Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

METRIC’ten 800 milyon alışveriş verisini milisaniyeler içerisinde işleyen altyapı

metric globaltechmagazineCarrefourSA, METRIC’in SAP Hana çözümü ile kurduğu veri ambarı ve analitik platform sayesinde milyonlarca müşterisini yaptıkları alışverişlerden yola çıkarak çocuk sahibi olup olmadıklarından evde yemek yapıp yapmadıklarına kadar segmentlere ayırarak özelleştirilmiş fırsatlar ve kampanyalar sunuyor.

Türkiye’de ucuz fiyat politikası, hijyen ve sağlığa verdiği önem, yaptığı yatırımlar ve ihracatla modern perakendeciliğin temelini oluşturan CarrefourSA, METRIC’in SAP Hana çözümü ile veri ambarı ve analitik platform kurarak milyonlarca müşteriye sunduğu hizmetin kalitesini daha da artırdı.

Büyük bir veri seti olduğu için ciddi anlamda bir performans beklentisi olan CarrefourSA için veri yapısının analiz edilebilir seviyede tutuluyor olması ve milyonlarca satırın okunduğu analiz sürecinde ihtiyaç duyduğu ciddi performansın karşılanması kritik önemdeydi.

Bu nedenle, Türkiye geneline yayılmış mağazaları gelinde ortaya çıkan günde 2 milyona yakın alışveriş işlemine ait verinin derlenip toplandığı ve bir arada tutulduğu bir veri ambarı üzerine analitik altyapısını kurmak isteyen CarrefourSA, SAP Türkiye’nin iş analitikleri konusundaki ilk ve en büyük iş ortağı METRIC ile işbirliği yapma kararı aldı.

Milisaniyeler içerisinde 800 milyon işlemin yapıldığı veri ambarı

METRIC’in birkaç hafta gibi kısa bir sürede kurduğu güçlü  veri ambarının üzerine inşa edilen analitik platform ile CarrefourSA, müşterilerini alışverişlerinde aldıkları ürünlere, harcama miktarına ve sepet büyüklüklerine göre segmentlere ayırıyor ve kişilerin yaşam tarzına göre özelleştirilmiş fırsat ve kampanyalar sunuyor.

800 milyon alışveriş verisini milisaniyeler içerisinde analiz eden ve diğer firmaların 20-40 saniye yapabildikleri sorgulamaları milisaniyeler içerisinde yapan CarrefourSA’nın ileri istatistik programı ile müşteriler; sağlıklı beslenip beslenmediklerine, tercih ettikleri market büyüklüklerine, aile yapılarına, çocuk sahibi olup olmadıklarına, medeni durumuna, indirimlere verdikleri öneme ve hatta evde yemek yapıp yapmadıklarına varıncaya kadar birçok segmente ayrılabiliyor. Üstelik tüm bunlar satın alınan ürünlerin ve alışveriş alışkanlıklarının analizi ile tespit ediliyor. Bu tespitler ardından kampanya kurguları hayata geçiriliyor ve müşterilerin alışveriş memnuniyetini artırmak için kişilere özel hizmetler sunuluyor.

“Amacımız müşterilerimize farklı alışveriş deneyimleri sunmak”

Konuyla ilgili açıklama yapan CarrefourSA CRM ve Pazarlama Direktörü Mehmet Necati Özdeniz, “SAP HANA bizim için bir yeni nesil veri ambarı çözümüdür. Yeni nesil veri ambarından kastım ise gerçek zamanlı verilerin bir arada tutulurken aynı zamanda çok iyi performansla analiz edebiliyor olmasıdır. METRIC ise bizim için üçüncü parti bir firmadan ziyade beraber çalıştığımız bir iş ortağımız. Yeni platformumuz ile iş süreçlerimizi artık daha hızlı ve verimli bir şekilde yürütebiliyoruz. Özellikle kasa hattından gelen veriler ve kişilerin lokasyon verileri gibi bazı verileri alıp analiz ederek müşterilerimize farklı alışveriş deneyimleri sunacak yeni projeler geliştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

METRIC Yönetici Ortağı Barış Çekiç ise işbirliği ile ilgili değerlendirmesinde, Türkiye’de perakende sektörünün öncü isimlerinden biri olan CarrefourSA ile hayata geçirmiş oldukları projeden büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Yüz milyonlarca işlemin yapıldığı böylesi büyük bir altyapıda performanstan ödün vermeden verilerin depolanması ve faydalı iş kararları alınması büyük önem arz ediyor. SAP Hana çözümümüz ile CarrefourSA’nın bu ihtiyacını tamamen karşıladık. Yeni altyapı ile oluşturulan analitik platformun üstüne milyonlarca müşterinin segmentasyonunu yapılıyor. Bu müşterilerin eğilimleri analiz ediliyor ve en uygun çözümler ile müşterilere sektörde fark yaratan hizmet sunulabiliyor.” dedi.

Teknoloji Makaleleri