önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin ve güvenli bir ortamda saklayın. Böylece bilgisayarınız, tabletiniz veya telefonunuz çalındığı veya kaybolduğu zaman verilerinizi de kaybetmemiş olursunuz.

5. Konumunuzu herkesle paylaşmayın. Bir hafta boyunca evde olmadığınızı herkes bilmek zorunda değil. Özellikle de hırsızlar bilmese iyi olur. Sosyal medya hesabınızda konumunuzu belirten özelliği kapalı tutun.

6. İmkansız teklifler kafanızı karıştırmasın. Kullanıcıların ilgisini çeken “Bedava!” “Kazandınız!” gibi mesaj ve e-maillere karşı uyanık olun. Gerçek olamayacak kadar güzel görünen tekliflere itibar etmeyin!

7. Sahte bayram tebrik kartlarına dikkat edin. E-posta veya sosyal medya yoluyla gelen bayram tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet görüyor. Saldırganlar da bunun farkında oldukları için birçok sahte kart ve bu kartların yönlendiği linkleri dolaşıma sokmaktan çekinmiyorlar. Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürüyor. Tanımadığınız, size hiçbirşey ifade etmeyen kişilerden gelen linkleri tıklamayın!

8. Ararken zehirlenmeyin. Özel günlerde arama motoru zehirlenmeleri artıyor. Siber suçlular, arama motorlarında “Ramazan Bayramı” ya da “Şeker Bayramı” gibi kelime aramalarında bulaşıcı sitelerin üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor. Kullanıcı böylece virüslü sitelere ya da reklam içerikli sayfalara yönlendiriliyor. Yolun sonunda genellikle ödeme detaylarının girilmesinin istendiği bir ekrana ulaşılıyor. Bu durumda herhangi bir kişisel bilginizi ve özellikle de ödeme bilgilerinizi paylaşmayın!

9. Her zaman güncel ve proaktif bir antivirüs yazılımı kullanın. 2016 yılı itibarıyla dijital dünyadaki zararlı yazılım sayısı 500 milyona ulaştı. Korunmuyorsanız, 500 milyon zararlının ulaşmaya çalıştığı açık hedeflerden birisiniz! ESET Multi-Device Security, korunmak için size kapsayıcı bir seçenek sunuyor. Bu yazılım, tek lisansla bilgisayar, tablet ve telefonunuzu toplu olarak koruma altına alabilme imkanı sağlıyor.

10. Acil durum oluşmadığı sürece ortak Wi-Fi ortamlarında parasal işlemler yapmayın! Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında ya da internet kafelerde gerekmedikçe bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmayın. Özel bilgileriniz başkaları tarafından görüntülenebilir.

Teknoloji Makaleleri